mieszanki przyprawowe do wędlin

 Jak powszechnie wiadomo afrodyzjaki są substancjami, które rzekomo zwiększają popęd płciowy i po...

Więcej

Każda kasza wymaga innego gotowania

Istnieje wiele odmian kaszy. Różnią się one między sobą nie tylko grubością, ale także są pozyskiwa...

Więcej

Sprzęt w kuchni

Gotowanie jest miłym zajęciem, ale jak zwykle trzeba też sobie to wszystko ułatwiać. Dlatego tez na...

Więcej

Nie tylko ładna, ale i funkcjonalna

 Jak powszechnie wiadomo afrodyzjaki są substancjami, które rzekomo zwiększają popęd płciowy i po...

Więcej

chiny

Chińskie dania na naszym stole
Dania kuchni chińskiej kojarzą nam się najczęściej z jedzeniem pałeczkami ryżu, makaronu sojowego, bambusa, kiełków, różnorodnych warzyw i mięs. Zapominamy najczęściej, że wszystkie te potrawy wzbogacane są różnego rodzaju przyprawami i olejami, które prawie zawsze są pochodzenia roślinnego. Najczęściej używa się oleju sezamowego, sojowego bądź arachidowego. Przygotowanie prawdziwie chińskich dań wymaga posiadania odpowiednich naczyń, garnków i patelni oraz sporej ilości czasu, a przede wszystkim niezastąpionych warzyw, roślin, sosów, olejów, przypraw i innych produktów. Wszystko to wymaga długotrwałego gotowania, duszenia i podsmażania, jednak czas stracony na przyrządzenie takich potraw wynagrodzi nam ich przepyszny i niepowtarzalny smak, dlatego warto czasami się poświęcić i ugotować coś z chińskiego menu. Takie potrawy urozmaicą nasz codzienny jadłospis, który zwykle ogranicza się do najprostszych dań kuchni polskiej. Po pierwsze musimy wiedzieć jakie produkty będą nam potrzebne, abyśmy mogli zabrać się do gotowania. Najważniejsze jest zdecydowanie się na ryż, bądź makaron chiński lub sojowy. Jeśli już wybierzemy, któryś z nich pamiętajmy o odpowiednich warzywach i roślinach. Chińczycy najczęściej stosują kapustę, paprykę, soję, pędy bambusa, kiełki, kalarepę oraz cebulę i czosnek. Użyć możemy także wielu innych warzyw takich jak na przykład marchew, groszek czy kukurydza. Niezbędny będzie także odpowiedni olej bądź sos, najczęściej wyprodukowane z soi bądź sezamu. Choć istnieją i cieszą się niezwykłą popularnością także sosy ostrygowe, chili i słodko-kwaśny. W kuchni chińskiej królują także grzyby, ale niestety nie takie jak w kuchni polskiej. ...

Najpopularniejsze przyprawy w kuchni
Czym byłaby nasza kuchnia bez przypraw? Na pewno wiele potraw dałoby się przygotować, ale niewątpliwie smakowałyby one inaczej. Przyprawy to nieodłączny element naszej kuchni i chcąc nie chcąc - musimy je podsiadać. Bez tego ani rusz. Jakich przypraw używamy w kuchnie najczęściej? Na pewno wszystko co związane z ziołami,. A więc bazylia, oregano, tymianek, majeranek, etc. Cenimy także przyprawy korzenne, czyli kurkumę, itp. Każda z tych przypraw nadaje potrawie charakterystycznego smaku i zapachu. Na pewno jeśli potrafimy umiejętnie z nich korzystać, to nasze menu prezentuje się fantastycznie. Do czego dodajemy przyprawy? Do wszystkiego. Do zup najchętniej dodajemy bazylię, oregano, zioła prowansalskie, majeranek, niekiedy tymianek. Są takie potrawy zupne, do których warto dorzucić szczyptę gałki muszkatołowej. Tutaj jedna rada - jeśli możemy, niech to będzie gałka niesproszkowana, nadaje smaku intensywniejszego, a i aromat jest w tym przypadku zdecydowanie okazalszy. Nieco innych ziół przypraw używamy do sosów. Tutaj przez wzgląd na charakter tej potrawy dochodzą przede wszystkim przyprawy korzenne, takie jak tymianek, szafran, kurkuma. Przyprawy korzenne nadają specyficznego smaku, lekko gorzkawe, ale... wciąż jednak bardzo smaczne. To co szalenie ważne w kuchni, to umiejętność stosowania takich przypraw. Bowie jeśli źle dobierzemy proporcje, lub źle wybierzemy dany smak do konkretnej potrawy, to skutki mogą być opłakane. Nie możemy się jednak lękać, zazwyczaj dobrzy producenci na opakowaniach przypraw wymieniają rodzaje potraw, do których daną przyprawę można użyć. Jakby osobnym problemem jest ...

Struktura strony