W sieci kulinariów wiele

W polskich zasobach internetowych odnajdziemy wiele rozmaitych stron internetowych o tematyce kulin...

Więcej

Uczyć się z telewizji

Nauka gotowania jest jest zagadnieniem prostym. Mało tego – uczyć się jednak trzeba. Ten, kto nie p...

Więcej

Żywność ekologiczna Warszawa

 Od pewnego czasu na całym świecie panuje moda na ekologiczną żywność, czyli taką którą produkuje...

Więcej

Czym są zioła prowansalskie i do jakich potraw możemy je dodawać

W polskich zasobach internetowych odnajdziemy wiele rozmaitych stron internetowych o tematyce kulin...

Więcej

indie

Doceń niezwykłą kuchnię indyjską
Kulinarna sztuka Indii obejmuje przede wszystkim kuchnię bombajską, madraską, muzułmańską i hinduską. Ten specyficzny kraj składa się z wielu różnorodnych narodowości i wyznawców odmiennych religii. To wszystko ma ogromny wpływ na ich potrawy. Często wierzenia decydują o tym jakie potrawy trafiają na stoły. Jednak wspólną cechą wszystkich potraw indyjskich są specyficzne produkty i rozmaite przyprawy. Indie słyną także z tradycyjnej medycyny zwanej ajurwedą. Zaleca ona stosowanie pewnego rodzaju diety w celu zadbania o prawidłową pracę umysłu i ciała. Ją także uwzględnia się w indyjskich domach przy przygotowywaniu posiłków. Kuchnia indyjska jeszcze do niedawna nie była tak dobrze znana. Jednak od pewnego czasu staje się ona niezwykle popularna w krajach zachodnich. Warto czasami spróbować czegoś nowego, a jeśli pokusimy się o kuchnię indyjską wybór dań będzie naprawdę ogromny. Właściwie każdy rejon tego kraju charakteryzuje się mnóstwem różnorodnych potraw i właściwie chyba nie możliwe jest wymienienie wszystkich. Istotne jest także to, iż potrawy pochodzące z tego kraju są niezwykle zdrowe. Aby przekonać się jak smakują te przepyszne i charakteryzujące się intensywnym smakiem i zapachem potrawy nie musimy wybierać się do Indii. Zaprośmy tę niezwykłą kulturę do naszej kuchni i przygotujmy coś naprawdę pysznego i pieszczącego nasze podniebienie. Do przyrządzenia takiej potrawy wystarczy nam kilka podstawowych produktów i przypraw najczęściej używanych przez mieszkańców Indii do gotowania. Jeśli chodzi o mięso to charakterystyczny dla tej kuchni jest kurczak. Oczywiście istnieją także ...

Lecznicze działanie przypraw
Używamy ich właściwie każdego dnia podczas gotowania obiadów. Często także dodajemy je do różnego rodzaju dipów, kanapek, zapiekanek, sałatek, mięs czy nawet deserów. Zioła i przyprawy - nie wyobrażamy sobie, aby mogło zabraknąć ich w naszej kuchni, gdyż to one nadają niesamowity smak i aromat naszemu jedzeniu. Pobudzają nasze zmysły i często stosowane są jako afrodyzjaki. Dzięki nim nasze dania zyskują niepowtarzalny zapach i pieszczą nasze podniebienie. Jest ich całe mnóstwo i właściwie wszystkie kuchnie świata mogą pochwalić się charakterystycznymi dla każdej z nich przyprawami i ziołami. Najczęściej nie zdajemy sobie jednak sprawy z tego, że mają one także zbawienny wpływ na nasz organizm i stan zdrowia. Dlatego warto wiedzieć, które z nich mogą pomóc nam w leczeniu różnego rodzaju dolegliwości. Często zdarza się tak, że mamy problemy z trawieniem różnego rodzaju potraw. Aby uniknąć takich sytuacji wystarczy, że dodamy do nich odpowiednie przyprawy. Takie właściwości ma na przykład oregano, bazylia, kminek, jałowiec i zawsze obecny w naszej kuchni majeranek. Przyprawy te wspomagają i przyspieszają nasze trawienie i wydzielanie soków żołądkowych, dzięki czemu lepiej będziemy przyswajali pokarmy i pozbędziemy się problemów z żołądkiem. Wspomniane już oregano jest także dobrym sposobem na pozbycie się wzdęć i przyspieszenie pracy nerek. Pracę tych narządów poprawi również inna przyprawa - estragon. Jeśli mamy problem z zawrotami głowy pomocny może okazać się pieprz. Jest on także doskonałym, choć nie jedynym sposobem na ...

Struktura strony