Lody robimy sami

pstrąże Jak wszystko to wszystko – nasza kuchnia zmienia się z roku na rok. Kiedyś żeby zjeść pyszne lody ...

Więcej

Gotujemy dania na kilka obiadów

pasol-paco.pl/ Nie jesteśmy leniwi, ale na gotowanie nie mamy czasu. W wielu domach, zwłaszcza w takich, w których...

Więcej

makaron w boxie wrocław

 Czasami mamy chęć ugotować coś specjalnego dla nas i dla naszego partnera, a nie mamy żadnego po...

Więcej

Nie zapominajmy o produktach mlecznych

Jak wszystko to wszystko – nasza kuchnia zmienia się z roku na rok. Kiedyś żeby zjeść pyszne lody ...

Więcej

Niedoceniona i niekiedy zapomniana gorczyca

Przepisy kuchenne Na całym świecie coraz bardziej popularne stają się przyprawy charakterystyczne dla różnych zakątków świata. Kupujemy rozmaite mieszanki przypraw i ziół czasem naprawdę egzotycznych. Niestety zapominamy o tych, które były niegdyś podstawą naszych dań. Gotujemy rozmaite potrawy i przygotowujemy wiele przetworów. Często zapominamy o istnieniu przyprawy zwanej gorczycą, a przecież ma ona szerokie zastosowanie. Jest ona pospolita rośliną, niejednokrotnie dziko rosnącą. Najważniejszymi jej producentami są kraje takie jak na przykład Francja, Dania i Wielka Brytania. Koszty jej upraw są niskie, więc możemy nabyć ją w niezwykle korzystnych cenach. A naprawdę warto mieć ją w swojej kuchni, gdyż niejednokrotnie może nam się przydać jako składnik dodawany do gotowania przeróżnych dań. Gorczyca charakteryzuje się piekącym smakiem i ostrym zapachem. Jej nasiona są maleńkimi kuleczkami mającymi jasnożółtą barwę. Działa ona na nasz układ trawienny, przyspieszając wydzielanie soku żołądkowego. Wyciągi i napary przygotowane z tej rośliny stosowane są w leczeniu chorób układu pokarmowego, niestrawności i zaparć. Gorczyca jest jednym z najważniejszych składników musztardy. To właśnie ona nadaje jej ten specyficzny aromat i ostry smak. Nasiona tej rośliny szczególnie przydatne okazują się latem i jesienią. Wtedy to zajmujemy się przygotowywaniem różnorodnych przetworów. Najczęściej do słoików trafiają ogórki i papryka oraz kabaczki, patisony i cukinie. Aby nadać im dodatkowe walory smakowe do słoików trafiają przyprawy takie jak pieprz ziarnisty, liść laurowy, goździki i ziele angielskie oraz właśnie niezastąpiona gorczyca. Dzięki niej nasze przetwory nie są mdłe, gdyż dodaje im ona lekko pikantnego smaku. To czy nasze przetwory będą naprawdę ostre czy po prostu lekko pikantne zależy od ilości dodanych ziaren tej rośliny. Gorczyca stanowi także niezwykle ważny składnik wszelkich marynat do mięs, drobiu i ryb. Razem z octem, winem i innymi przyprawami nadaje niesamowity smak i aromat. Nasiona tej rośliny zawierają w sobie spore ilości tłuszczu, dlatego też uzyskuje się z tej rośliny olej. Wykorzystywany jest on nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także kosmetycznym i farmaceutycznym. W ludowym lecznictwie wierzy się w dobroczynne promieniowanie nasion gorczycy i stosuje się je w łagodzeniu bólu reumatycznego. Zwykle wykorzystujemy gorczycę białą. Warto wiedzieć, że istnieją jeszcze dwie innie jej odmiany, a mianowicie gorczyca sarepska i czarna. Z tą rośliną wiążą się również rozmaite zabobony i przesądy ludowe, jednak w dzisiejszych czasach mało kto o nich pamięta. Nie powinniśmy zapominać o tej niezwykłej przyprawie i doceńmy na nowo jej niepowtarzalne właściwości. Niech towarzyszy nam ona w gotowaniu ulubionych dań. Używajmy jej przyrządzając marynaty do mięsa wołowego, wieprzowego czy drobiowego. Doskonale urozmaici nasze dania rybne i pomoże nam w konserwowaniu przetworów. Dzięki niej dostarczymy naszemu organizmowi niezbędnego białka i soli mineralnych.

Tagi: gorczyca, przyprawy, aromat | Struktura strony