Papryka – warzywo, które kochamy

Papryka jest tym warzywem, które niezwykle często gości na naszych stołach pod różnymi postaciami. ...

Więcej

Przewodniki kulinarne świata

Przewodniki kulinarne po restauracjach świata są bardzo modnym produktem. Modnym poza granicami nas...

Więcej

Czym są zioła prowansalskie i do jakich potraw możemy je dodawać

Zioła prowansalskie, czyli Herbes the Provence, są mieszanką kilku różnych przypraw. W ich skład w...

Więcej

Grzyby dają aromat

Papryka jest tym warzywem, które niezwykle często gości na naszych stołach pod różnymi postaciami. ...

Więcej

alkohol

Alkohole jako dodatek do naszych dań i wypieków
Różnego rodzaju alkohole mają szerokie zastosowanie w restauracjach, cukierniach a także w zwykłej kuchni takiej jak nasza. Zwykle do dań głównych podawane jest białe, bądź czerwone wino. Jednak nie chodzi tu o podawanie różnego rodzaju alkoholu do potraw, ale dodawanie ich aby nadać naszym specjałom wyśmienity smak i aromat. Alkohole stanowią niezastąpione składniki różnego rodzaju dań mięsnych, sosów oraz ciast, deserów i wypieków takich jak na przykład pączki. W kuchni stanowią one pewnego rodzaju przyprawę i powinniśmy korzystać z nich zwłaszcza gdy chcemy przygotować na obiad czy kolację coś naprawdę wykwintnego, choć nie ma żadnych przeszkód, abyśmy stosowali je także do przygotowania codziennych dań. Białe i czerwone wino wytrawne nadają się w szczególności do duszenia różnego rodzaju mięs. Wołowina, cielęcina, baranina czy nawet zwykły drób przygotowane w taki sposób i z dodatkiem kilku przypraw dosłownie rozpływają się w ustach. Wino nadaje im lepszego smaku i niesamowitego aromatu. Pomimo, że takie przygotowanie dań mięsnych wymaga od nas o wiele więcej czasu i uwagi niż zwykłe ich podsmażanie lub pieczenie, to naprawdę warto ten nasz czas poświęcić, aby cieszyć się niesamowitym i niezwykłym smakiem. Alkohol możemy dodawać także do przeróżnych ciast, ciasteczek, drożdżowych wypieków a nawet naleśników. Niektóre przepisy na kruche ciasteczka sugerują, aby dodać pewną ilość piwa. Podobnie jest z naleśnikami, do nich także zamiast wody możemy dodać tego alkoholu. Nadaje on wspaniały piwny aromat i lekko gorzkawy ...

Szczypta smaku do napojów alkoholowych
Udając się z przyjaciółmi do pubu lub dyskoteki zwykle zamawiamy do picia różnego rodzaju drinki. Zachwycamy się ich smakiem i wyglądem. Zwykle są one niezwykle kolorowe i sam ich wygląd robi na nas ogromne wrażenie. Ozdobione parasolkami, różnego rodzaju owocami cytrusowymi, laskami wanilii czy świecącymi kostkami lodu wyglądają naprawdę rewelacyjnie. Podziwiamy barmanów za to, że potrafią szybko i efektownie stworzyć coś co nie dość, że świetnie wygląda to równie dobrze smakuje. Tajemnica tkwi nie tylko w alkoholu, sokach i owocach z których są one przygotowywane, ale także w innych dodatkach. Często nie zdajemy sobie sprawy, że w skład różnego rodzaju drinków wchodzą także przyprawy, których my na co dzień używamy w naszej kuchni do gotowania najrozmaitszych potraw. A przecież dobrze wiemy jak smakuje grzane wino z dodatkiem cynamonu, imbiru czy goździków. Zioła i przyprawy świetnie nadają się do urozmaicenia wszelkich drinków i koktajli alkoholowych. W przemyśle alkoholowym oraz w przygotowaniu koktajli i drinków często stosowany jest anyż. W naszym domu zwykle używamy go do gotowania, gdyż nadaje on naszym potrawom słodkawy aromat. Możemy go bez przeszkód dodawać także do samodzielnie przygotowywanych napojów zawierających alkohol. Jednak anyż nadaje się w szczególności do tych łagodniejszych i słodkawych, czyli takich do których możemy stosować także cynamon czy goździki. Jeśli z kolei mamy ochotę na coś mocniejszego najlepiej użyjmy ostrych i pikantnych przypraw. Często do takich drinków stosowany jest sos tabasco. ...

Struktura strony