Niedoceniona i niekiedy zapomniana gorczyca

syropy owocowe Na całym świecie coraz bardziej popularne stają się przyprawy charakterystyczne dla różnych zakątkó...

Więcej

Książki w każdej kuchni

Czy pieprzyki mogą być groźne zdjecia Gotować lubimy, ale nie zawsze mamy pomysł co do sporządzenia menu. Najczęściej gotujemy to, co naj...

Więcej

Lubimy kuchnię włoską

Ze wszystkich obcych rodzajów gotowania, najbardziej nam przypada do gustu kuchnia włoska. Mimo iż ...

Więcej

Kulinarne specjały z różnych stron świata

Na całym świecie coraz bardziej popularne stają się przyprawy charakterystyczne dla różnych zakątkó...

Więcej

Dobra przyprawa to podstawa

Przepisy kuchenne Gotujemy właściwie codziennie i przeważnie najprostsze dania. Czasami nie wiemy już co zrobić na obiad, gdyż brakuje nam pomysłu. Stale przygotowujemy te same potrawy, nadając im smak najpospolitszymi przyprawami. Nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele od nich zależy. Czasem wystarczy użyć czegoś nowego, by zwykle danie zyskało nowy smak i wyśmienity aromat. Sól, pieprz, mielona papryka, majeranek, liść laurowy – tego używamy najczęściej, zapominając o zaletach innych ziół i przypraw. A jest ich naprawdę całe mnóstwo. Jeśli dobierzemy odpowiednie, zamienimy swoje codzienne obiady w pyszne dania o egzotycznym aromacie. Taka odmiana spodoba się nie tylko nam, ale także naszym domownikom. Wystarczy kilka nowych przypraw w szufladach naszej kuchni, by pozbyć się nudy i rozpieszczać nasze podniebienie. Ze zdobyciem różnorodnych przypraw nie ma najmniejszego problemu. Jeśli chcemy mieć pewność, że są one świeże, niektóre możemy wyhodować we własnym ogródku, bądź w doniczce. Jednak te bardziej egzotyczne możemy dostać jedynie w sklepie lub na bazarze. Niektóre możemy kupić w doniczkach i hodować na kuchennym parapecie. Nie dość, że będziemy mieć świeże zioła, to dodatkowo będą one świetną ozdobą i dodadzą uroku sercu naszego domu. Najważniejsze jest jednak to, by nie popadać w rutynę i eksperymentować. Przyprawy mogą być rozmaite. Najczęściej używamy tych zmielonych, bądź mających postać kostek lub płynów. Zapominamy na przykład o przyprawach korzennych, które możemy nabyć świeże. Wtedy ich aromat będzie jeszcze bardziej intensywny. Zalety takich dodatków do naszych dań nie ograniczają się jedynie do doznań zapachowych i smakowych. Dzięki niektórym możemy nadać naszym potrawom żywsze kolory, bądź lekko je zmienić, co będzie dodatkową nowością i urozmaiceniem w naszej kuchni. Jednak pamiętajmy, że z przyprawami czasami musimy uważać. Jeśli przesadzimy z ich ilością zdominują one potrawę. Z kolei jeśli dobierzemy nieodpowiednie efekt też nie będzie zadowalający. Pamiętajmy, że nie musimy ich używać jedynie do dań obiadowych. Mogą być dodatkiem do sosów, sałatek, czy zwykłych kanapek. Niektóre z nich stanowią świetne urozmaicenie drinków, napojów, przystawek, czy nawet deserów. Nie zapominajmy także o tym, że część z nich ma dobroczynny wpływ na nasz organizm i dzięki nim możemy wzmocnić swoją odporność. Wzbogaćmy naszą kuchnię o nowe przyprawy. Nadajmy swoim potrawom pyszny smak i niepowtarzalny aromat. Wyzbądźmy się nudy i cieszmy się przyprawami pochodzącymi z różnych zakątków świata, a które możemy nabyć bez większych problemów. Sprawimy sobie ogromną radość eksperymentując, a naszym domownikom przyjemność z jedzenia czegoś nowego. W naszej kuchni pojawią się nowe zapachy pobudzające nasze zmysły. Używajmy przypraw świeżych, w płynie, suszonych, czy w proszku. Nieważne jaka będzie ich postać, ważne byśmy je dobrze dobierali i każdego dnia cieszyli się nowymi, orientalnymi i egzotycznymi smakami pochodzącymi z różnych stron świata.

Tagi: przyprawa, aromat, smak | Struktura strony