bambusowy garnek do gotowania na parze

 Jesteśmy przyzwyczajeni do przygotowywania potraw w tradycyjny sposób. Ziemniaki i inne warzywa ...

Więcej

Wpływ soli kuchennej na nasze zdrowie

Sól kuchenna służy nam jako niezastąpiona przyprawa oraz jako konserwant. Składa się ona przede wsz...

Więcej

garnek do gotowania mleka z gwizdkiem

 Gotowanie sprawie wielu z nas ogromny problem. I bynajmniej nie chodzi wcale o to, że nie potraf...

Więcej

Czym są zioła prowansalskie i do jakich potraw możemy je dodawać

 Jesteśmy przyzwyczajeni do przygotowywania potraw w tradycyjny sposób. Ziemniaki i inne warzywa ...

Więcej

przyprawa

Curry to nie tylko mieszanka przypraw
Mianem curry określamy pewną gałąź potraw kuchni indyjskiej. Najczęściej takie miano noszą potrawy z ryb, warzyw, kurczaka i ryżu podawane w pikantnym sosie. Ma on zwykle pomarańczową, bądź czerwoną barwę, jednak istnieje także jego zielona odmiana. Curry to także nazwa mieszanki różnego rodzaju przypraw. Najczęściej w jej skład wchodzi najczęściej kurkuma, chili, imbir, kolendra, kminek, pieprz i gorczyca. Możemy spotkać także takie z dodatkiem cynamonu, soli, gałki muszkatołowej, goździków, czosnku czy nawet kardamonu. Proporcje w jakich dobierane są zioła i przyprawy nie są ściśle określone. Warto wiedzieć, że ta mieszanka przypraw jest niezwykle delikatna i przechowując ją w nieodpowiedni sposób stracimy jej wszelkie wartości. Nie jest ona domeną tylko i wyłącznie kuchni indyjskiej. Możemy używać ...

Do kawy też nadają się przyprawy
Kawę pijemy właściwie każdego dnia. Zwykle rano, aby nas pobudziła i dodała energii. Najczęściej zaparzamy ją przy użyciu ekspresu, bądź zadowalamy się kawą rozpuszczalną z dodatkiem cukru, mleka lub śmietanki. Pozwalamy sobie na nią również podczas spotkań służbowych albo z przyjaciółką. Zapominamy o tym, że kawa ma swoje rozmaite odmiany i podawana jest na wiele różnorodnych sposobów. Urozmaicana jest syropami, a także przyprawami, których my często używamy w naszej kuchni do gotowania. Nie wszyscy lubią ten napój, gdyż kojarzą go z mocnym, gorzkim smakiem. A przecież istnieje tyle jej rodzajów, że właściwie każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Kawa może być podana na ciepło, bądź na zimno. Może być mocna lub delikatna. Z różnymi dodatkami ...

Dobra przyprawa to podstawa
Gotujemy właściwie codziennie i przeważnie najprostsze dania. Czasami nie wiemy już co zrobić na obiad, gdyż brakuje nam pomysłu. Stale przygotowujemy te same potrawy, nadając im smak najpospolitszymi przyprawami. Nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele od nich zależy. Czasem wystarczy użyć czegoś nowego, by zwykle danie zyskało nowy smak i wyśmienity aromat. Sól, pieprz, mielona papryka, majeranek, liść laurowy - tego używamy najczęściej, zapominając o zaletach innych ziół i przypraw. A jest ich naprawdę całe mnóstwo. Jeśli dobierzemy odpowiednie, zamienimy swoje codzienne obiady w pyszne dania o egzotycznym aromacie. Taka odmiana spodoba się nie tylko nam, ale także naszym domownikom. Wystarczy kilka nowych przypraw w szufladach naszej kuchni, by pozbyć się nudy i rozpieszczać nasze ...

Doceń niezwykłą kuchnię indyjską
Kulinarna sztuka Indii obejmuje przede wszystkim kuchnię bombajską, madraską, muzułmańską i hinduską. Ten specyficzny kraj składa się z wielu różnorodnych narodowości i wyznawców odmiennych religii. To wszystko ma ogromny wpływ na ich potrawy. Często wierzenia decydują o tym jakie potrawy trafiają na stoły. Jednak wspólną cechą wszystkich potraw indyjskich są specyficzne produkty i rozmaite przyprawy. Indie słyną także z tradycyjnej medycyny zwanej ajurwedą. Zaleca ona stosowanie pewnego rodzaju diety w celu zadbania o prawidłową pracę umysłu i ciała. Ją także uwzględnia się w indyjskich domach przy przygotowywaniu posiłków. Kuchnia indyjska jeszcze do niedawna nie była tak dobrze znana. Jednak od pewnego czasu staje się ona niezwykle popularna w krajach zachodnich. Warto czasami spróbować czegoś nowego, ...

Struktura strony