Kuchnia i małe dzieci

kasza kukurydziana Kuchnia czyli rodzaj potraw, jakie przygotowujemy zazwyczaj są podporządkowane nie tylko naszym ind...

Więcej

Zadbajmy o zdrowe odżywanie naszych dzieci

Wykładziny dywanowe w płytkach Jeśli mamy dzieci staramy się zadbać w jak najlepszy sposób o ich prawidłowy rozwój. Pamiętajmy, że...

Więcej

Łatwe, pyszne i proste desery

Żyjąc w ciągłym biegu i pogoni za karierą odmawiamy sobie wielu przyjemności. Jesteśmy niezwykle za...

Więcej

błonnik witalny cena

Kuchnia czyli rodzaj potraw, jakie przygotowujemy zazwyczaj są podporządkowane nie tylko naszym ind...

Więcej

Dlaczego warto jeść soję?

Przepisy kuchenne Słyszymy o niej od pewnego czasu coraz więcej. Pojawiło się mnóstwo produktów zawierających soję i najczęściej jedzą ją osoby będące wegetarianami. Pozwala im ona dostarczyć swojemu organizmowi białka niezbędnego do normalnego funkcjonowania organizmu. Takie białko zwykle zawarte jest w mięsie oraz w produktach mlecznych. Wegetarianie z tego rezygnują i dlatego też jedzą soję. Dodatkowo dostarczają one o wiele mniejsze ilości tłuszczu niż różnego rodzaju mięsa. Soja ma kilka swoich wad, ale ma także mnóstwo zalet. Nie wszystkim odpowiada smak soi i właściwie nie ma konieczności, aby ją jeść. Jeśli jednak nam ona smakuje, to dzięki niej możemy zadbać o nasze zdrowie i kondycję organizmu. Nie musimy się męczyć z gotowaniem soi, ponieważ w sklepach znajdziemy Mnóstwo gotowych produktów, które albo od razu nadają się do spożycia, albo wystarczy nadać im odpowiedni smak przyprawami i ugotować, bądź usmażyć. Tak jest w przypadku sojowych kotletów, zarówno tych „schabowych”, jak i „mielonych”. Zanim jednak zdecydujemy się na wprowadzenie do naszego jadłospisu soi, warto wiedzieć w czym może ona nam pomóc i dlaczego jest uważana za niezwykle zdrową. Soja, jak już wcześniej było wspomniane, zawiera duże ilości białka. Właściwie są one zbliżone do tych zawartych w mięsie, a dodatkowo soja nie dostarcza nam tłuszczów. Spożywanie soi może obniżyć nasze ryzyko zachorowania na osteoporozę. Jest ona także bogata w witaminy z grupy B oraz witaminę E. zawiera ona także potas, wapń i fosfor, a jak wiemy one także są niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, podobnie jak kwas foliowy. Soję możemy jeść pod różnymi postaciami. Produkuje się z niej serki, mleko, pasztety, wspomniane wyżej kotlety i wiele innych towarów. Są świetnym sposobem na szybkie ugotowanie obiadu, gdyż na przykład kotlety wystarczy wcześniej ugotować, dodać do nich przyprawy i usmażyć. Pamiętajmy jednak o tym, że jest wyznaczona dzienna dawka soi, jaką możemy bez przeszkód spożywać. Jeśli jednak będziemy jedli ją zbyt często może ona nam zaszkodzić. Soja zalecana jest także kobietą będącym w okresie menopauzy, gdyż zawarte w niej substancje mogą łagodzić niektóre dolegliwości, takie jak na przykład uderzenia gorąca. W naszym menu powinna znaleźć się soja. Jedzmy produkty ją zawierające, gdyż dostarczą nam one odpowiednich witamin, związków mineralnych, dobroczynnych pierwiastków oraz substancji odżywczych. Gotujmy ją na obiad chociaż raz w tygodniu. Nie musi to być zwykła soja, gdyż jej gotowanie zajmuje zbyt wiele czasu. Wystarczy, że zaopatrzymy się w odpowiednie produkty, dodamy do nich przyprawy, ugotujemy, bądź usmażymy i właściwie w kilka minut mamy gotowe danie. Jeśli nigdy wcześniej jej nie jedliśmy, wprowadzajmy ją do naszej diety stopniowo i w niewielkich ilościach, aby nasz organizm mógł się do niej przyzwyczaić. Dzięki niej zmniejszymy ryzyko zachorowania na tarczycę czy raka, a także obniżymy poziom złego cholesterolu. Dlatego też warto jest chociaż od czasu do czasu jadać produkty sojowe.

Tagi: zdrowe, przyprawy, gotować | Struktura strony