Dobra przyprawa to podstawa

przepisy boże narodzenie Gotujemy właściwie codziennie i przeważnie najprostsze dania. Czasami nie wiemy już co zrobić na ob...

Więcej

Jakie zupy lubimy

Jedzenie zup nie wszystkim jest w smak. Są tacy, którzy twierdza ze tym najeść się nie można. Tak c...

Więcej

Przewodniki kulinarne świata

Przewodniki kulinarne po restauracjach świata są bardzo modnym produktem. Modnym poza granicami nas...

Więcej

Sprzedaj swój przepis

Gotujemy właściwie codziennie i przeważnie najprostsze dania. Czasami nie wiemy już co zrobić na ob...

Więcej


kawa świeżo palona

Przepisy kuchenne Kawę pijemy właściwie każdego dnia. Zwykle rano, aby nas pobudziła i dodała energii. Najczęściej zaparzamy ją przy użyciu ekspresu, bądź zadowalamy się kawą rozpuszczalną z dodatkiem cukru, mleka lub śmietanki. Pozwalamy sobie na nią również podczas spotkań służbowych albo z przyjaciółką. Zapominamy o tym, że kawa ma swoje rozmaite odmiany i podawana jest na wiele różnorodnych sposobów. Urozmaicana jest syropami, a także przyprawami, których my często używamy w naszej kuchni do gotowania. Nie wszyscy lubią ten napój, gdyż kojarzą go z mocnym, gorzkim smakiem. A przecież istnieje tyle jej rodzajów, że właściwie każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Kawa może być podana na ciepło, bądź na zimno. Może być mocna lub delikatna. Z różnymi dodatkami lub bez nich. Przygotowywana na wiele rozmaitych sposobów i podawana w niezwykły sposób robi na nas ogromne wrażenie. Cappuccino, macchiato, mocha, latte, espresso – te wszystkie odmiany są naprawdę przepyszne i możemy je pić w tradycyjnej wersji, bądź wzbogacone o różnego rodzaju składniki. A jest ich naprawdę ogromna ilość. Po pierwsze możemy do nich dodać tradycyjnie cukier, mleko lub zwykłą śmietankę. Jednak, aby kawa była jeszcze smaczniejsza cukier możemy zastąpić na przykład miodem, zaś zwykłą śmietankę i mleko bitą śmietaną, bądź mleczną pianką. W ten sposób ten napój będzie nie tylko bardziej smakował, ale także lepiej wyglądał. W kawiarniach podaje się także kawy z porcją lodów. Jest to wspaniały sposób na orzeźwienie się w upalne dni. Dla osób uwielbiających słodycze także znajdzie się coś odpowiedniego, gdyż wiele kaw podawanych jest z dodatkiem toffi, czekolady czy karmelem. Mogą one stanowić także jedynie ozdobę na powierzchni naszego napoju. Bywają też takie kawy jak na przykład latte, do którego możemy dodać pewnych przypraw, aby nadać pożądany smak i aromat. Najczęściej spotyka się latte z dodatkiem cynamonu, wanilii czy kardamonu. Przyprawy te najczęściej posiadamy, gdyż stanowią one dodatek do dań, które gotujemy. O ile cynamon i wanilia są nam dobrze znane, o tyle niektórzy z nas mogą zastanawiać się nad tym czym jest kardamon. Ta przyprawa nie jest szczególnie znana w naszym kraju, jednak z roku na rok zyskuje na popularności. Ma ona specyficzny cytrynowo-eukaliptusowy aromat oraz charakterystyczny ostry, gorzkawy smak. Dodana do kawy wzmacnia jej pobudzające działanie. Bez odpowiednich urządzeń, wiedzy i umiejętności niestety nie jesteśmy w stanie stworzyć takich wymyślnych rodzajów kawy w naszym domu. Jednak każdy z nas zasługuje na chwilę odpoczynku i relaksu po ciężkim dniu pracy. Każdego dnia gotujemy, sprzątamy, zajmujemy się dziećmi i wykonujemy szereg innych codziennych obowiązków. Zasługujemy na chwilę zapomnienia, dlatego weźmy przyjaciółkę bądź partnera i wybierzmy się do kawiarni, aby spróbować tych przepysznych napojów podanych w niekonwencjonalny sposób z dodatkiem różnego rodzaju przypraw, czekolady, toffi, miodu, karmelu czy nawet lodów.

Tagi: kawa, dodatek, przyprawa | Struktura strony