Szerokie zastosowanie cynamonu

Cynamon uzyskiwany jest z wysuszonej kory drzew zwanych cynamonowcami. Najczęściej kojarzymy go z p...

Więcej

Lubimy kuchnię włoską

Ze wszystkich obcych rodzajów gotowania, najbardziej nam przypada do gustu kuchnia włoska. Mimo iż ...

Więcej

Namiastka ogrodu w Twojej kuchni

W kuchni zawsze staramy się używać jak najświeższych produktów. Właśnie z tego powodu kochamy lato,...

Więcej

Kuchnia twoich marzeń

Cynamon uzyskiwany jest z wysuszonej kory drzew zwanych cynamonowcami. Najczęściej kojarzymy go z p...

Więcej

Ekskluzywne przyprawy do każdej potrawy

Przepisy kuchenne Przygotowując rozmaite posiłki staramy się, aby smakowały one jak najlepiej. W tym celu używamy najczęściej różnego rodzaju przypraw. Bez nich gotowanie byłoby o wiele trudniejsze i naprawdę trudno by nam było bez nich nadać naszym daniom wyśmienity smak i aromat. Najczęściej używamy najpopularniejszych i łatwo dostępnych specyfików. Jednak są wśród nich takie, które powszechnie uważa się za ekskluzywne i nie zawsze stać nas na to by używać ich na co dzień w większych ilościach. Są to przede wszystkim rośliny, które wymagają sporo uwagi podczas ich uprawy i hodowli. Rosną tylko w specyficznych strefach klimatu i sam ich import pochłania ogromne koszty. Jednak są one naprawdę wyjątkowe i warto zapłacić każdą cenę, aby choć raz na jakiś czas nadać naszym przyprawom wyjątkowy smak i aromat. Do tych ekskluzywnych przypraw zaliczamy przede wszystkim szafran, kardamon i wanilię. Ich właściwości wykorzystywane są nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także alkoholowym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Są jedyne w swoim rodzaju i niepowtarzalne dlatego też cenią je niemal wszystkie kuchnie na całym świecie. Najdroższy i najbardziej ceniony jest szafran znany już w czasach panowania Aleksandra Wielkiego. Często jest on traktowany jako roślina ozdobna naszych przydomowych ogródków. Pomimo tego, że kwiaty te nie wymagają poświęcania ich uprawie zbyt dużo wysiłku i uwagi, to jednak jako przyprawa są niemal na wagę złota. A wszystko dlatego, że aby uzyskać kilogram takiego specyfiku potrzeba około dwustu tysięcy szafranów. Jego wartość zwiększa także to, iż nie można go zbierać inaczej niż ręcznie, w grę nie wchodzą żadne maszyny, a tylko i wyłącznie praca rąk ludzkich. Jest on nie tylko wspaniałą przyprawą, ale także lekiem i barwnikiem. Następne miejsce zajmuje kardamon. I on także jest nie tylko wspaniałym dodatkiem do rozmaitych potraw, gdyż wykazuje właściwości lecznicze. Podobnie jak szafran znany jest na całym świecie od najdawniejszych czasów. Ceniony szczególnie w krajach arabskich służy do nadawania potrawom intensywnego smaku i delikatnego aromatu. Uważany jest powszechnie za jeden z najlepszych afrodyzjaków. Ze względu na swój niepowtarzalny aromat wykorzystuje się go także w różnych gałęziach przemysłu. Trzecie miejsce zajmuje wanilia. Rośnie ona wyłącznie w tropikalnych warunkach. Możemy stosować w postaci proszku, olejku, bądź z cukrem. Jednak najbardziej cenione są laski tej rośliny. Szczególne znaczenie ma ona w produkcji słodyczy, ciast, likierów i czekolady. W przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym także znalazła swoje zastosowanie. Jej właściwości lecznicze wykorzystywane są do zwalczania stanów gorączkowych oraz w stabilizowaniu trawienia. Podobnie jak kardamon uważana jest za wspaniały afrodyzjak. Mając w swojej kuchni takie ekskluzywne przyprawy poczujemy się jak w najdroższej restauracji. Gotowanie z ich użyciem będzie dla nas prawdziwą przyjemnością, tym bardziej, że możemy używać ich właściwie do każdej potrawy.

Tagi: anyż, cynamon, smak | Struktura strony