Polscy rolnicy stanowią o smaku dań

Jaki wpływ ma rolnictwo na jakość potraw? Z pozoru niewielka, bo przecież teraz i tak najczęściej u...

Więcej

W jaki sposób przechowywać przyprawy

Kochamy przyprawy oraz zioła za to, że nasze potrawy z nimi smakują o wiele lepiej i nie wyobrażamy...

Więcej

Surówki i sałatki

Trudno sobie dziś wyobrazić solidny obiad bez surówki. Warzywa posiekane na drobno z dodatkami dob...

Więcej

Gotuj pysznie i zdrowo

Jaki wpływ ma rolnictwo na jakość potraw? Z pozoru niewielka, bo przecież teraz i tak najczęściej u...

Więcej

ryż

Chińskie dania na naszym stole
Dania kuchni chińskiej kojarzą nam się najczęściej z jedzeniem pałeczkami ryżu, makaronu sojowego, bambusa, kiełków, różnorodnych warzyw i mięs. Zapominamy najczęściej, że wszystkie te potrawy wzbogacane są różnego rodzaju przyprawami i olejami, które prawie zawsze są pochodzenia roślinnego. Najczęściej używa się oleju sezamowego, sojowego bądź arachidowego. Przygotowanie prawdziwie chińskich dań wymaga posiadania odpowiednich naczyń, garnków i patelni oraz sporej ilości czasu, a przede wszystkim niezastąpionych warzyw, roślin, sosów, olejów, przypraw i innych produktów. Wszystko to wymaga długotrwałego gotowania, duszenia i podsmażania, jednak czas stracony na przyrządzenie takich potraw wynagrodzi nam ich przepyszny i niepowtarzalny smak, dlatego warto czasami się poświęcić i ugotować coś z chińskiego menu. Takie potrawy urozmaicą nasz codzienny jadłospis, który zwykle ogranicza się do najprostszych dań kuchni polskiej. Po pierwsze musimy wiedzieć jakie produkty będą nam potrzebne, abyśmy mogli zabrać się do gotowania. Najważniejsze jest zdecydowanie się na ryż, bądź makaron chiński lub sojowy. Jeśli już wybierzemy, któryś z nich pamiętajmy o odpowiednich warzywach i roślinach. Chińczycy najczęściej stosują kapustę, paprykę, soję, pędy bambusa, kiełki, kalarepę oraz cebulę i czosnek. Użyć możemy także wielu innych warzyw takich jak na przykład marchew, groszek czy kukurydza. Niezbędny będzie także odpowiedni olej bądź sos, najczęściej wyprodukowane z soi bądź sezamu. Choć istnieją i cieszą się niezwykłą popularnością także sosy ostrygowe, chili i słodko-kwaśny. W kuchni chińskiej królują także grzyby, ale niestety nie takie jak w kuchni polskiej. ...

Urozmaicajmy nasze obiady
Obiad jest największym i najbardziej sycącym posiłkiem w ciągu całego dnia. Zwykle składa się z dwóch dań. Niekiedy dochodzi do tego także deser. Gotujemy właściwie każdego dnia i wkładamy w to niekiedy bardzo dużo wysiłku. Staramy się, aby nasze obiady nie wyglądały codziennie tak samo. Używamy do tego różnego rodzaju warzyw, mięs i przypraw. Jednak zwykle bywa tak, że drugie danie składa się przede wszystkim z ziemniaków. Zapominamy o tym, że przecież możemy zastępować je wieloma innymi produktami, takimi jak ryż, makaron, czy kasza. Niekiedy dostarczają nam one o wiele więcej składników odżywczych niż ziemniaki, a poza tym ich gotowanie zajmuje mniej czasu. Są równie smaczne i powinny znajdować się w naszym jadłospisie jak najczęściej, gdyż to właśnie one dostarczają nam węglowodanów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jedzmy także różnego rodzaju warzywa i owoce, nie skupiajmy się tylko na tych najbardziej popularnych. Niech nasza dieta nie ogranicza się tylko i wyłącznie do pomidorów, ogórków i tym podobnych. Pamiętajmy o jedzeniu czerwonych buraczków, marchwi, brokułów czy kalafiora. Warzyw jest całe mnóstwo, więc nie powinniśmy jeść ciągle tego samego. Różne odmiany i gatunki dostarczają nam odmiennych witamin i składników mineralnych, dlatego warto urozmaicać swoją dietę, aby naszemu organizmowi niczego nie zabrakło. Aby urozmaicić nasze gotowanie stosujmy różnego rodzaju przyprawy. Nadają one naszym daniom wyśmienity smak i aromat. Nie ograniczajmy się tylko i wyłącznie do tych podstawowych i najbardziej ...

Struktura strony