Surówki i sałatki

producent masy do lodów włoskich Trudno sobie dziś wyobrazić solidny obiad bez surówki. Warzywa posiekane na drobno z dodatkami dob...

Więcej

Oliwa z oliwek zadba o nasze zdrowie

Bagmasz Często jemy potrawy smażone i zwykle przygotowujemy je na oleju roślinnym, bądź tłuszczach zwierzęc...

Więcej

Dlaczego powinniśmy unikać fast foodów

producent syropów Prosto ze Stanów Zjednoczonych przywędrowała do nas pewnego rodzaju moda na niezdrowe odżywianie. N...

Więcej

Gotuj z internetem

Trudno sobie dziś wyobrazić solidny obiad bez surówki. Warzywa posiekane na drobno z dodatkami dob...

Więcej

aromat

Szerokie zastosowanie cynamonu
Cynamon uzyskiwany jest z wysuszonej kory drzew zwanych cynamonowcami. Najczęściej kojarzymy go z pieczonymi jabłkami, jednak ta przyprawa ma o wiele szersze zastosowanie. Przez wiele osób uważana jest za afrodyzjak. Charakteryzuje się niezwykle intensywnym słodko-korzennym oraz lekko pikantnym smakiem i aromatem. Jedni się nim zachwycają, inni nie przepadają za zbyt dużą ilością tej przyprawy. Sprzedawana jest ona sproszkowana bądź w małych kawałeczkach zwiniętych w rulonik. Przyznać należy, że bez niej ogromna ilość słodyczy, deserów, ciast i ciasteczek straciłaby swoich amatorów. Jednak cynamon ma swoje zastosowanie nie tylko do przyrządzania słodkich dań, gdyż ...

Dobra przyprawa to podstawa
Gotujemy właściwie codziennie i przeważnie najprostsze dania. Czasami nie wiemy już co zrobić na obiad, gdyż brakuje nam pomysłu. Stale przygotowujemy te same potrawy, nadając im smak najpospolitszymi przyprawami. Nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele od nich zależy. Czasem wystarczy użyć czegoś nowego, by zwykle danie zyskało nowy smak i wyśmienity aromat. Sól, pieprz, mielona papryka, majeranek, liść laurowy - tego używamy najczęściej, zapominając o zaletach innych ziół i przypraw. A jest ich naprawdę całe mnóstwo. Jeśli dobierzemy odpowiednie, zamienimy swoje codzienne obiady w pyszne dania o egzotycznym aromacie. Taka odmiana spodoba ...

Niedoceniona i niekiedy zapomniana gorczyca
Na całym świecie coraz bardziej popularne stają się przyprawy charakterystyczne dla różnych zakątków świata. Kupujemy rozmaite mieszanki przypraw i ziół czasem naprawdę egzotycznych. Niestety zapominamy o tych, które były niegdyś podstawą naszych dań. Gotujemy rozmaite potrawy i przygotowujemy wiele przetworów. Często zapominamy o istnieniu przyprawy zwanej gorczycą, a przecież ma ona szerokie zastosowanie. Jest ona pospolita rośliną, niejednokrotnie dziko rosnącą. Najważniejszymi jej producentami są kraje takie jak na przykład Francja, Dania i Wielka Brytania. Koszty jej upraw są niskie, więc możemy nabyć ją w niezwykle korzystnych cenach. A naprawdę warto mieć ją ...

Grzyby dają aromat
Są w naszych kuchniach takie produkty, które mają szczególny smak i aromat. Coś, co czyni nasze potrawy wyjątkowymi i szalenie smacznymi. Jednym z takich dodatków są niewątpliwie grzyby. W jakiej postaci? Mamy do wyboru różne formy - od marynowanych, po suszone i świeże. Jedno jest pewne - bez grzybów nasza kuchnia byłoby dożo bardziej uboższa. Nie ma co ukrywać, przepisy kuchenne uwzględniają dość często grzyby. Nie tylko pieczarki, ale i borowiki, podgrzybki, kurki. Ciężko ten dodatek zastąpić czymkolwiek innym. Przecież dziś nikt z nas ie wyobraża sobie nawet Wigilii bez tradycyjnych potraw ...

Jakie zupy lubimy
Jedzenie zup nie wszystkim jest w smak. Są tacy, którzy twierdza ze tym najeść się nie można. Tak czy owak zupy zajmują ważne miejsce w naszym menu i pozbyć się ich nie możemy. Jakie zupy najczęściej pojawiają się na naszym stole? Pomidorowe, ogórkowe, grochowe, pieczarkowe, barszcze, rosoły. Lubimy też poeksperymentować - serowe, brokułowe. Na pewno przepisy kuchenne dają nam możliwość licznych eksperymentów. Na pewno każdy z nas coś dla siebie wybierze. Gotowanie zup stało się niejako tradycją w naszych domach. To danie, które da się przygotować stosunkowo szybko, nie dziwne więc, ...

Wzbogać swoją kuchnię różnymi rodzajami pieprzu
Każdego dnia powtarzamy różnego rodzaju czynności. Należy do nich przede wszystkim przygotowanie posiłków. Gotujemy obiady, przyrządzamy kolacje i śniadania oraz różnorodne przekąski oraz napoje. W naszej kuchni są takie produkty, bez których nie wyobrażamy sobie życia. Oczywiście tym podstawowym jest sól, ale zaraz po niej przychodzi nam na myśl pieprz. Najpopularniejszy jest pieprz czarny, który kupujemy w ziarnach, bądź uprzednio zmielony. Jego zastosowanie jest niezwykle szerokie i właściwie możemy stwierdzić, że należy on do najbardziej znanych i najszerzej stosowanych przypraw. Nadaje on naszym potrawom niepowtarzalny smak, jeśli użyjemy większą ilość nasze dania ...

Szczypta smaku do napojów alkoholowych
Udając się z przyjaciółmi do pubu lub dyskoteki zwykle zamawiamy do picia różnego rodzaju drinki. Zachwycamy się ich smakiem i wyglądem. Zwykle są one niezwykle kolorowe i sam ich wygląd robi na nas ogromne wrażenie. Ozdobione parasolkami, różnego rodzaju owocami cytrusowymi, laskami wanilii czy świecącymi kostkami lodu wyglądają naprawdę rewelacyjnie. Podziwiamy barmanów za to, że potrafią szybko i efektownie stworzyć coś co nie dość, że świetnie wygląda to równie dobrze smakuje. Tajemnica tkwi nie tylko w alkoholu, sokach i owocach z których są one przygotowywane, ale także w innych dodatkach. Często nie ...

Wykorzystanie ziół w różnych gałęziach przemyśle
W każdym domu codziennie gotowane są różnego rodzaju potrawy. Jeśli nawet zdarzy nam się nie zrobić obiadu, zadowalamy się różnego rodzaju sałatkami i przekąskami. W skład naszych potraw wchodzą różnorodne zioła, które kupujemy w sklepach, a bazarach, bądź uprawimy w naszych ogródkach i na działkach. Zwykle doceniamy wyłącznie ich walory smakowe i traktujemy je jako przyprawy. Zapominamy o tym, że stanowią one źródło wielu wartości odżywczych. Mają także zbawienny wpływ na kondycję naszego zdrowia i samopoczucia. Z tego też powodu wykorzystywane są w przemyśle farmaceutycznym do produkcji różnego rodzaju tabletek, syropów i ...

Struktura strony