Gotuj pysznie i zdrowo

Najczęściej jest tak, że jemy w pośpiechu i zwykle nie zastanawiamy się czy dana potrawa jest zdrow...

Więcej

Sprzedaj swój przepis

Świat wydawniczy jest szalenie bogaty. Mimo że dziś największym nośnikiem informacji jest internet ...

Więcej

karczma białka tatrzańska

 Żyjemy coraz szybciej. Współczesny świat od nas tego wymaga. Mamy coraz więcej obowiązków zawodo...

Więcej

Nie zapominajmy o produktach mlecznych

Najczęściej jest tak, że jemy w pośpiechu i zwykle nie zastanawiamy się czy dana potrawa jest zdrow...

Więcej

Oliwa z oliwek zadba o nasze zdrowie

Przepisy kuchenne Często jemy potrawy smażone i zwykle przygotowujemy je na oleju roślinnym, bądź tłuszczach zwierzęcych takich jak na przykład smalec. Nie zastanawiamy się nad tym jaki wpływ mają one na nasz organizm. W krajach śródziemnomorskich w kuchni podczas gotowania znajdziemy właściwie tylko i wyłącznie oliwę z oliwek. Jęli chcemy zadbać o kondycję naszego zdrowia, a zwłaszcza o nasze serce, także powinniśmy używać tego tłuszczu. Nie ważne czy do smażenia, czy do sałatek, ważne, że ten tłuszcz nam nie zaszkodzi, a dodatkowo może mieć dobry wpływ na nasze zdrowie, a przecież ono jest dla nas najważniejsze. Także kiedy stosujemy zdrową dietę oliwa z oliwek jest jak najbardziej wskazana. Nie musimy oczywiście rezygnować z każdego innego tłuszczu, gdyż te roślinne i zwierzęce, także są potrzebne naszemu organizmowi, jednak w niezbyt dużych ilościach. One najczęściej podwyższają poziom cholesterolu, który może być obniżony właśnie dzięki oliwie z oliwek. Możemy ją stosować każdego dnia. Zarówno do dań smażonych, jak i do gotowanych. Świetnie nadaje się do różnego rodzaju sałatek. Wystarczy dodać do niej nasze ulubione przyprawy i wymieszać z warzywami. Niestety ze względu na to, że drzewka oliwkowe rosną tylko i wyłącznie w krajach śródziemnomorskich takich jak Włochy, czy Grecja oliwa z oliwek nie jest zbyt tanim produktem. Zwykle kilkakrotnie przewyższa ceną oleje słonecznikowe czy rzepakowe. Jednak chcąc o siebie zadbać powinniśmy jej używać bez względu na cenę. Jak każdy tłuszcz zawiera mnóstwo kalorii, dlatego też do potraw powinniśmy dodawać przyprawy, które przyspieszą nasz proces trawienia i spalania kalorii. Dzięki oliwie z oliwek to co gotujemy na obiad, będzie o wiele smaczniejsze, niż to co zwykle przyrządzaliśmy na zwykłym oleju bądź smalcu. Wybierając odpowiedni jej rodzaj powinniśmy zdecydować się na ten, do wyrobu którego stosuje się świeże oliwki. Oliwa z oliwek zawiera substancje o nazwie antyoksydanty, które to są naszą tarczą obronną w walce ze stresem oksydacyjnym. Niestety, ale wpływa on niezwykle niekorzystnie na stan naszego serca. Dlatego też tak ważne jest, aby stosować oliwę z oliwek, gdyż inne tłuszcze tych substancji nam nie dostarczą, a przecież zdrowe serce to podstawa. Gotując różnego rodzaju potrawy używajmy tego dobrego tłuszczu jak najczęściej. Niech pomoże on nam zadbać o nasze zdrowie. Smażmy na nim potrawy, wymieszanego z przyprawami dodajmy do sałatek. Nasz poziom cholesterolu zwykle jest zbyt wysoki, a ten tłuszcz pomoże nam go obniżyć. Pamiętajmy jednak, że ogólnie wszystkie tłuszcze, a co za tym idzie również oliwa, są niezwykle kaloryczne, dlatego też powinniśmy starać się jak najbardziej ograniczyć ich spożywanie. Są jednak takie potrawy, które tego tłuszczu wymagają i bez niego nie jesteśmy w stanie ich przygotować. W takich sytuacjach używajmy właśnie oliwy z oliwek. Może ona jednak nie wszystkim odpowiadać i smakować, gdyż ma ona swój specyficzny smak i aromat. Dlatego jeśli go nie lubimy, to jedynym wyjściem jest olej rzepakowy. Nie zawiera on tylu dobroczynnych substancji, co oliwa z oliwek, ale zawiera zbliżone ilości kwasów tłuszczowych.

Tagi: tłuszcz, olej, oliwka | Struktura strony