Różne rodzaje kaszy na naszych stołach

Kasza jest bogata w wiele witamin, zwłaszcza z grupy B, oraz pierwiastków i substancji mineralnych....

Więcej

Oliwa z oliwek zadba o nasze zdrowie

Często jemy potrawy smażone i zwykle przygotowujemy je na oleju roślinnym, bądź tłuszczach zwierzęc...

Więcej

Jak samodzielnie przygotować przepyszne dipy

Dip jest specjalną odmianą sosu charakteryzującą się szczególną gęstością. Służy on nam jako dodate...

Więcej

Trochę wiadomości na temat kaszy

Kasza jest bogata w wiele witamin, zwłaszcza z grupy B, oraz pierwiastków i substancji mineralnych....

Więcej

dodatek

Alkohole jako dodatek do naszych dań i wypieków
Różnego rodzaju alkohole mają szerokie zastosowanie w restauracjach, cukierniach a także w zwykłej kuchni takiej jak nasza. Zwykle do dań głównych podawane jest białe, bądź czerwone wino. Jednak nie chodzi tu o podawanie różnego rodzaju alkoholu do potraw, ale dodawanie ich aby nadać naszym specjałom wyśmienity smak i aromat. Alkohole stanowią niezastąpione składniki różnego rodzaju dań mięsnych, sosów oraz ciast, deserów i wypieków takich jak na przykład pączki. W kuchni stanowią one pewnego rodzaju przyprawę i powinniśmy korzystać z nich zwłaszcza gdy chcemy przygotować na obiad czy kolację coś naprawdę wykwintnego, choć nie ma żadnych przeszkód, abyśmy stosowali je także do przygotowania codziennych dań. Białe i czerwone wino wytrawne nadają się w szczególności do duszenia różnego rodzaju mięs. Wołowina, cielęcina, baranina czy nawet zwykły drób przygotowane w taki sposób i z dodatkiem kilku przypraw dosłownie rozpływają się w ustach. Wino nadaje im lepszego smaku i niesamowitego aromatu. Pomimo, że takie przygotowanie dań ...

Do kawy też nadają się przyprawy
Kawę pijemy właściwie każdego dnia. Zwykle rano, aby nas pobudziła i dodała energii. Najczęściej zaparzamy ją przy użyciu ekspresu, bądź zadowalamy się kawą rozpuszczalną z dodatkiem cukru, mleka lub śmietanki. Pozwalamy sobie na nią również podczas spotkań służbowych albo z przyjaciółką. Zapominamy o tym, że kawa ma swoje rozmaite odmiany i podawana jest na wiele różnorodnych sposobów. Urozmaicana jest syropami, a także przyprawami, których my często używamy w naszej kuchni do gotowania. Nie wszyscy lubią ten napój, gdyż kojarzą go z mocnym, gorzkim smakiem. A przecież istnieje tyle jej rodzajów, że właściwie każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Kawa może być podana na ciepło, bądź na zimno. Może być mocna lub delikatna. Z różnymi dodatkami lub bez nich. Przygotowywana na wiele rozmaitych sposobów i podawana w niezwykły sposób robi na nas ogromne wrażenie. Cappuccino, macchiato, mocha, latte, espresso - te wszystkie odmiany są naprawdę przepyszne i możemy je pić w tradycyjnej wersji, ...

Dodatki do sałatek i kanapek
Na naszych stołach często goszczą różnego rodzaju dodatki do kanapek, sałatek i innego jedzenia. Najpopularniejszy jest chyba ketchup, musztrada i majonez. Jednak często korzystamy także z chrzanu i ćwikły. Sami nie jesteśmy raczej w stanie przygotować tych specjalnych sosów, dlatego kupujemy je zwykle w sklepach. Są one prawie zawsze obecne w naszej kuchni podczas gotowania różnego rodzaju posiłków. Zwykle nie zastanawiamy się jak przygotowuje się takie sosy i z czego się one składają, a przecież warto wiedzieć co się je. Tym bardziej, że na przykład majonez, chrzan i ćwikłę możemy stworzyć sami bez większych problemów. Każdy z takich dodatków zawiera jakieś przyprawy i zioła. Ketchup to nic innego jak sos pomidorowy z dodatkiem różnego rodzaju przypraw, który może mieć różnorodne smaki - od łagodnego po niezwykle pikantny. Charakteryzuje się czerwoną barwą, aczkolwiek występuje także ketchup w kolorze zielonym. Najczęściej stosujemy go do kanapek, frytek, pizzy, grillowanych mięs i wędlin. Jego najrozmaitsze odmiany ...

Struktura strony