Zadbajmy o zdrowe odżywanie naszych dzieci

cyrkulator do wody Jeśli mamy dzieci staramy się zadbać w jak najlepszy sposób o ich prawidłowy rozwój. Pamiętajmy, że...

Więcej

Niedoceniona i niekiedy zapomniana gorczyca

Sansewieria gwinejska Na całym świecie coraz bardziej popularne stają się przyprawy charakterystyczne dla różnych zakątkó...

Więcej

Które pieczywo powinniśmy wybierać?

AcneDerm opinie Każdego dnia jemy pieczywo i zwykle w sporych ilościach. Najczęściej to właśnie ono jest podstawą n...

Więcej

Dlaczego niektórzy z nas nie lubią gotować

Jeśli mamy dzieci staramy się zadbać w jak najlepszy sposób o ich prawidłowy rozwój. Pamiętajmy, że...

Więcej


wino bezalkoholowe

Przepisy kuchenne Różnego rodzaju alkohole mają szerokie zastosowanie w restauracjach, cukierniach a także w zwykłej kuchni takiej jak nasza. Zwykle do dań głównych podawane jest białe, bądź czerwone wino. Jednak nie chodzi tu o podawanie różnego rodzaju alkoholu do potraw, ale dodawanie ich aby nadać naszym specjałom wyśmienity smak i aromat. Alkohole stanowią niezastąpione składniki różnego rodzaju dań mięsnych, sosów oraz ciast, deserów i wypieków takich jak na przykład pączki. W kuchni stanowią one pewnego rodzaju przyprawę i powinniśmy korzystać z nich zwłaszcza gdy chcemy przygotować na obiad czy kolację coś naprawdę wykwintnego, choć nie ma żadnych przeszkód, abyśmy stosowali je także do przygotowania codziennych dań. Białe i czerwone wino wytrawne nadają się w szczególności do duszenia różnego rodzaju mięs. Wołowina, cielęcina, baranina czy nawet zwykły drób przygotowane w taki sposób i z dodatkiem kilku przypraw dosłownie rozpływają się w ustach. Wino nadaje im lepszego smaku i niesamowitego aromatu. Pomimo, że takie przygotowanie dań mięsnych wymaga od nas o wiele więcej czasu i uwagi niż zwykłe ich podsmażanie lub pieczenie, to naprawdę warto ten nasz czas poświęcić, aby cieszyć się niesamowitym i niezwykłym smakiem. Alkohol możemy dodawać także do przeróżnych ciast, ciasteczek, drożdżowych wypieków a nawet naleśników. Niektóre przepisy na kruche ciasteczka sugerują, aby dodać pewną ilość piwa. Podobnie jest z naleśnikami, do nich także zamiast wody możemy dodać tego alkoholu. Nadaje on wspaniały piwny aromat i lekko gorzkawy smak. Jednak skomponowany z powidłami, dżemami, bitą śmietaną czy cukrem pudrem smakuje naprawdę wyśmienicie. Jeśli zaś chodzi o ciasta, drożdżówki i pączki to możemy dodawać do nich niewielkie ilości spirytusu, wódki, koniaku lub whisky. Zastąpią one olejki aromatyczne i dzięki nim zapach naszych specjałów będzie jeszcze bardziej intensywny i kuszący. Kilka kropel wina lub wermutu może stanowić świetną przyprawę do różnych sosów, bądź gulaszów. Wszelkie dania mięsne do gotowania których użyjemy niewielkiej ilości alkoholu i odpowiednich przypraw zyskają nowy niepowtarzalny smak jakiego wcześniej nie znaliśmy. Oczywiście alkohol możemy dodawać także jako uzupełnienie różnego rodzaju deserów, zwłaszcza lodowych. Jednak pamiętajmy o tym, że do tego typu jedzenia raczej nie nadają się wina, wódki i koniaki. Postawmy na różnorodne likiery o rozmaitych smakach. Nie zapominajmy, że alkohol może stanowić niezwykle istotny składnik naszych dań. Gotowanie z jego użyciem nie jest niczym trudnym, a dzięki niemu możemy sprawić, że nasze potrawy zyskają nową nutę zapachową i bardziej intensywny smak. Różnego rodzaju wypieki także zyskają nowe walory dzięki dodaniu do nich kilku kropli koniku, whisky czy zwykłej wódki. Pamiętajmy jednak, aby do potraw słodkich nie używać alkoholów na bazie ziół, gdyż wtedy niestety możemy popsuć smak ciast i kremów. Jest jeszcze jedna zasada, której powinniśmy przestrzegać: im więcej procentów ma alkohol, tym mniejszych ilości używajmy podczas gotowania.

Tagi: alkohol, potrawa, dodatek | Struktura strony