Skąd czerpać informacje na temat gotowania

Codziennie gotujemy rozmaite potrawy, przyrządzamy sałatki, pieczemy cista. Zwykle znamy określoną ...

Więcej

Szczypta smaku do napojów alkoholowych

Udając się z przyjaciółmi do pubu lub dyskoteki zwykle zamawiamy do picia różnego rodzaju drinki. Z...

Więcej

Wykorzystanie ziół w różnych gałęziach przemyśle

W każdym domu codziennie gotowane są różnego rodzaju potrawy. Jeśli nawet zdarzy nam się nie zrobić...

Więcej

Dodatki do sałatek i kanapek

Codziennie gotujemy rozmaite potrawy, przyrządzamy sałatki, pieczemy cista. Zwykle znamy określoną ...

Więcej

dodatek

Alkohole jako dodatek do naszych dań i wypieków
Różnego rodzaju alkohole mają szerokie zastosowanie w restauracjach, cukierniach a także w zwykłej kuchni takiej jak nasza. Zwykle do dań głównych podawane jest białe, bądź czerwone wino. Jednak nie chodzi tu o podawanie różnego rodzaju alkoholu do potraw, ale dodawanie ich aby nadać naszym specjałom wyśmienity smak i aromat. Alkohole stanowią niezastąpione składniki różnego rodzaju dań mięsnych, sosów oraz ciast, deserów i wypieków takich jak na przykład pączki. W kuchni stanowią one pewnego rodzaju przyprawę i powinniśmy korzystać z nich zwłaszcza gdy chcemy przygotować na obiad czy kolację coś naprawdę wykwintnego, choć nie ma żadnych przeszkód, abyśmy stosowali je także do przygotowania codziennych dań. Białe i czerwone wino wytrawne nadają się w szczególności do duszenia różnego rodzaju mięs. Wołowina, cielęcina, baranina czy nawet zwykły drób przygotowane w taki sposób i z dodatkiem kilku przypraw dosłownie rozpływają się w ustach. Wino nadaje im lepszego smaku i niesamowitego aromatu. Pomimo, że takie przygotowanie dań ...

Do kawy też nadają się przyprawy
Kawę pijemy właściwie każdego dnia. Zwykle rano, aby nas pobudziła i dodała energii. Najczęściej zaparzamy ją przy użyciu ekspresu, bądź zadowalamy się kawą rozpuszczalną z dodatkiem cukru, mleka lub śmietanki. Pozwalamy sobie na nią również podczas spotkań służbowych albo z przyjaciółką. Zapominamy o tym, że kawa ma swoje rozmaite odmiany i podawana jest na wiele różnorodnych sposobów. Urozmaicana jest syropami, a także przyprawami, których my często używamy w naszej kuchni do gotowania. Nie wszyscy lubią ten napój, gdyż kojarzą go z mocnym, gorzkim smakiem. A przecież istnieje tyle jej rodzajów, że właściwie każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Kawa może być podana na ciepło, bądź na zimno. Może być mocna lub delikatna. Z różnymi dodatkami lub bez nich. Przygotowywana na wiele rozmaitych sposobów i podawana w niezwykły sposób robi na nas ogromne wrażenie. Cappuccino, macchiato, mocha, latte, espresso - te wszystkie odmiany są naprawdę przepyszne i możemy je pić w tradycyjnej wersji, ...

Dodatki do sałatek i kanapek
Na naszych stołach często goszczą różnego rodzaju dodatki do kanapek, sałatek i innego jedzenia. Najpopularniejszy jest chyba ketchup, musztrada i majonez. Jednak często korzystamy także z chrzanu i ćwikły. Sami nie jesteśmy raczej w stanie przygotować tych specjalnych sosów, dlatego kupujemy je zwykle w sklepach. Są one prawie zawsze obecne w naszej kuchni podczas gotowania różnego rodzaju posiłków. Zwykle nie zastanawiamy się jak przygotowuje się takie sosy i z czego się one składają, a przecież warto wiedzieć co się je. Tym bardziej, że na przykład majonez, chrzan i ćwikłę możemy stworzyć sami bez większych problemów. Każdy z takich dodatków zawiera jakieś przyprawy i zioła. Ketchup to nic innego jak sos pomidorowy z dodatkiem różnego rodzaju przypraw, który może mieć różnorodne smaki - od łagodnego po niezwykle pikantny. Charakteryzuje się czerwoną barwą, aczkolwiek występuje także ketchup w kolorze zielonym. Najczęściej stosujemy go do kanapek, frytek, pizzy, grillowanych mięs i wędlin. Jego najrozmaitsze odmiany ...

Struktura strony