Chcesz zadbać o swoje zdrowie – jedz kiełki!

Rzadko kiedy, jeśli w ogóle, kiełki goszczą na naszych stołach. Niektórzy ludzie nawet nigdy ich ni...

Więcej

restauracje siedlce

 Ziemniaki są zwykle podstawowym składnikiem naszych obiadów i zawsze mamy je w swojej kuchni. Na...

Więcej

Wykorzystanie ziół w różnych gałęziach przemyśle

W każdym domu codziennie gotowane są różnego rodzaju potrawy. Jeśli nawet zdarzy nam się nie zrobić...

Więcej

Jak najczęściej jedzmy surówki i sałatki

Rzadko kiedy, jeśli w ogóle, kiełki goszczą na naszych stołach. Niektórzy ludzie nawet nigdy ich ni...

Więcej

cynamon

Szerokie zastosowanie cynamonu
Cynamon uzyskiwany jest z wysuszonej kory drzew zwanych cynamonowcami. Najczęściej kojarzymy go z pieczonymi jabłkami, jednak ta przyprawa ma o wiele szersze zastosowanie. Przez wiele osób uważana jest za afrodyzjak. Charakteryzuje się niezwykle intensywnym słodko-korzennym oraz lekko pikantnym smakiem i aromatem. Jedni się nim zachwycają, inni nie przepadają za zbyt dużą ilością tej przyprawy. Sprzedawana jest ona sproszkowana bądź w małych kawałeczkach zwiniętych w rulonik. Przyznać należy, że bez niej ogromna ilość słodyczy, deserów, ciast i ciasteczek straciłaby swoich amatorów. Jednak cynamon ma swoje zastosowanie nie tylko do przyrządzania słodkich dań, gdyż używać możemy go także podczas gotowania dań takich jak na przykład gulasz. Wtedy jednak dodajemy naprawdę niewielką ilość tej przyprawy, aby uzyskać jedynie wspaniały aromat. Cynamon jest także jednym ze składników niezwykle popularnej przyprawy, jaką jest curry. Cynamon jest niezastąpionym dodatkiem to słodkich dań. Używać możemy go do zapiekania jabłek, pieczenia różnego rodzaju cist i ciasteczek. Jako dodatek posłuży także w budyniach, deserach lodowych, kawie czy kompotach. Swoje zastosowanie znalazł także w alkoholach i w tym przypadku jest on jednym ze składników grzanego wina oraz ponczu. Pamiętać musimy jednak o tym, że cynamon jest niezwykle intensywną przyprawą. Jeśli dodamy go zbyt dużo zdominuje on nasze wypieki, desery, dania i napoje. Jeśli używamy go jako dodatek do potraw mięsnych to naprawdę wystarczy tylko niewielka szczypta, a możemy być pewni, że nadamy im kuszący aromat. Zastosowanie tej ...

Ekskluzywne przyprawy do każdej potrawy
Przygotowując rozmaite posiłki staramy się, aby smakowały one jak najlepiej. W tym celu używamy najczęściej różnego rodzaju przypraw. Bez nich gotowanie byłoby o wiele trudniejsze i naprawdę trudno by nam było bez nich nadać naszym daniom wyśmienity smak i aromat. Najczęściej używamy najpopularniejszych i łatwo dostępnych specyfików. Jednak są wśród nich takie, które powszechnie uważa się za ekskluzywne i nie zawsze stać nas na to by używać ich na co dzień w większych ilościach. Są to przede wszystkim rośliny, które wymagają sporo uwagi podczas ich uprawy i hodowli. Rosną tylko w specyficznych strefach klimatu i sam ich import pochłania ogromne koszty. Jednak są one naprawdę wyjątkowe i warto zapłacić każdą cenę, aby choć raz na jakiś czas nadać naszym przyprawom wyjątkowy smak i aromat. Do tych ekskluzywnych przypraw zaliczamy przede wszystkim szafran, kardamon i wanilię. Ich właściwości wykorzystywane są nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także alkoholowym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Są jedyne w swoim rodzaju i niepowtarzalne dlatego też cenią je niemal wszystkie kuchnie na całym świecie. Najdroższy i najbardziej ceniony jest szafran znany już w czasach panowania Aleksandra Wielkiego. Często jest on traktowany jako roślina ozdobna naszych przydomowych ogródków. Pomimo tego, że kwiaty te nie wymagają poświęcania ich uprawie zbyt dużo wysiłku i uwagi, to jednak jako przyprawa są niemal na wagę złota. A wszystko dlatego, że aby uzyskać kilogram takiego specyfiku potrzeba około dwustu tysięcy ...

Struktura strony