restauracja białka tatrzańska

https://fashionistki.pl/kasia-sawczuk-droga-do-kariery/  Polska kuchnia podbija świat, a zwłaszcza Stany Zjednoczone oraz Wielką Brytanię. Okazuje się, ż...

Więcej

Namiastka ogrodu w Twojej kuchni

hurtownia z artykulami kuchennymi W kuchni zawsze staramy się używać jak najświeższych produktów. Właśnie z tego powodu kochamy lato,...

Więcej

Szczypta smaku do napojów alkoholowych

swiat-agd.com.pl/1215-pojemniki-do-lodu/ Udając się z przyjaciółmi do pubu lub dyskoteki zwykle zamawiamy do picia różnego rodzaju drinki. Z...

Więcej

Mięso na grilla trzeba peklować

sous-vide  Polska kuchnia podbija świat, a zwłaszcza Stany Zjednoczone oraz Wielką Brytanię. Okazuje się, ż...

Więcej

Doceń niezwykłą kuchnię indyjską

Przepisy kuchenne Kulinarna sztuka Indii obejmuje przede wszystkim kuchnię bombajską, madraską, muzułmańską i hinduską. Ten specyficzny kraj składa się z wielu różnorodnych narodowości i wyznawców odmiennych religii. To wszystko ma ogromny wpływ na ich potrawy. Często wierzenia decydują o tym jakie potrawy trafiają na stoły. Jednak wspólną cechą wszystkich potraw indyjskich są specyficzne produkty i rozmaite przyprawy. Indie słyną także z tradycyjnej medycyny zwanej ajurwedą. Zaleca ona stosowanie pewnego rodzaju diety w celu zadbania o prawidłową pracę umysłu i ciała. Ją także uwzględnia się w indyjskich domach przy przygotowywaniu posiłków. Kuchnia indyjska jeszcze do niedawna nie była tak dobrze znana. Jednak od pewnego czasu staje się ona niezwykle popularna w krajach zachodnich. Warto czasami spróbować czegoś nowego, a jeśli pokusimy się o kuchnię indyjską wybór dań będzie naprawdę ogromny. Właściwie każdy rejon tego kraju charakteryzuje się mnóstwem różnorodnych potraw i właściwie chyba nie możliwe jest wymienienie wszystkich. Istotne jest także to, iż potrawy pochodzące z tego kraju są niezwykle zdrowe. Aby przekonać się jak smakują te przepyszne i charakteryzujące się intensywnym smakiem i zapachem potrawy nie musimy wybierać się do Indii. Zaprośmy tę niezwykłą kulturę do naszej kuchni i przygotujmy coś naprawdę pysznego i pieszczącego nasze podniebienie. Do przyrządzenia takiej potrawy wystarczy nam kilka podstawowych produktów i przypraw najczęściej używanych przez mieszkańców Indii do gotowania. Jeśli chodzi o mięso to charakterystyczny dla tej kuchni jest kurczak. Oczywiście istnieją także potrawy na przykład z lamy, ale na to raczej nie jesteśmy sobie w stanie pozwolić. Ewentualnie skorzystać możemy z owoców morza, które są tam szeroko wykorzystywane. Jeśli zaś chodzi o warzywa to tutaj także mamy szerokie pole do popisu, gdyż możemy do gotowania używać różnorodnych gatunków i odmian. Potrawy często podawane są z ryżem lub różnymi produktami stworzonymi na jego bazie. Popularna jest także soczewica i szpinak. Najważniejszą rolę w tym wszystkim odgrywają przyprawy korzenne, dodawane do potraw w dużych ilościach. Curry jest tą, która tam króluje i często stanowi najważniejszy składnik poszczególnych dań. Często także dodawana jest do potraw papryczka chili. Kuchnia indyjska to także różnego rodzaju pieczywo, gdyż jej podstawę stanowią dania mączne. Najczęściej są one wykonywane jedynie z wody i mąki. W niektórych rejonach w ogóle nie spożywa się mięsa i wszystkie dania są wegetariańskie. Kuchnia ta pomimo swojej różnorodności nie wymaga od nas posiadania jakiś szczególnych umiejętności. Większość dań jesteśmy w stanie sporządzić samodzielnie jeśli mamy już jakieś pojęcie o gotowaniu. Pamiętajmy tylko o najważniejszych składnikach i przyprawach, dzięki którym dania zyskują ten szczególny smak i aromat. W sklepach dostępne są także niektóre gotowe potrawy pochodzące z tamtych regionów świata i możemy także skorzystać z takiego sposobu zasmakowania w tej niezwykłej kuchni. Jednak pamiętajmy, że to co przygotujemy sami będzie o wiele zdrowsze i co najważniejsze przygotowane z najświeższych produktów.

Tagi: indie, kuchnia, przyprawa | Struktura strony