Czasopisma drukują wiele przepisów

Chcesz się nauczyć gotować? Nic trudnego. Świat mediów jest tutaj wielce pomocny. Niemalże każde cz...

Więcej

Twaróg jako pyszny dodatek do kanapek

Często kupujemy w sklepach białe sery z dodatkiem różnego rodzaju przypraw i warzyw. Przeznaczone o...

Więcej

Surówki i sałatki

Trudno sobie dziś wyobrazić solidny obiad bez surówki. Warzywa posiekane na drobno z dodatkami dob...

Więcej

wino bezalkoholowe

Chcesz się nauczyć gotować? Nic trudnego. Świat mediów jest tutaj wielce pomocny. Niemalże każde cz...

Więcej

kawa

Do kawy też nadają się przyprawy
Kawę pijemy właściwie każdego dnia. Zwykle rano, aby nas pobudziła i dodała energii. Najczęściej zaparzamy ją przy użyciu ekspresu, bądź zadowalamy się kawą rozpuszczalną z dodatkiem cukru, mleka lub śmietanki. Pozwalamy sobie na nią również podczas spotkań służbowych albo z przyjaciółką. Zapominamy o tym, że kawa ma swoje rozmaite odmiany i podawana jest na wiele różnorodnych sposobów. Urozmaicana jest syropami, a także przyprawami, których my często używamy w naszej kuchni do gotowania. Nie wszyscy lubią ten napój, gdyż kojarzą go z mocnym, gorzkim smakiem. A przecież istnieje tyle jej rodzajów, że właściwie każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Kawa może być podana na ciepło, bądź na zimno. Może być mocna lub delikatna. Z różnymi dodatkami lub bez nich. Przygotowywana na wiele rozmaitych sposobów i podawana w niezwykły sposób robi na nas ogromne wrażenie. Cappuccino, macchiato, mocha, latte, espresso - te wszystkie odmiany są naprawdę przepyszne i możemy je pić w tradycyjnej wersji, bądź wzbogacone o różnego rodzaju składniki. A jest ich naprawdę ogromna ilość. Po pierwsze możemy do nich dodać tradycyjnie cukier, mleko lub zwykłą śmietankę. Jednak, aby kawa była jeszcze smaczniejsza cukier możemy zastąpić na przykład miodem, zaś zwykłą śmietankę i mleko bitą śmietaną, bądź mleczną pianką. W ten sposób ten napój będzie nie tylko bardziej smakował, ale także lepiej wyglądał. W kawiarniach podaje się także kawy z porcją lodów. Jest to wspaniały sposób na orzeźwienie ...

Namiastka ogrodu w Twojej kuchni
W kuchni zawsze staramy się używać jak najświeższych produktów. Właśnie z tego powodu kochamy lato, kiedy to możemy jeść warzywa i owoce prosto z naszego ogródka. Mamy pewność, że są zdrowe i naturalnie uprawiane. Teraz mamy możliwość stworzenia sobie namiastki takiego ogródka we własnej kuchni. Oczywiście nie jesteśmy w stanie hodować wszystkich warzyw, ale zawsze możemy mieć pod ręką świeże zioła, które są dla nas niezastąpionymi przyprawami i ozdobami potraw. Dzięki nim dodamy naszej kuchni uroku, a gotowanie stanie się przyjemniejsze. Rosnące w doniczkach na parapecie zioła staną się ozdobą, a my będziemy zawsze mogły z nich skorzystać i będziemy mieć pewność, że dzięki nim nasze potrawy zyskają pyszny smak i aromat, lub że po prostu zawsze będziemy miały czym je ozdobić. Takie roślinki możemy wyhodować sami, bądź kupić w sklepie. Zależy to od tego, jakie zioła chcemy posiadać. Musimy jednak pamiętać o ich odpowiednim pielęgnowaniu. Miejsce, w którym będą stały powinno być dobrze oświetlone, dlatego najbardziej odpowiedni będzie parapet. To, na co się zdecydujemy zależy tylko i wyłącznie od nas. W naszej kuchni mogą zagościć zioła i przyprawy, których używamy na co dzień: pietruszka, szczypiorek, majeranek, mięta. Jeśli jednak chcemy czegoś bardziej egzotycznego zdecydujmy się na przykład na bazylię, oregano czy kolendrę. Wybór jest naprawdę ogromny. Oprócz wcześniej wymienionych możemy hodować także tymianek, rozmaryn, szałwię, melisę, estragon i koper włoski. Poza ziołami i przyprawami w naszej ...

Struktura strony