restauracje w kaliszu

 Dzieciom trzeba dobrze gotować. To bardzo ważny element w ich życiu. Oczywiście – nasze pociechy...

Więcej

Co należy wiedzieć na temat jajek

Ludzie jedzą jajka właściwie od zawsze. Są one bogatym źródłem wielu substancji odżywczych. W naszy...

Więcej

restauracje w Rzeszowie

 Wraz z rozwojem multimediów i oczywiście wszechpotężnej telewizji, okazało się, że także gotowan...

Więcej

Polscy rolnicy stanowią o smaku dań

 Dzieciom trzeba dobrze gotować. To bardzo ważny element w ich życiu. Oczywiście – nasze pociechy...

Więcej

Kasza pomoże naszemu zdrowiu

Przepisy kuchenne Istnieje wiele odmian kaszy, którą produkuje się z różnych zbóż. Na naszych stołach gości ona niestety bardzo rzadko. Zwykle gotujemy na obiad ziemniaki, ryż, makaron czy rozmaite zupy, a pomijamy kaszę. Powinna ona jednak pojawiać się u nas dość często, gdyż zawiera wiele witamin i składników odżywczych, które pomogą nam zadbać o nasze zdrowie. Wyróżniamy takie odmiany kaszy jak: gryczana, jęczmienna, kukurydziana, kuskus, manna i jaglana. Możemy z nich przygotować rozmaite dania. Przyrządzić możemy ją zarówno na słodko, jak i na ostro. Wszystko zależy od tego, co do niej dodamy i jakich przypraw użyjemy. Niektóre odmiany są także świetnym uzupełnieniem rozmaitych rodzajów zup i sałatek. Pamiętajmy, że dodając do nich niektóre zioła i przyprawy nie tylko polepszamy smak, ale także wpływamy dobrze na stan naszego zdrowia. Wiemy przecież, że są przyprawy pomagające nam w trawieniu pokarmu i przyspieszające przemianę materii. Każdy rodzaj kaszy charakteryzuje się nieco innymi minerałami i witaminami, dlatego też warto wiedzieć, który rodzaj jeść, aby pomógł nam pozbyć się dręczących nas chorób i dolegliwości. Kasza jaglana polecana jest w szczególności dla alergików. Zawiera mnóstwo witamin z grupy B oraz skrobię i białko. Bogata jest także w żelazo i miedź. Pomoże osobą cierpiącym na niedokrwistość oraz będącym na diecie bezglutenowej. Dla ludzi chorych na nadciśnienie odpowiednia będzie kasza gryczana. Ta odmiana zawiera duże ilości białka, przy czym nie ma w sobie gluteiny. Nasz organizm wzbogaci ona także o magnez, fosfor i kwas foliowy. O kondycję naszego serca zadba jeszcze inna odmiana, a mianowicie kasza kukurydziana. Przede wszystkim zawiera ona spore ilości witaminy E. Polecana jest ona także niemowlętom, małym dzieciom i osobą chorującym na miażdżycę. Kasza jęczmienna zadba przede wszystkim o wygląd naszej skóry. Dzięki niej możemy skutecznie obniżyć poziom złego cholesterolu oraz pozbyć się problemów związanych z trawieniem pokarmów. Istnieje jeszcze kasza manna, znana także pod nazwą grysik. Spośród wszystkich kasz, ta zawiera najmniej witamin, błonnika i innych składników odżywczych, ale jest źródłem jodu i dlatego też powinniśmy często ją gotować i jeść. Pomoże nam ona w leczeniu chorób związanych z przewodem pokarmowym oraz z nerkami. Postarajmy się, aby kasza była częstym dodatkiem do obiadów. Zamiast każdego dnia gotować ziemniaki, ryż czy makaron, chociaż raz w tygodniu postarajmy się, aby ją przygotować. Znamy jej różne odmiany, więc każdy z nas może wybrać tę, która mu najbardziej odpowiada. Niech będzie ona podawana jako danie główne, dodatek do zupy, bądź przyrządzona na słodko jako deser. Nie zapominajmy o niej i jak najczęściej starajmy się wciągać ją do naszego jadłospisu. Dostarczymy naszemu organizmowi wielu substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych. Możemy w ten sposób walczyć z różnego rodzaju chorobami i dolegliwościami, które nas dotykają. Przyrządzajmy ją na różne sposoby i pamiętajmy, że nie zajmie nam to zbyt wiele czasu.

Tagi: tradycja, odżywczy, kasza | Struktura strony