Sosy ważne w menu

Pisaliśmy już o zupach, ale jak dotąd nie wspominaliśmy o sosach. A te przecież są równie ważne w n...

Więcej

Mrożonki dobrym pomysłem na kuchnię?

Dzisiejszy świat idzie na łatwiznę. W każdej dziedzinie życia mamy wiele ułatwień, niekiedy są one ...

Więcej

Kuchnia twoich marzeń

Kuchnia jest najczęściej postrzegana jako miejsce do wykonywania brudnej roboty. Niestety jest to n...

Więcej

Namiastka ogrodu w Twojej kuchni

Pisaliśmy już o zupach, ale jak dotąd nie wspominaliśmy o sosach. A te przecież są równie ważne w n...

Więcej

Co należy wiedzieć na temat jajek

Przepisy kuchenne Ludzie jedzą jajka właściwie od zawsze. Są one bogatym źródłem wielu substancji odżywczych. W naszym kraju spożywa się je bardzo często, choć nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego jak wielu odżywczych wartości nam ona dostarczają. Najpopularniejsze są chyba jaja kurze, ale wielu ludzi preferuje także gęsie, kacze, przepiórcze czy nawet strusie. Nie zapominajmy, że do jajek zaliczamy także rybią ikrę. Jajka składają się z głównie wody, białka, węglowodanów i tłuszczu. Możemy z nich przyrządzić rozmaite potrawy, dodawać do nich różnorodne przyprawy. Są składnikiem wielu sałatek, często podajemy je na obiad czy śniadanie. Zwykle kupujemy je w sklepie, choć jak wiadomo najlepsze są jaja prosto ze wsi, a nie z różnych ferm. Podzielone są one na rozmaite klasy w zależności od ich rozmiarów, świeżości oraz wagi. Możemy je spożywać często, ale w niewielkich ilościach, gdyż zawierają one w sobie choresterol. Najpopularniejszym daniem z jajek jest chyba jajecznica. Każdy przyrządza ją na swój sposób. Jedni przygotowują ją tylko i wyłącznie z samych jajek i ewentualnie dodają jakieś przyprawy. Inni z kolei dodają do niej różnorodne warzywa i wędliny. Jajecznica jest przepysznym daniem i chyba nie ma osób, które by jej nie lubiły. Jednak pamiętajmy o tym, że nasz organizm potrzebuje sporo czasu, aby je strawić, więc raczej nie jedzmy ich na kolację. Na obiad najczęściej podajemy jajka sadzone. Wystarczy rozbić skorupkę i usmażyć jajko na rozgrzanym tłuszczu. Ewentualnie można użyć przypraw takich jak sól i pieprz, aby nadać mu lepszy smak. Podaje się je zwykle z gotowanymi ziemniakami i surówką. Popularne są także jajka gotowane na miękko, bądź na twardo. Te ostatnie zwykle jada się z majonezem, jako dodatek do kanapek, czy sałatek. Niektóre osoby preferują także kogel-mogel, czyli żółtka ucierane z cukrem. Popularne są także omlety, czyli potrawa z jajek, mleka i mąki. Te trzy produkty mieszamy ze sobą, a później smażymy na patelni podobnie jak naleśniki. Dodawać możemy do nich różnego rodzaju warzywa i przyprawy. Można także po ugotowaniu ich na twardo nakładać w miejsce żółtka różnego rodzaju farsz. Często spotyka się także pasty do kanapek przygotowane na bazie jajek. Nie można pominąć także faktu, że kojarzą się nam one najczęściej z Wielkanocą, kiedy to nadajemy im rozmaite kolory i tworzymy przepiękne pisanki. Starajmy się, aby jajka były na naszych stołach często serwowane, nie ważne czy gotowane czy smażone. Możemy z nich przygotować naprawdę sporą ilość rozmaitych potraw. Ugotowane na twardo mogą stanowić także dodatek w postaci na przykład pasty do kanapek, bądź po prostu pokrojone jako uzupełnienie różnego rodzaju sałatek. Starajmy się jednak spożywać je z umiarem. To znaczy możemy jeść je stosunkowo często, jednak w niezbyt dużych ilościach, aby nie podwyższać zbytnio poziomu cholesterolu. Pamiętajmy, że zawierają one witaminy z grupy B, a także pierwiastki takie jak na przykład żelazo, cynk oraz potas. A wiemy, że są one potrzebne naszemu organizmowi. Jajka dostarczą nam także witaminę A, D oraz E.

Tagi: jajka, jajecznica, przyprawy | Struktura strony