Modzi nie potrafią gotować

To żadna tajemnica – w kuchni młodzi ludzie przebywają coraz rzadziej. Efekt? Wiele młodych osób ie...

Więcej

Urządzenia w naszej kuchni

Kuchnia to nasz wielki skarb. Nawet jeśli nie przepadamy za gotowaniem, bądź nie mamy na to czasu, ...

Więcej

Sprzedaj swój przepis

Świat wydawniczy jest szalenie bogaty. Mimo że dziś największym nośnikiem informacji jest internet ...

Więcej

Każda kasza wymaga innego gotowania

To żadna tajemnica – w kuchni młodzi ludzie przebywają coraz rzadziej. Efekt? Wiele młodych osób ie...

Więcej

Kasza pomoże naszemu zdrowiu

Przepisy kuchenne Istnieje wiele odmian kaszy, którą produkuje się z różnych zbóż. Na naszych stołach gości ona niestety bardzo rzadko. Zwykle gotujemy na obiad ziemniaki, ryż, makaron czy rozmaite zupy, a pomijamy kaszę. Powinna ona jednak pojawiać się u nas dość często, gdyż zawiera wiele witamin i składników odżywczych, które pomogą nam zadbać o nasze zdrowie. Wyróżniamy takie odmiany kaszy jak: gryczana, jęczmienna, kukurydziana, kuskus, manna i jaglana. Możemy z nich przygotować rozmaite dania. Przyrządzić możemy ją zarówno na słodko, jak i na ostro. Wszystko zależy od tego, co do niej dodamy i jakich przypraw użyjemy. Niektóre odmiany są także świetnym uzupełnieniem rozmaitych rodzajów zup i sałatek. Pamiętajmy, że dodając do nich niektóre zioła i przyprawy nie tylko polepszamy smak, ale także wpływamy dobrze na stan naszego zdrowia. Wiemy przecież, że są przyprawy pomagające nam w trawieniu pokarmu i przyspieszające przemianę materii. Każdy rodzaj kaszy charakteryzuje się nieco innymi minerałami i witaminami, dlatego też warto wiedzieć, który rodzaj jeść, aby pomógł nam pozbyć się dręczących nas chorób i dolegliwości. Kasza jaglana polecana jest w szczególności dla alergików. Zawiera mnóstwo witamin z grupy B oraz skrobię i białko. Bogata jest także w żelazo i miedź. Pomoże osobą cierpiącym na niedokrwistość oraz będącym na diecie bezglutenowej. Dla ludzi chorych na nadciśnienie odpowiednia będzie kasza gryczana. Ta odmiana zawiera duże ilości białka, przy czym nie ma w sobie gluteiny. Nasz organizm wzbogaci ona także o magnez, fosfor i kwas foliowy. O kondycję naszego serca zadba jeszcze inna odmiana, a mianowicie kasza kukurydziana. Przede wszystkim zawiera ona spore ilości witaminy E. Polecana jest ona także niemowlętom, małym dzieciom i osobą chorującym na miażdżycę. Kasza jęczmienna zadba przede wszystkim o wygląd naszej skóry. Dzięki niej możemy skutecznie obniżyć poziom złego cholesterolu oraz pozbyć się problemów związanych z trawieniem pokarmów. Istnieje jeszcze kasza manna, znana także pod nazwą grysik. Spośród wszystkich kasz, ta zawiera najmniej witamin, błonnika i innych składników odżywczych, ale jest źródłem jodu i dlatego też powinniśmy często ją gotować i jeść. Pomoże nam ona w leczeniu chorób związanych z przewodem pokarmowym oraz z nerkami. Postarajmy się, aby kasza była częstym dodatkiem do obiadów. Zamiast każdego dnia gotować ziemniaki, ryż czy makaron, chociaż raz w tygodniu postarajmy się, aby ją przygotować. Znamy jej różne odmiany, więc każdy z nas może wybrać tę, która mu najbardziej odpowiada. Niech będzie ona podawana jako danie główne, dodatek do zupy, bądź przyrządzona na słodko jako deser. Nie zapominajmy o niej i jak najczęściej starajmy się wciągać ją do naszego jadłospisu. Dostarczymy naszemu organizmowi wielu substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych. Możemy w ten sposób walczyć z różnego rodzaju chorobami i dolegliwościami, które nas dotykają. Przyrządzajmy ją na różne sposoby i pamiętajmy, że nie zajmie nam to zbyt wiele czasu.

Tagi: tradycja, odżywczy, kasza | Struktura strony