Soja może pomóc w leczeniu kobiecych dolegliwości

Soja jest rośliną bogata w białko i inne rozmaite składniki mineralne, które mogą nam pomóc w utrzy...

Więcej

restauracja olsztyn

 Śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. W różnych kulturach wygląda...

Więcej

Surówki i sałatki

Trudno sobie dziś wyobrazić solidny obiad bez surówki. Warzywa posiekane na drobno z dodatkami dob...

Więcej

mieszanki przyprawowe do wędlin

Soja jest rośliną bogata w białko i inne rozmaite składniki mineralne, które mogą nam pomóc w utrzy...

Więcej

Chcesz zadbać o swoje zdrowie – jedz kiełki!

Przepisy kuchenne Rzadko kiedy, jeśli w ogóle, kiełki goszczą na naszych stołach. Niektórzy ludzie nawet nigdy ich nie jedli. Zwykle jemy najpospolitsze i najbardziej znane warzywa, mięsa i owoce. Gotujemy różnego rodzaju potrawy, używamy różnorodnych przypraw, jemy mnóstwo warzyw i owoców, a zapominamy o tym, co może nam dostarczyć naprawdę wielu substancji odżywczych, które pomogą nam zadbać o nasze zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Kiełki zawierają całe mnóstwo różnorodnych witamin, a przede wszystkim witaminę H, E, A, B i C. poza tym są bogatym źródłem wapnia oraz pierwiastków takich jak na przykład potas, magnez, żelazo i cynk. Najbardziej popularne są one chyba w Chinach, gdzie spożywa się je od najdawniejszych czasów. Szeroko znane są również wśród osób stosujących dietę wegetariańską, gdyż dzięki nim mogą oni dostarczyć swojemu organizmowi substancji odżywczych, które tracą nie jedząc na przykład mięsa. Kiełki możemy zakupić w sklepie, bądź nawet wyhodować samemu w naszym domu. Kiełki powinniśmy spożywać naprawdę często, gdyż są one niezwykle ważne dla naszego zdrowia i prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Powinniśmy je jeść zwłaszcza w okresach kiedy spożycie warzyw i owoców jest ograniczone, na przykład w okresie zimowym. Gotując rozmaite potrawy możemy dodawać do nich kiełki, bądź mogą one być także podstawą różnych potraw. Z nich możemy przygotować różnego rodzaju sałatki. Wystarczy dodać do nich ulubione warzywa i przyprawy, bądź owoce, jeśli akurat mamy ochotę zjeść coś na słodko. Mogą one stanowić także dodatek, do różnego rodzaju sosów, czy dań takich jak spaghetti. Starajmy się je jednak dodawać dopiero na sam koniec gotowania. Świetnym pomysłem jest także przygotowanie z niej pasty na kanapki. Potrzebujemy do tego masła, z którym ucieramy bądź mielimy kiełki i dodajemy nasze ulubione przyprawy. Jeśli lubimy dania kuchni chińskiej to także powinniśmy polubić kiełki, gdyż są tam one szeroko stosowane i niezwykle cenione za swe walory smakowe i dobroczynny wpływ na stan i kondycję zdrowia. Wprowadźmy je do naszej diety i starajmy się je spożywać jak najczęściej. Gotując obiady nie zapominajmy, że możemy je wzbogacić kiełkami. Nasz organizm dostanie wtedy zastrzyk witamin, mikroelementów, dobroczynnych pierwiastków i innych rozmaitych substancji spożywczych. Stan naszego zdrowia dzięki nim na pewno się poprawi, nasze samopoczucie także się polepszy a poza tym zadbamy o swój wygląd. To wszystko jest dla nas niezwykle ważne, dlatego też nie powinniśmy pomijać kiełków i wzbogacać naszą dietę o nie. Jeśli zdecydujemy się jeść je naprawdę często, to możemy mieć je zawsze pod ręką, gdyż nie ma najmniejszego problemu z hodowaniem ich we własnym domu. Kiełki mają naprawdę szerokie zastosowanie jeśli chodzi o produkty spożywcze. Możemy je na przykład wymieszać z mięsem mielonym i zrobić kotlety. Bez przeszkód możemy dodawać je do zup i sałatek. Aby wyhodować kiełki potrzebujemy nasion. Mogą to być nasiona słonecznika, rzodkiewki, soi czy pszenicy, a także wiele wiele innych.

Tagi: zdrowie, witaminy, warzywa | Struktura strony