Nasze ulubione sosy

Nie ma jak to solidny obiad, z kupą ziemniaków, surówką , mięsem i dobrym sosem. W tym ostatnim to ...

Więcej

Jakie zupy lubimy

Jedzenie zup nie wszystkim jest w smak. Są tacy, którzy twierdza ze tym najeść się nie można. Tak c...

Więcej

Jedzmy zdrowe przekąski

W ciągu całego dnia jemy trzy podstawowe posiłki – śniadanie, obiad i kolację. Jednak najczęściej n...

Więcej

Czego nie może nam zabraknąć przy robieniu przetworów

Nie ma jak to solidny obiad, z kupą ziemniaków, surówką , mięsem i dobrym sosem. W tym ostatnim to ...

Więcej

potrawa

Alkohole jako dodatek do naszych dań i wypieków
Różnego rodzaju alkohole mają szerokie zastosowanie w restauracjach, cukierniach a także w zwykłej kuchni takiej jak nasza. Zwykle do dań głównych podawane jest białe, bądź czerwone wino. Jednak nie chodzi tu o podawanie różnego rodzaju alkoholu do potraw, ale dodawanie ich aby nadać naszym specjałom wyśmienity smak i aromat. Alkohole stanowią niezastąpione składniki różnego rodzaju dań mięsnych, sosów oraz ciast, deserów i wypieków takich jak na przykład pączki. W kuchni stanowią one pewnego rodzaju przyprawę i powinniśmy korzystać z nich zwłaszcza gdy chcemy przygotować na obiad czy kolację coś naprawdę wykwintnego, choć ...

Wykorzystajmy w naszej kuchni anyż
Anyż jest rośliną pochodzącą z południowo-wschodnich stron Azji. Jego specjalistyczna nazwa to badian właściwy. Z tego niezbyt okazałego drzewa pozyskiwane są owoce, które mają kształt gwiazdy. To właśnie one są wykorzystywane do przyprawiania różnego rodzaju dań. Stosuje się go także do zapobiegania i leczenia pewnych dolegliwości związanych najczęściej z przewodem pokarmowym. Możemy go stosować jako zmieloną przyprawę, bądź używać całych suszonych owoców. W kuchni ma on niezwykle szerokie zastosowanie, chociaż niestety najczęściej o nim zapominamy. Dzięki swoim właściwościom aromatycznym możemy używać go do gotowania rozmaitych potraw, wypieków, przetworów, sosów i sałatek. Importujemy ...

Bez mięsa nie ma obiadu
Trudno sobie wyobrazić obiad bez mięsa - szczególnie panom. Ci mimo że twierdzą, iż lubią warzywa, to jednak samych takich produktów ie znoszą. Jako dodatek do mięsa być może, ale nic poza tym. Inne zapatrywania na ten temat mają kobiety, ale wiadomo - paniom w dużej mierze chodzi o różnego rodzaju diety. Cokolwiek by się nie działo, czy mamy skłonności wegetariańskie, czy tylko rozmyślamy o dietach musimy wiedzieć, że od mięsa się uciec nie da. Dlaczego? Bo w mieście jest wiele składników, których w żaden sposób nasz organizm innymi sposobami sobie nie ...

Czym ozdobić nasze potrawy
Uwielbiamy rozkoszować się wyśmienitym jedzeniem. Sprawia nam ono naprawdę dużo przyjemności, gdyż oddziałuje w pożądany sposób na zamysł naszego smaku i węchu. Czasami nie zdajemy sobie sprawy z tego, że ogromny wpływ na to czy dana potrawa nam smakuje ma sposób jej podania i udekorowania. Jeśli coś wygląda naprawdę dobrze i zachęcająco mamy większą ochotę, aby tego spróbować. Gotując na co dzień nie zwracamy szczególnej uwagi na to jak układamy jedzenie na talerzu, a także nie ozdabiamy go w żaden sposób. Zależy nam tylko i wyłącznie na tym, aby dana potrawa dobrze ...

Gotuj egzotyczne potrawy
To wielka zagadka naszych kulinarnych doświadczeń. Z jednej stron bowiem uwielbiamy egzotyczną kuchnię, a z drugiej natomiast sami tak gotować nie lubimy. Dlaczego? Trudno to wytłumaczyć. Specjaliści w branży uważają, że gotowanie egzotycznych potraw nie jest skomplikowane i prawdopodobnie nasza niechęć wynika z lenistwa i lekkiej obawy przed tym, że takie dania mogą się nam nie udać. Dlatego skupiamy się na naszych tradycyjnych potrawach i gotujemy to, czego nauczyli nas dziadkowie i rodzice. Nasza kuchnia jest bardzo tolerancyjna, żyjemy w świecie, w którym można kupić wiele wartościowych produktów spożywczych. Wiele z nich ...

Gotuj z internetem
Świat kucharstwa jest światem niezwykle atrakcyjnym i... bogatym. Dziś już nasze umiejętności nie ograniczają się tylko i wyłącznie do tego, że potrafimy ugotować dania typowo polskie, wedle przepisów naszych babci i mam. Dziś lubimy eksperymentować. Sięgamy po pomysły, które naszym babciom nie przeszły nawet przez myśl. Bo jakże to jadać owoce morza? Nasze babcie do dziś nie mogą często spojrzeć nawet na mała ośmiorniczkę, czy kraba. To bije w ich kucharskie wychowanie poskazywana z dziada pradziada. My jednak w dobie internet u swobodnych podróży po świecie nie znamy konwenansów. Lubimy kulinarne eksperymenty. ...

Internet pomoże każdemu
Szukasz dobrego pomysłu na przygotowanie obiadu? Chcesz zrobić romantyczną kolację i uwieść swojego partnera niezwykłym daniem? Nic rudnego - świat kuchni zna wiele magicznych przepisów, które pozwolą zaspokoić wymagania nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy. To co dla nas jest ważne - to umiejętnie takich przepisów szukać i dobrze czytać wszelakie receptury. Bo samo w sobie gotowanie nie jest skomplikowane, cała tajemnica tkwi w tym, by mieć dobry przepis i stosować się do zaleceń osób, które ową potrawę stworzyły i opracowały do perfekcji. Gdzie szukać dobrych przepisów? Oczywiście w internecie. Odkąd sieć zawitała na ...

Urozmaicajmy nasze obiady
Obiad jest największym i najbardziej sycącym posiłkiem w ciągu całego dnia. Zwykle składa się z dwóch dań. Niekiedy dochodzi do tego także deser. Gotujemy właściwie każdego dnia i wkładamy w to niekiedy bardzo dużo wysiłku. Staramy się, aby nasze obiady nie wyglądały codziennie tak samo. Używamy do tego różnego rodzaju warzyw, mięs i przypraw. Jednak zwykle bywa tak, że drugie danie składa się przede wszystkim z ziemniaków. Zapominamy o tym, że przecież możemy zastępować je wieloma innymi produktami, takimi jak ryż, makaron, czy kasza. Niekiedy dostarczają nam one o wiele więcej składników ...

Struktura strony