restauracja białka tatrzańska

 Polska kuchnia podbija świat, a zwłaszcza Stany Zjednoczone oraz Wielką Brytanię. Okazuje się, ż...

Więcej

Jak samodzielnie przygotować przepyszne dipy

Dip jest specjalną odmianą sosu charakteryzującą się szczególną gęstością. Służy on nam jako dodate...

Więcej

garnek do gotowania mleka z gwizdkiem

 Gotowanie sprawie wielu z nas ogromny problem. I bynajmniej nie chodzi wcale o to, że nie potraf...

Więcej

Jakie zupy lubimy

 Polska kuchnia podbija świat, a zwłaszcza Stany Zjednoczone oraz Wielką Brytanię. Okazuje się, ż...

Więcej


Smażalnia ryb Poznań

Przepisy kuchenne Najczęściej nasze obiady składają się głównie z mięsa wieprzowego, drobiu i rozmaitych warzyw. Oczywiście dostarczają nam one wielu niezbędnych substancji odżywczych i witamin, ale nie powinniśmy zapominać o spożywaniu ryb. W Polsce nie były one zbyt popularne i tak naprawdę jedzono je tylko w czasie jakiś ważnych okazji. Nie chodziło o to, że nie były one ogólnie dostępne, ale raczej o to, że były drogie. Dziś na kupno ryb możemy pozwolić sobie wszyscy. Ich przyrządzenie nie wymaga od nas zbyt dużych zdolności kulinarnych i właściwie przy użyciu kilku przypraw, patelni i oleju w kilka minut możemy cieszyć się z gotowego dania. Ryby warto jeść dlatego, że są one cennym źródłem białka, bez którego nasz organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować. Jedząc ryby dostarczamy naszemu organizmowi niewielkich ilości tłuszczu przez co dbamy o utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Jeśli zaś chodzi o ryby morskie to dodatkowo otrzymujemy od nich także jod. Starajmy się, aby nasz jadłospis był wzbogacony o potrawy z ryb, abyśmy mogli cieszyć się dobrym zdrowiem. Nie dość, że dostarczają nam ona wielu składników odżywczych i niezbędnych pierwiastków, to jeszcze są niezwykle smaczne i możemy przygotować z nich rozmaite potrawy. Najprościej jest oczywiście natrzeć rybę ulubionymi przyprawami, obtoczyć w mące i usmażyć, ale czasami warto włożyć trochę wysiłku w ich przyrządzenie i podać na stół coś naprawdę wyśmienitego. A mogą być to najrozmaitsze dania i możemy do nich użyć wielu gatunków ryb. Jak wiemy dzielimy je na słodkowodne i morskie. Zarówno jedne, jak i drugie działają dobroczynnie na nasz organizm i to, które wybierzemy zależy tylko i wyłącznie od nas. Oczywiście możemy spożywać ryby każdego dnia i niekoniecznie muszą być one podawane na obiad. W sklepach możemy zakupić różnego rodzaju pasty przygotowanie na przykład z tuńczyka czy makreli. Istnieje także wiele różnego rodzaju sałatek, które zawierają ryby, a zwłaszcza śledzie. Co do tych ostatnich to są one dobrą przekąską lub pomysłem na podwieczorek. Jeśli nie mamy czasu na przygotowywanie ryb, obsypywanie ich przyprawami, gotowanie z nich zup i tym podobnych, to wystarczy, że kupimy paluszki rybne, a one także dostarczą nam dobrych substancji, choć na pewno w o wiele mniejszych ilościach. Nie zapominajmy o tych wodnych stworzeniach i niech one będą stałym elementem naszego jadłospisu. Starajmy przyrządzać je na ciepło, a jeśli nie mamy na to czasu ani chęci, to chociaż kupujmy ryby wędzone, pasty przyrządzone z nich, czy sałatki je zawierające. Jeśli chcemy zadbać o naszą figurę czy odpowiedni poziom cholesterolu to jedzenie ryb zamiast mięsa jest na to najlepszym sposobem. Pamiętajmy o nich także w okresie letnim, kiedy to niezwykle często jemy potrawy z grilla. Ryba przyrządzona w taki sposób jest naprawdę wyśmienita i niezwykle zdrowa. Starajmy się, aby nasze dzieci także polubiły jeść ryby. Kupując na przykład paluszki rybne wybierajmy te o rozmaitych kształtach (na przykład przypominające postaci z bajek), a to na pewno dodatkowo zachęci naszych podopiecznych do zjedzenia tego zdrowego produktu.

Tagi: ryby, zdrowie, zdrowe | Struktura strony