Dobra przyprawa to podstawa

https://meskiswiat.pl/najlepsze-tatuaze-na-szyi-meskie/ Gotujemy właściwie codziennie i przeważnie najprostsze dania. Czasami nie wiemy już co zrobić na ob...

Więcej

Nie zapominajmy o produktach mlecznych

fotel do tatuażu Każdego dnia jemy co najmniej trzy posiłki, aby móc normalnie funkcjonować i mieć sporo energii ora...

Więcej

restauracje w Rzeszowie

buty robocze do kuchni  Wraz z rozwojem multimediów i oczywiście wszechpotężnej telewizji, okazało się, że także gotowan...

Więcej

Trochę wiadomości na temat kaszy

Gotujemy właściwie codziennie i przeważnie najprostsze dania. Czasami nie wiemy już co zrobić na ob...

Więcej

Dodatki do sałatek i kanapek

Przepisy kuchenne Na naszych stołach często goszczą różnego rodzaju dodatki do kanapek, sałatek i innego jedzenia. Najpopularniejszy jest chyba ketchup, musztrada i majonez. Jednak często korzystamy także z chrzanu i ćwikły. Sami nie jesteśmy raczej w stanie przygotować tych specjalnych sosów, dlatego kupujemy je zwykle w sklepach. Są one prawie zawsze obecne w naszej kuchni podczas gotowania różnego rodzaju posiłków. Zwykle nie zastanawiamy się jak przygotowuje się takie sosy i z czego się one składają, a przecież warto wiedzieć co się je. Tym bardziej, że na przykład majonez, chrzan i ćwikłę możemy stworzyć sami bez większych problemów. Każdy z takich dodatków zawiera jakieś przyprawy i zioła. Ketchup to nic innego jak sos pomidorowy z dodatkiem różnego rodzaju przypraw, który może mieć różnorodne smaki – od łagodnego po niezwykle pikantny. Charakteryzuje się czerwoną barwą, aczkolwiek występuje także ketchup w kolorze zielonym. Najczęściej stosujemy go do kanapek, frytek, pizzy, grillowanych mięs i wędlin. Jego najrozmaitsze odmiany możemy kupić, ale jeśli chcemy to jesteśmy w stanie stworzyć go samodzielnie korzystając z odpowiedniego przepisu. Jeśli zapasteryzujemy ten rodzaj sosu pomidorowego w słoiczkach nie musimy stosować żadnych sztucznych konserwantów. Równie popularna, jak wyżej wymieniony keczup, jest musztarda. Najbardziej znana i lubiana nosi miano sarepskiej, ale występują także inne jej odmiany. Główny jej składnik stanowią ziarna gorczycy zmielone z octem. Gorczyca ma trzy podstawowe odmiany: białą, czarną i sarepską. Różnią się one nie tylko kolorem, ale także intensywnością smaku. W skład tej przyprawy może wchodzić także sól i pieprz oraz mielona papryka. Najczęściej używamy jej do dań mięsnych i różnego rodzaju wędlin. Nie obejdziemy się bez niej także podczas grillowania. Pomocna może się okazać także, gdy gotujemy różnego rodzaju sosy – musztarda może stanowić jeden z ich składników. Szeroko rozpowszechniony w naszej kuchni jest majonez. Dodajemy go do sałatek, kanapek czy też gotowanych na twardo jaj. Aby stworzyć samodzielnie ten rodzaj sosu potrzebujemy oliwy z oliwek, surowego żółtka, białego pieprzu oraz cytryny lub białego wina. Wszystkie te składniki musimy ze sobą połączyć w taki sposób, by tworzyły gładką konsystencję. Nie wyobrażamy sobie, aby mogło zabraknąć w naszej kuchni tych wyśmienitych sosów. Dzięki nim jesteśmy w stanie ulepszyć smak wielu potraw, a w szczególności różnego rodzaju sałatek i przekąsek takich jak na przykład frytki czy pizza. Jeśli zdecydujemy się na to, by samemu przygotować któryś z nich, musimy zdawać sobie sprawę z tego, że zabierze nam to naprawdę dużo czasu. I zapewne nie będzie on wyglądał tak jak te zakupione w sklepach. Czasami nie warto poświęcać się zbytnio, aby przygotować tego typu przyprawy. Są one stosunkowo tanie i zwykle nie zawierają sztucznych konserwantów, dlatego też nie musimy martwić się o nasze zdrowie, gdyż raczej nie mają one na nie niekorzystnego wpływu.

Tagi: dodatek, kuchnia, kanapki | Struktura strony