Najlepsze potraw z piekarnika

Przygotowując rozmaite dania i potrawy zwykle ograniczamy się do gotowania, smażenia i duszenia. Za...

Więcej

Jak samodzielnie przygotować pizzę?

Słoneczne Włoch kochamy przede wszystkim za ich kuchnię. Na całym świecie jest ona popularna zwłasz...

Więcej

Grzyby dają aromat

Są w naszych kuchniach takie produkty, które mają szczególny smak i aromat. Coś, co czyni nasze pot...

Więcej

Kuchnia i małe dzieci

Przygotowując rozmaite dania i potrawy zwykle ograniczamy się do gotowania, smażenia i duszenia. Za...

Więcej

deser

Szerokie zastosowanie cynamonu
Cynamon uzyskiwany jest z wysuszonej kory drzew zwanych cynamonowcami. Najczęściej kojarzymy go z pieczonymi jabłkami, jednak ta przyprawa ma o wiele szersze zastosowanie. Przez wiele osób uważana jest za afrodyzjak. Charakteryzuje się niezwykle intensywnym słodko-korzennym oraz lekko pikantnym smakiem i aromatem. Jedni się nim zachwycają, inni nie przepadają za zbyt dużą ilością tej przyprawy. Sprzedawana jest ona sproszkowana bądź w małych kawałeczkach zwiniętych w rulonik. Przyznać należy, że bez niej ogromna ilość słodyczy, deserów, ciast i ciasteczek straciłaby swoich amatorów. Jednak cynamon ma swoje zastosowanie nie tylko do przyrządzania słodkich dań, gdyż używać możemy go także podczas gotowania dań takich jak na przykład gulasz. Wtedy jednak dodajemy naprawdę niewielką ilość tej przyprawy, aby uzyskać jedynie wspaniały aromat. Cynamon jest także jednym ze składników niezwykle popularnej przyprawy, jaką jest curry. Cynamon jest niezastąpionym dodatkiem to słodkich dań. Używać możemy go do zapiekania jabłek, pieczenia różnego rodzaju cist i ciasteczek. Jako dodatek posłuży także w budyniach, deserach lodowych, kawie czy kompotach. Swoje zastosowanie znalazł także w alkoholach i w tym przypadku jest on jednym ze składników grzanego wina oraz ponczu. Pamiętać musimy jednak o tym, że cynamon jest niezwykle intensywną przyprawą. Jeśli dodamy go zbyt dużo zdominuje on nasze wypieki, desery, dania i napoje. Jeśli używamy go jako dodatek do potraw mięsnych to naprawdę wystarczy tylko niewielka szczypta, a możemy być pewni, że nadamy im kuszący aromat. Zastosowanie tej ...

Naleśniki - sposób na pyszną kolację
Naleśniki są daniem, które potrafimy wszyscy przygotować. Nie wymagają one od nas długotrwałego gotowania, ani poświęcania zbyt dużej ilości czasu. Wystarczy nam kilka lub kilkanaście minut i możemy zabierać się do ich jedzenia. Do ich przygotowania wystarczy nam kilka produktów, które właściwie zawsze mamy w swojej kuchni. Mąka, jajka, mleko, woda i sól zmiksowane ze sobą dają nam najprostsze ciasto, z którego smażymy naleśniki. Oczywiście możemy urozmaicać ich smak także niektórymi przyprawami. W zależności od tego czy będziemy podawać je na słodko czy na ostro musimy dobrać odpowiednie składniki. Dzięki temu, że naleśniki są niezwykle proste i szybkie w wykonaniu możemy przygotować sobie z nich pyszną kolację. Ogromnym plusem jest to, że możemy jeść je naprawdę często i mieć pewność, że nam się nie znudzą, gdyż podawać je możemy z różnorodnymi dodatkami. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego zwykle smarujemy naleśniki dżemem, konfiturami, powidłami czy marmoladą. Jednak zanim je usmażymy warto dodać do cista szczyptę przyprawy jaką jest cynamon. Dzięki niemu nabiorą one kuszącego aromatu. Dobrym pomysłem jest także podawanie ich z twarogiem, bądź serkami homogenizowanymi. Zawijać możemy je w tradycyjne ruloniki, układać warstwami, bądź składać w trójkąty. Jeśli jesteśmy amatorami czekolady, możemy rozpuścić w małym garnuszku kilka kostek i polać nią nasze naleśniki. Popularnym dodatkiem jest także syrop klonowy. Najlepszym napojem do kolacji z naleśnikami na słodko jest oczywiście kakao. Jeżeli jednak mamy ochotę na zjedzenie ...

Struktura strony