Jakich przypraw w Twojej kuchni nie może zabraknąć

Przyprawy są nieodłącznym składnikiem potraw. Przygotowanie pysznych dań bez ich użycia jest właści...

Więcej

Dlaczego warto jeść soję?

Słyszymy o niej od pewnego czasu coraz więcej. Pojawiło się mnóstwo produktów zawierających soję i ...

Więcej

restauracje siedlce

 Ziemniaki są zwykle podstawowym składnikiem naszych obiadów i zawsze mamy je w swojej kuchni. Na...

Więcej

restauracja białka tatrzańska

Przyprawy są nieodłącznym składnikiem potraw. Przygotowanie pysznych dań bez ich użycia jest właści...

Więcej


chiński makaron wrocław

Przepisy kuchenne Dania kuchni chińskiej kojarzą nam się najczęściej z jedzeniem pałeczkami ryżu, makaronu sojowego, bambusa, kiełków, różnorodnych warzyw i mięs. Zapominamy najczęściej, że wszystkie te potrawy wzbogacane są różnego rodzaju przyprawami i olejami, które prawie zawsze są pochodzenia roślinnego. Najczęściej używa się oleju sezamowego, sojowego bądź arachidowego. Przygotowanie prawdziwie chińskich dań wymaga posiadania odpowiednich naczyń, garnków i patelni oraz sporej ilości czasu, a przede wszystkim niezastąpionych warzyw, roślin, sosów, olejów, przypraw i innych produktów. Wszystko to wymaga długotrwałego gotowania, duszenia i podsmażania, jednak czas stracony na przyrządzenie takich potraw wynagrodzi nam ich przepyszny i niepowtarzalny smak, dlatego warto czasami się poświęcić i ugotować coś z chińskiego menu. Takie potrawy urozmaicą nasz codzienny jadłospis, który zwykle ogranicza się do najprostszych dań kuchni polskiej. Po pierwsze musimy wiedzieć jakie produkty będą nam potrzebne, abyśmy mogli zabrać się do gotowania. Najważniejsze jest zdecydowanie się na ryż, bądź makaron chiński lub sojowy. Jeśli już wybierzemy, któryś z nich pamiętajmy o odpowiednich warzywach i roślinach. Chińczycy najczęściej stosują kapustę, paprykę, soję, pędy bambusa, kiełki, kalarepę oraz cebulę i czosnek. Użyć możemy także wielu innych warzyw takich jak na przykład marchew, groszek czy kukurydza. Niezbędny będzie także odpowiedni olej bądź sos, najczęściej wyprodukowane z soi bądź sezamu. Choć istnieją i cieszą się niezwykłą popularnością także sosy ostrygowe, chili i słodko-kwaśny. W kuchni chińskiej królują także grzyby, ale niestety nie takie jak w kuchni polskiej. Grzyby mun to specjalna odmiana charakterystyczna zwłaszcza dla krajów azjatyckich. Niezwykle ważną rolę odgrywają różnorodne przyprawy, bądź mieszanki ziół. Najbardziej popularne jest curry, składająca się między innymi z kurkumy, pieprzu, gorczycy, goździków, kolendry, imbiru i ziela angielskiego. W zależności od proporcji tych przypraw curry może nadawać potrawom ostry, pikantny, bądź łagodny smak. Obok tej mieszanki stosuje się także zioła prowansalskie zawierające tymianek, jałowiec, lawendę, koper włoski czy estragon. Szeroko stosowany jest także czosnek, imbir, anyż i różnego rodzaju pikantne przyprawy. Niezbędny w naszej kuchni podczas gotowania chińskich dań jest wok, czyli naczynie, które swym kształtem przypomina miskę. Może mieć jedną lub dwie rączki i służy do smażenia w ruchu. Potrawy kuchnia chińskiej są niezwykle smaczne i jeśli tylko nauczymy się odpowiednio przygotowywać dania poczujemy się niemal jak w tym azjatyckim kraju. Nasze menu możemy wzbogacić o nowe potrawy z kurczaka, wołowiny, cielęciny, wieprzowiny, baraniny i owoców morza. Niepowtarzalne smaki jakie uzyskamy przez dodanie odpowiednich sosów i przypraw będą zachęcały nas do ponownego przygotowania tych przepysznych dań, bogatych w różnego rodzaju warzywa, których niestety nie ma na co dzień w naszym jadłospisie.

Tagi: chiny, potrawy, ryż | Struktura strony