Kardamon – zastosowanie i właściwości

Kardamon jest rośliną z rodziny imbirowatych. Uprawiany jest między innymi na Półwyspie Indyjskim, ...

Więcej

W jaki sposób przechowywać przyprawy

Kochamy przyprawy oraz zioła za to, że nasze potrawy z nimi smakują o wiele lepiej i nie wyobrażamy...

Więcej

błonnik witalny cena

 Abyśmy mogli cieszyć się dobrą kondycją zdrowia i prawidłowym funkcjonowaniem organizmu powinniś...

Więcej

Gotowanie to świetna zabawa

Kardamon jest rośliną z rodziny imbirowatych. Uprawiany jest między innymi na Półwyspie Indyjskim, ...

Więcej

Każda kasza wymaga innego gotowania

Przepisy kuchenne Istnieje wiele odmian kaszy. Różnią się one między sobą nie tylko grubością, ale także są pozyskiwane z różnego rodzaju zbóż. Rzadko je gotujemy i podajemy na obiad, a przecież są one bogate w różnego rodzaju witaminy i składniki odżywcze, których powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi jak najczęściej. Zawierają one przede wszystkim dużo białka i skrobi oraz witamin z grupy B. niektóre z nich zawierają także witaminę E, żelazo, niacynę i kwas foliowy. Wszystko to pomaga nam normalnie i sprawnie funkcjonować. Dlatego też powinniśmy postarać się, aby kasza trafiała na nasz stół jak najczęściej. Przygotować możemy ją na wiele sposobów. Jest wyśmienita zarówno na słodko, jak i na ostro. Możemy dodawać do niej rozmaite przyprawy, bądź nadać jej smak jedynie solą. Pamiętajmy jednak o tym, że każdy rodzaj kaszy wymaga innego gotowania. Jest to niezwykle ważne, ponieważ jeśli na przykład dodamy zbyt dużą ilość wody, wtedy stracimy bardzo dużo tych niezwykle ważnych dla nas składników odżywczych. Jeśli chcemy ugotować którąś z drobnych kaszy, jak na przykład kasza manna czy kasza jęczmienna musimy pamiętać, aby wcześniej dodać do nich niewielką ilość wody bądź mleka i dokładnie wymieszać. Dopiero w takiej postaci możemy wrzucić je do gotującej się wody. Ważne jest, aby zwrócić uwagę na jej ilość. Kaszę mannę, kukurydzianą czy jęczmienną gotujemy w mleku lub wodzie w odpowiednich proporcjach. I tak na około 1 szklankę kaszy potrzebujemy prawie litr wody lub mleka. Pamiętajmy, że przygotowując te rodzaje musimy w trakcie gotowania właściwie ciągle je mieszać, gdyż niestety chwila nieuwagi wystarczy by kasza nam się przypaliła. Do gotującej się wody czy też mleka możemy wcześniej dodać pewne przyprawy. Może to być na przykład sól, jeśli jednak chcemy przygotować słodkie danie, skorzystajmy z przypraw takich jak cynamon. Z kolei grubsze odmiany kaszy nie wymagają od nas aż tyle uwagi, ale w ich wypadku też musimy pamiętać o odpowiedniej ilości wody. W tym wypadku na 1 szklankę kaszy wystarczy nam około pół litra wody. Jeśli do gotowania dodamy odrobinę oleju roślinnego, bądź innego tłuszczu, mamy pewność, że kasza nie będzie posklejana. Musimy pamiętać także o tym, by zawsze przykrywać garnek pokrywką i gotować tak długo, aż cała woda zostanie wchłonięta przez kaszę. Dzięki temu nie stracimy nic z ich witamin i składników odżywczych. Nie zapominajmy o kaszy, gdyż dostarcza naszemu organizmowi wielu mikroelementów i dobroczynnych pierwiastków. Pamiętajmy o tym, aby przygotować ją w odpowiedni sposób. Gotowanie kaszy nie jest niczym skomplikowanym i nie wymaga od nas specjalnych umiejętności kulinarnych, dlatego też nie ma żadnych problemów z przygotowaniem potraw, których będzie ona składnikiem. Jej odmian jest tak wiele, że właściwie za każdym razem możemy przygotować coś innego. Jedne z nich świetnie nadają się do zup, z innych możemy przygotować desery, a jeszcze inne mogą być podstawą naszego głównego dania na obiad. Wzbogaćmy o nie nasze menu, a dzięki temu wzbogacimy nasz organizm o mnóstwo substancji odżywczych.

Tagi: kasza, mleko, zdrowe | Struktura strony