Sosy ważne w menu

elektryczna szatkownica do warzyw Pisaliśmy już o zupach, ale jak dotąd nie wspominaliśmy o sosach. A te przecież są równie ważne w n...

Więcej

Najczęściej stosowane przyprawy

naturalne syropy Chcesz się nauczyć gotować? Nic trudnego. Świat mediów jest tutaj wielce pomocny. Niemalże każde cz...

Więcej

Doceń niezwykłą kuchnię indyjską

sauny fryzjerskie Kulinarna sztuka Indii obejmuje przede wszystkim kuchnię bombajską, madraską, muzułmańską i hindusk...

Więcej

Naleśniki – sposób na pyszną kolację

czyszczenie dpf Pisaliśmy już o zupach, ale jak dotąd nie wspominaliśmy o sosach. A te przecież są równie ważne w n...

Więcej

Szerokie zastosowanie cynamonu

Przepisy kuchenne Cynamon uzyskiwany jest z wysuszonej kory drzew zwanych cynamonowcami. Najczęściej kojarzymy go z pieczonymi jabłkami, jednak ta przyprawa ma o wiele szersze zastosowanie. Przez wiele osób uważana jest za afrodyzjak. Charakteryzuje się niezwykle intensywnym słodko-korzennym oraz lekko pikantnym smakiem i aromatem. Jedni się nim zachwycają, inni nie przepadają za zbyt dużą ilością tej przyprawy. Sprzedawana jest ona sproszkowana bądź w małych kawałeczkach zwiniętych w rulonik. Przyznać należy, że bez niej ogromna ilość słodyczy, deserów, ciast i ciasteczek straciłaby swoich amatorów. Jednak cynamon ma swoje zastosowanie nie tylko do przyrządzania słodkich dań, gdyż używać możemy go także podczas gotowania dań takich jak na przykład gulasz. Wtedy jednak dodajemy naprawdę niewielką ilość tej przyprawy, aby uzyskać jedynie wspaniały aromat. Cynamon jest także jednym ze składników niezwykle popularnej przyprawy, jaką jest curry. Cynamon jest niezastąpionym dodatkiem to słodkich dań. Używać możemy go do zapiekania jabłek, pieczenia różnego rodzaju cist i ciasteczek. Jako dodatek posłuży także w budyniach, deserach lodowych, kawie czy kompotach. Swoje zastosowanie znalazł także w alkoholach i w tym przypadku jest on jednym ze składników grzanego wina oraz ponczu. Pamiętać musimy jednak o tym, że cynamon jest niezwykle intensywną przyprawą. Jeśli dodamy go zbyt dużo zdominuje on nasze wypieki, desery, dania i napoje. Jeśli używamy go jako dodatek do potraw mięsnych to naprawdę wystarczy tylko niewielka szczypta, a możemy być pewni, że nadamy im kuszący aromat. Zastosowanie tej przyprawy nie ogranicza się tylko i wyłącznie do gotowania. Z cynamonowców uzyskuje się także olejek cynamonowy. Służy on do produkcji różnorodnych perfum oraz do nadawania odpowiedniego zapachu balsamom, kremom, żelom pod prysznic i innym kosmetykom. Zwolennicy medycyny niekonwencjonalnej sądzą, iż cynamon pomaga w leczeniu przeziębień, impotencji oraz biegunki, a także różnego rodzaju chorób skóry. Dodatkowo ma on wzmacniać nasz organizm zmniejszając ogólne osłabienie i pomagać w pozbyciu się bólów mięśniowych. Przypisuje mu się także łagodzenie wzdęć i pomoc w pozbywaniu się infekcji oraz ułatwianie trawienia. Przemysł farmaceutyczny także korzysta z tej rośliny do produkcji różnego rodzaju preparatów. Ta niezwykła przyprawa jest znana i stosowana od wieków, choć nie od razu poznano wszystkie jej walory. A jest ich naprawdę wiele. Jeśli od czasu do czasu mamy ochotę przekąsić coś słodkiego to z pomocą cynamonu możemy sami stworzyć desery czy ciastka. Gotując potrawy mięsne skuśmy się i dodajmy do nich szczyptę tej przyprawy, a uzyskamy kuszący aromat i nasze danie będzie wydawało nam się jeszcze smaczniejsze. Cynamonu nie może zabraknąć w szufladzie naszej kuchni. Pamiętajmy jednak, aby przechowywać go w szczelnie zamkniętych szklanych bądź plastikowych słoiczkach i w miejscach, które nie są zbytnio naświetlone. Jeśli o to nie zadbamy nasz cynamon szybko straci swoje niezwykłe właściwości.

Tagi: cynamon, aromat, deser | Struktura strony