Podstawy kuchni włoskiej

urządzenie do kebaba Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kuchni świata. Najczęściej ...

Więcej

Skąd czerpać informacje na temat gotowania

kuchenka z piekarnikiem Codziennie gotujemy rozmaite potrawy, przyrządzamy sałatki, pieczemy cista. Zwykle znamy określoną ...

Więcej

Pyszna zupa na drugie danie

buty robocze do kuchni Zupa stanowi najczęściej drugie danie podawane na nasze stoły w trakcie obiadów. Gotowanie tego dan...

Więcej

Wpływ soli kuchennej na nasze zdrowie

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kuchni świata. Najczęściej ...

Więcej

Dodatki do sałatek i kanapek

Przepisy kuchenne Na naszych stołach często goszczą różnego rodzaju dodatki do kanapek, sałatek i innego jedzenia. Najpopularniejszy jest chyba ketchup, musztrada i majonez. Jednak często korzystamy także z chrzanu i ćwikły. Sami nie jesteśmy raczej w stanie przygotować tych specjalnych sosów, dlatego kupujemy je zwykle w sklepach. Są one prawie zawsze obecne w naszej kuchni podczas gotowania różnego rodzaju posiłków. Zwykle nie zastanawiamy się jak przygotowuje się takie sosy i z czego się one składają, a przecież warto wiedzieć co się je. Tym bardziej, że na przykład majonez, chrzan i ćwikłę możemy stworzyć sami bez większych problemów. Każdy z takich dodatków zawiera jakieś przyprawy i zioła. Ketchup to nic innego jak sos pomidorowy z dodatkiem różnego rodzaju przypraw, który może mieć różnorodne smaki – od łagodnego po niezwykle pikantny. Charakteryzuje się czerwoną barwą, aczkolwiek występuje także ketchup w kolorze zielonym. Najczęściej stosujemy go do kanapek, frytek, pizzy, grillowanych mięs i wędlin. Jego najrozmaitsze odmiany możemy kupić, ale jeśli chcemy to jesteśmy w stanie stworzyć go samodzielnie korzystając z odpowiedniego przepisu. Jeśli zapasteryzujemy ten rodzaj sosu pomidorowego w słoiczkach nie musimy stosować żadnych sztucznych konserwantów. Równie popularna, jak wyżej wymieniony keczup, jest musztarda. Najbardziej znana i lubiana nosi miano sarepskiej, ale występują także inne jej odmiany. Główny jej składnik stanowią ziarna gorczycy zmielone z octem. Gorczyca ma trzy podstawowe odmiany: białą, czarną i sarepską. Różnią się one nie tylko kolorem, ale także intensywnością smaku. W skład tej przyprawy może wchodzić także sól i pieprz oraz mielona papryka. Najczęściej używamy jej do dań mięsnych i różnego rodzaju wędlin. Nie obejdziemy się bez niej także podczas grillowania. Pomocna może się okazać także, gdy gotujemy różnego rodzaju sosy – musztarda może stanowić jeden z ich składników. Szeroko rozpowszechniony w naszej kuchni jest majonez. Dodajemy go do sałatek, kanapek czy też gotowanych na twardo jaj. Aby stworzyć samodzielnie ten rodzaj sosu potrzebujemy oliwy z oliwek, surowego żółtka, białego pieprzu oraz cytryny lub białego wina. Wszystkie te składniki musimy ze sobą połączyć w taki sposób, by tworzyły gładką konsystencję. Nie wyobrażamy sobie, aby mogło zabraknąć w naszej kuchni tych wyśmienitych sosów. Dzięki nim jesteśmy w stanie ulepszyć smak wielu potraw, a w szczególności różnego rodzaju sałatek i przekąsek takich jak na przykład frytki czy pizza. Jeśli zdecydujemy się na to, by samemu przygotować któryś z nich, musimy zdawać sobie sprawę z tego, że zabierze nam to naprawdę dużo czasu. I zapewne nie będzie on wyglądał tak jak te zakupione w sklepach. Czasami nie warto poświęcać się zbytnio, aby przygotować tego typu przyprawy. Są one stosunkowo tanie i zwykle nie zawierają sztucznych konserwantów, dlatego też nie musimy martwić się o nasze zdrowie, gdyż raczej nie mają one na nie niekorzystnego wpływu.

Tagi: dodatek, kuchnia, kanapki | Struktura strony