W sieci kulinariów wiele

W polskich zasobach internetowych odnajdziemy wiele rozmaitych stron internetowych o tematyce kulin...

Więcej

wino bezalkoholowe

 Różnego rodzaju alkohole mają szerokie zastosowanie w restauracjach, cukierniach a także w zwykł...

Więcej

Trochę wiadomości na temat kaszy

Kasza jest nam dobrze znana. Ma wiele odmian i można z niej przygotować mnóstwo różnego rodzaju pot...

Więcej

Oliwa z oliwek zadba o nasze zdrowie

W polskich zasobach internetowych odnajdziemy wiele rozmaitych stron internetowych o tematyce kulin...

Więcej

alkohol

Alkohole jako dodatek do naszych dań i wypieków
Różnego rodzaju alkohole mają szerokie zastosowanie w restauracjach, cukierniach a także w zwykłej kuchni takiej jak nasza. Zwykle do dań głównych podawane jest białe, bądź czerwone wino. Jednak nie chodzi tu o podawanie różnego rodzaju alkoholu do potraw, ale dodawanie ich aby nadać naszym specjałom wyśmienity smak i aromat. Alkohole stanowią niezastąpione składniki różnego rodzaju dań mięsnych, sosów oraz ciast, deserów i wypieków takich jak na przykład pączki. W kuchni stanowią one pewnego rodzaju przyprawę i powinniśmy korzystać z nich zwłaszcza gdy chcemy przygotować na obiad czy kolację coś naprawdę wykwintnego, choć nie ma żadnych przeszkód, abyśmy stosowali je także do przygotowania codziennych dań. Białe i czerwone wino wytrawne nadają się w szczególności do duszenia różnego rodzaju mięs. Wołowina, cielęcina, baranina czy nawet zwykły drób przygotowane w taki sposób i z dodatkiem kilku przypraw dosłownie rozpływają się w ustach. Wino nadaje im lepszego smaku i niesamowitego aromatu. Pomimo, że takie przygotowanie dań mięsnych wymaga od nas o wiele więcej czasu i uwagi niż zwykłe ich podsmażanie lub pieczenie, to naprawdę warto ten nasz czas poświęcić, aby cieszyć się niesamowitym i niezwykłym smakiem. Alkohol możemy dodawać także do przeróżnych ciast, ciasteczek, drożdżowych wypieków a nawet naleśników. Niektóre przepisy na kruche ciasteczka sugerują, aby dodać pewną ilość piwa. Podobnie jest z naleśnikami, do nich także zamiast wody możemy dodać tego alkoholu. Nadaje on wspaniały piwny aromat i lekko gorzkawy ...

Szczypta smaku do napojów alkoholowych
Udając się z przyjaciółmi do pubu lub dyskoteki zwykle zamawiamy do picia różnego rodzaju drinki. Zachwycamy się ich smakiem i wyglądem. Zwykle są one niezwykle kolorowe i sam ich wygląd robi na nas ogromne wrażenie. Ozdobione parasolkami, różnego rodzaju owocami cytrusowymi, laskami wanilii czy świecącymi kostkami lodu wyglądają naprawdę rewelacyjnie. Podziwiamy barmanów za to, że potrafią szybko i efektownie stworzyć coś co nie dość, że świetnie wygląda to równie dobrze smakuje. Tajemnica tkwi nie tylko w alkoholu, sokach i owocach z których są one przygotowywane, ale także w innych dodatkach. Często nie zdajemy sobie sprawy, że w skład różnego rodzaju drinków wchodzą także przyprawy, których my na co dzień używamy w naszej kuchni do gotowania najrozmaitszych potraw. A przecież dobrze wiemy jak smakuje grzane wino z dodatkiem cynamonu, imbiru czy goździków. Zioła i przyprawy świetnie nadają się do urozmaicenia wszelkich drinków i koktajli alkoholowych. W przemyśle alkoholowym oraz w przygotowaniu koktajli i drinków często stosowany jest anyż. W naszym domu zwykle używamy go do gotowania, gdyż nadaje on naszym potrawom słodkawy aromat. Możemy go bez przeszkód dodawać także do samodzielnie przygotowywanych napojów zawierających alkohol. Jednak anyż nadaje się w szczególności do tych łagodniejszych i słodkawych, czyli takich do których możemy stosować także cynamon czy goździki. Jeśli z kolei mamy ochotę na coś mocniejszego najlepiej użyjmy ostrych i pikantnych przypraw. Często do takich drinków stosowany jest sos tabasco. ...

Struktura strony