Wykorzystajmy w naszej kuchni anyż

nużeniec na głowie Anyż jest rośliną pochodzącą z południowo-wschodnich stron Azji. Jego specjalistyczna nazwa to badi...

Więcej

Kasza pomoże naszemu zdrowiu

restauracja Ursus Istnieje wiele odmian kaszy, którą produkuje się z różnych zbóż. Na naszych stołach gości ona niest...

Więcej

Curry to nie tylko mieszanka przypraw

Mianem curry określamy pewną gałąź potraw kuchni indyjskiej. Najczęściej takie miano noszą potrawy ...

Więcej

Modzi nie potrafią gotować

Anyż jest rośliną pochodzącą z południowo-wschodnich stron Azji. Jego specjalistyczna nazwa to badi...

Więcej

Ekskluzywne przyprawy do każdej potrawy

Przepisy kuchenne Przygotowując rozmaite posiłki staramy się, aby smakowały one jak najlepiej. W tym celu używamy najczęściej różnego rodzaju przypraw. Bez nich gotowanie byłoby o wiele trudniejsze i naprawdę trudno by nam było bez nich nadać naszym daniom wyśmienity smak i aromat. Najczęściej używamy najpopularniejszych i łatwo dostępnych specyfików. Jednak są wśród nich takie, które powszechnie uważa się za ekskluzywne i nie zawsze stać nas na to by używać ich na co dzień w większych ilościach. Są to przede wszystkim rośliny, które wymagają sporo uwagi podczas ich uprawy i hodowli. Rosną tylko w specyficznych strefach klimatu i sam ich import pochłania ogromne koszty. Jednak są one naprawdę wyjątkowe i warto zapłacić każdą cenę, aby choć raz na jakiś czas nadać naszym przyprawom wyjątkowy smak i aromat. Do tych ekskluzywnych przypraw zaliczamy przede wszystkim szafran, kardamon i wanilię. Ich właściwości wykorzystywane są nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także alkoholowym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Są jedyne w swoim rodzaju i niepowtarzalne dlatego też cenią je niemal wszystkie kuchnie na całym świecie. Najdroższy i najbardziej ceniony jest szafran znany już w czasach panowania Aleksandra Wielkiego. Często jest on traktowany jako roślina ozdobna naszych przydomowych ogródków. Pomimo tego, że kwiaty te nie wymagają poświęcania ich uprawie zbyt dużo wysiłku i uwagi, to jednak jako przyprawa są niemal na wagę złota. A wszystko dlatego, że aby uzyskać kilogram takiego specyfiku potrzeba około dwustu tysięcy szafranów. Jego wartość zwiększa także to, iż nie można go zbierać inaczej niż ręcznie, w grę nie wchodzą żadne maszyny, a tylko i wyłącznie praca rąk ludzkich. Jest on nie tylko wspaniałą przyprawą, ale także lekiem i barwnikiem. Następne miejsce zajmuje kardamon. I on także jest nie tylko wspaniałym dodatkiem do rozmaitych potraw, gdyż wykazuje właściwości lecznicze. Podobnie jak szafran znany jest na całym świecie od najdawniejszych czasów. Ceniony szczególnie w krajach arabskich służy do nadawania potrawom intensywnego smaku i delikatnego aromatu. Uważany jest powszechnie za jeden z najlepszych afrodyzjaków. Ze względu na swój niepowtarzalny aromat wykorzystuje się go także w różnych gałęziach przemysłu. Trzecie miejsce zajmuje wanilia. Rośnie ona wyłącznie w tropikalnych warunkach. Możemy stosować w postaci proszku, olejku, bądź z cukrem. Jednak najbardziej cenione są laski tej rośliny. Szczególne znaczenie ma ona w produkcji słodyczy, ciast, likierów i czekolady. W przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym także znalazła swoje zastosowanie. Jej właściwości lecznicze wykorzystywane są do zwalczania stanów gorączkowych oraz w stabilizowaniu trawienia. Podobnie jak kardamon uważana jest za wspaniały afrodyzjak. Mając w swojej kuchni takie ekskluzywne przyprawy poczujemy się jak w najdroższej restauracji. Gotowanie z ich użyciem będzie dla nas prawdziwą przyjemnością, tym bardziej, że możemy używać ich właściwie do każdej potrawy.

Tagi: anyż, cynamon, smak | Struktura strony