Dlaczego warto jeść soję?

Słyszymy o niej od pewnego czasu coraz więcej. Pojawiło się mnóstwo produktów zawierających soję i ...

Więcej

Trochę wiadomości na temat kaszy

Kasza jest nam dobrze znana. Ma wiele odmian i można z niej przygotować mnóstwo różnego rodzaju pot...

Więcej

Sprzęt w kuchni

Gotowanie jest miłym zajęciem, ale jak zwykle trzeba też sobie to wszystko ułatwiać. Dlatego tez na...

Więcej

mieszanki przyprawowe do wędlin

Słyszymy o niej od pewnego czasu coraz więcej. Pojawiło się mnóstwo produktów zawierających soję i ...

Więcej

kanapki

Dodatki do sałatek i kanapek
Na naszych stołach często goszczą różnego rodzaju dodatki do kanapek, sałatek i innego jedzenia. Najpopularniejszy jest chyba ketchup, musztrada i majonez. Jednak często korzystamy także z chrzanu i ćwikły. Sami nie jesteśmy raczej w stanie przygotować tych specjalnych sosów, dlatego kupujemy je zwykle w sklepach. Są one prawie zawsze obecne w naszej kuchni podczas gotowania różnego rodzaju posiłków. Zwykle nie zastanawiamy się jak przygotowuje się takie sosy i z czego się one składają, a przecież warto wiedzieć co się je. Tym bardziej, że na przykład majonez, chrzan i ćwikłę możemy stworzyć sami bez większych problemów. Każdy z takich dodatków zawiera jakieś przyprawy i zioła. Ketchup to nic innego jak sos pomidorowy z dodatkiem różnego rodzaju przypraw, który może mieć różnorodne smaki - od łagodnego po niezwykle pikantny. Charakteryzuje się czerwoną barwą, aczkolwiek występuje także ketchup w kolorze zielonym. Najczęściej stosujemy go do kanapek, frytek, pizzy, grillowanych mięs i wędlin. Jego najrozmaitsze odmiany możemy kupić, ale jeśli chcemy to jesteśmy w stanie stworzyć go samodzielnie korzystając z odpowiedniego przepisu. Jeśli zapasteryzujemy ten rodzaj sosu pomidorowego w słoiczkach nie musimy stosować żadnych sztucznych konserwantów. Równie popularna, jak wyżej wymieniony keczup, jest musztarda. Najbardziej znana i lubiana nosi miano sarepskiej, ale występują także inne jej odmiany. Główny jej składnik stanowią ziarna gorczycy zmielone z octem. Gorczyca ma trzy podstawowe odmiany: białą, czarną i sarepską. Różnią się one nie tylko kolorem, ...

Jak sobie poradzić, gdy niespodziewanie zawitają goście
Zwykle umawiając się z przyjaciółmi, znajomymi i rodziną na różne spotkania ustalamy datę i godzinę. Zdarzają się jednak w naszym życiu takie sytuacje, kiedy do naszych drzwi pukają goście, których się zupełnie nie spodziewaliśmy. Nie są to dla nas przyjemne zdarzenia, gdyż na takie okazje wolimy się wcześniej odpowiednio przygotować. Kiedy jesteśmy pewni, że ktoś nas odwiedzi staramy się przygotować do jedzenia coś specjalnego i smacznego. Jednak kiedy pojawiają się u nas niezapowiedziani goście wpadamy w panikę, bo nie mamy przygotowanego nic czym moglibyśmy ich ugościć. A przecież z takimi sytuacjami możemy sobie bardzo szybko i sprawnie poradzić. W naszej kuchni zawsze znajdzie się coś z czego w krótkim czasie przygotujemy choć najprostsze potrawy. Więc zamiast wpadać w popłoch poprośmy męża, aby przez kilkanaście minut zajął się naszymi gośćmi, a my w tym czasie podamy napoje i zabierzemy się do przygotowania przekąsek. Nie zabierajmy się oczywiście za gotowanie skomplikowanych i czasochłonnych potraw. Oceńmy co mamy w danej chwili w naszej kuchni i lodówce i postarajmy się jak najszybciej coś stworzyć. Niewiele czasu zajmie nam przygotowanie prostej surówki, bądź sałatki. Zawsze mamy w domu jakieś warzywa i przyprawy. Zwykle ogórki, pomidory czy sałatę. Wystarczy, że je drobno pokroimy, wymieszamy ze śmietaną bądź oliwą z oliwek, doprawimy przyprawami i mamy pierwsze danie. Możemy oczywiście urozmaicić je dodając żółty ser i wędlinę. W kilka minut jesteśmy w stanie przygotować także ...

Struktura strony