Kardamon – zastosowanie i właściwości

metalowa rękawica Kardamon jest rośliną z rodziny imbirowatych. Uprawiany jest między innymi na Półwyspie Indyjskim, ...

Więcej

Wykorzystanie ziół w różnych gałęziach przemyśle

katarzyna trzaskalska W każdym domu codziennie gotowane są różnego rodzaju potrawy. Jeśli nawet zdarzy nam się nie zrobić...

Więcej

Jak sobie poradzić, gdy niespodziewanie zawitają goście

Zwykle umawiając się z przyjaciółmi, znajomymi i rodziną na różne spotkania ustalamy datę i godzinę...

Więcej

Kuchnia i małe dzieci

Kardamon jest rośliną z rodziny imbirowatych. Uprawiany jest między innymi na Półwyspie Indyjskim, ...

Więcej

Łatwe, pyszne i proste desery

Przepisy kuchenne Żyjąc w ciągłym biegu i pogoni za karierą odmawiamy sobie wielu przyjemności. Jesteśmy niezwykle zajętymi osobami, gdyż poza naszą pracą zawodową musimy zadbać o nasz dom i rodzinę. Do naszych obowiązków należy także gotowanie. Niestety, ale bez niego się nie obejdziemy, chyba że będziemy jeść niezdrowe i wysokokaloryczne potrawy z rozmaitych budek z Fast fordami. Wolimy jednak poświęcić trochę czasu i przygotować pożywne posiłki w naszej kuchni. Kiedy sami gotujemy mamy pewność, że podajemy naszym bliskim tylko najzdrowsze i najświeższe produkty. Pomyślmy czasami o tym, by po obiedzie podać pyszny deser. Zwykle tego nie robimy, gdyż według nas jego przygotowanie jest zbyt skomplikowane i niezwykle czasochłonne. Nic bardziej mylnego. Niektóre desery są tak łatwe w zrobieniu, że wystarczy nam dosłownie kilka minut. Jeśli już zdecydujemy się sprawić taką niespodziankę i przyjemność naszym dzieciom i partnerowi, zaopatrzmy się w odpowiednie produkty i składniki, które ułatwią nam sposób przygotowania, i dzięki którym zaoszczędzimy sporą ilość naszego jakże cennego czasu. Do sporządzenia deserów możemy użyć najrozmaitszych produktów i przypraw. Możemy podawać je na ciepło, bądź na zimno. Jeśli się zdecydujemy na te pierwsze będziemy musieli być przygotowani na to, że zajmą nam one trochę więcej czasu. Świetnym pomysłem są naleśniki z różnego rodzaju dodatkami. Najprościej będzie nam podać je z dżemem, konfiturą, powidłami czy marmoladą. Przepyszne są także te z nadzieniem twarogowym i polane czekoladą. Możemy dodać do nich także bardzo popularną przyprawę, jaką jest cynamon. Innym sposobem na ciepły deser są różnego rodzaju owoce smażone w cieście. Możemy przygotować do nich identyczne ciasto jak do naleśników, z tym, że warto w tym wypadku dodać trochę proszku do pieczenia. W takim cieście zanurzamy banany, jabłka bądź ananasy i smażymy je na głębokim tłuszczu. Aby urozmaicić ten deser w pewien prosty sposób, wystarczy wcześniej dosypać do ciasta wiórki kokosowe. Nie zapominajmy, że na ciepło możemy zaserwować również gofry. Desery zimne to głównie te zawierające lody, bitą śmietanę, galaretkę, wafle, herbatniki i czekoladę. Wszystko to możemy ze sobą łączyć w różnych proporcjach i na rozmaite sposoby. Takie desery możemy przygotować jakiś czas przed podaniem, ale pamiętajmy by zapewnić im zabezpieczeni przed jakimkolwiek ciepłem. Wszystkie desery możemy ozdabiać rodzynkami, orzechami, bądź specjalnymi kolorowymi posypkami. Nie zapominajmy, że istnieją także przyprawy, które także mogą urozmaicić nasze słodkie dania. Postarajmy się chociaż raz na jakiś czas poświęcić trochę mniej czasu na gotowanie obiadu i przyrządzić jakiś mały deser. Sprawimy ogromną przyjemność nie tylko swojej rodzinie, ale także sobie. Sami możemy wymyślać coraz to nowe słodkości, które będą stanowiły ostatni i chyba najprzyjemniejszy etap obiadu. Pozwólmy sobie czasami na chwilę zapomnienia i rozkoszujmy się smakiem lodów, galaretek, czekolady, wanilii czy owoców smażonych w cieście.

Tagi: afrodyzjak, twaróg, hobby | Struktura strony