Wykorzystajmy w naszej kuchni anyż

Anyż jest rośliną pochodzącą z południowo-wschodnich stron Azji. Jego specjalistyczna nazwa to badi...

Więcej

Kulinarne specjały z różnych stron świata

Wszystkie zakątki świata mogą pochwalić się różnymi niesamowitymi potrawami. Są one charakterystycz...

Więcej

Dlaczego niektórzy z nas nie lubią gotować

Każdego dnia gotujemy różnego rodzaju potrawy. Czasami są to naprawdę wykwintne dania, czasami najp...

Więcej

Najlepsze potraw z piekarnika

Anyż jest rośliną pochodzącą z południowo-wschodnich stron Azji. Jego specjalistyczna nazwa to badi...

Więcej

zdrowe

Jedzmy ryby jak najczęściej
Najczęściej nasze obiady składają się głównie z mięsa wieprzowego, drobiu i rozmaitych warzyw. Oczywiście dostarczają nam one wielu niezbędnych substancji odżywczych i witamin, ale nie powinniśmy zapominać o spożywaniu ryb. W Polsce nie były one zbyt popularne i tak naprawdę jedzono je tylko w czasie jakiś ważnych okazji. Nie chodziło o to, że nie były one ogólnie dostępne, ale raczej o to, że były drogie. Dziś na kupno ryb możemy pozwolić sobie wszyscy. Ich przyrządzenie nie wymaga od nas zbyt dużych zdolności kulinarnych i właściwie przy użyciu kilku przypraw, patelni i oleju w kilka minut możemy cieszyć się z gotowego dania. Ryby warto jeść dlatego, że są one cennym źródłem białka, bez którego nasz organizm ...

Dlaczego warto jeść soję?
Słyszymy o niej od pewnego czasu coraz więcej. Pojawiło się mnóstwo produktów zawierających soję i najczęściej jedzą ją osoby będące wegetarianami. Pozwala im ona dostarczyć swojemu organizmowi białka niezbędnego do normalnego funkcjonowania organizmu. Takie białko zwykle zawarte jest w mięsie oraz w produktach mlecznych. Wegetarianie z tego rezygnują i dlatego też jedzą soję. Dodatkowo dostarczają one o wiele mniejsze ilości tłuszczu niż różnego rodzaju mięsa. Soja ma kilka swoich wad, ale ma także mnóstwo zalet. Nie wszystkim odpowiada smak soi i właściwie nie ma konieczności, aby ją jeść. Jeśli jednak nam ona smakuje, to dzięki niej możemy zadbać o nasze zdrowie i kondycję organizmu. Nie musimy się męczyć z gotowaniem soi, ponieważ w sklepach znajdziemy ...

Każda kasza wymaga innego gotowania
Istnieje wiele odmian kaszy. Różnią się one między sobą nie tylko grubością, ale także są pozyskiwane z różnego rodzaju zbóż. Rzadko je gotujemy i podajemy na obiad, a przecież są one bogate w różnego rodzaju witaminy i składniki odżywcze, których powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi jak najczęściej. Zawierają one przede wszystkim dużo białka i skrobi oraz witamin z grupy B. niektóre z nich zawierają także witaminę E, żelazo, niacynę i kwas foliowy. Wszystko to pomaga nam normalnie i sprawnie funkcjonować. Dlatego też powinniśmy postarać się, aby kasza trafiała na nasz stół jak najczęściej. Przygotować możemy ją na wiele sposobów. Jest wyśmienita zarówno na słodko, jak i na ostro. Możemy dodawać do niej rozmaite przyprawy, bądź nadać ...

Obiad z witaminami
Propozycji na smaczny i pożywny obiad jest wiele. Propozycji na obiad zdrowy i pełny witamin zdecydowanie mniej. Nie ma co ukrywać - musimy się nieźle przygotować, jeśli zamierzamy wprowadzić z nasze życie jadanie zdrowych potraw. Nie mamy tez żadnych wątpliwości, że przepisy kuchenne propagujące zdrowe żywienie cieszą się w ostatnich latach szalenie wielkim zainteresowaniem. Obiad powinno się podawać z witaminami. Samo mięso ok, tłusty sos? Też może się być. Ważne, by pamiętać o dodatkach typu sok do picia i surówka ze świeżych warzyw. Jeśli będziemy sobie zapewniać to minimum, to aż tak bardzo nie musimy się martwić zdrowym żywieniem. Dietetycy potwierdzają, że lepiej jest majonez klasyczny, niż dietetyczny, bo ten drugi to sama chemia i ...

Struktura strony