Dlaczego powinniśmy unikać fast foodów

Prosto ze Stanów Zjednoczonych przywędrowała do nas pewnego rodzaju moda na niezdrowe odżywianie. N...

Więcej

Mięso na grilla trzeba peklować

Jesteśmy narodem kochającym imprezy. Oczywiście z meliniarstwem tego mylić nie można. Po prostu od ...

Więcej

Mrożonki dobrym pomysłem na kuchnię?

Dzisiejszy świat idzie na łatwiznę. W każdej dziedzinie życia mamy wiele ułatwień, niekiedy są one ...

Więcej

W jaki sposób przechowywać przyprawy

Prosto ze Stanów Zjednoczonych przywędrowała do nas pewnego rodzaju moda na niezdrowe odżywianie. N...

Więcej

Namiastka ogrodu w Twojej kuchni

Przepisy kuchenne W kuchni zawsze staramy się używać jak najświeższych produktów. Właśnie z tego powodu kochamy lato, kiedy to możemy jeść warzywa i owoce prosto z naszego ogródka. Mamy pewność, że są zdrowe i naturalnie uprawiane. Teraz mamy możliwość stworzenia sobie namiastki takiego ogródka we własnej kuchni. Oczywiście nie jesteśmy w stanie hodować wszystkich warzyw, ale zawsze możemy mieć pod ręką świeże zioła, które są dla nas niezastąpionymi przyprawami i ozdobami potraw. Dzięki nim dodamy naszej kuchni uroku, a gotowanie stanie się przyjemniejsze. Rosnące w doniczkach na parapecie zioła staną się ozdobą, a my będziemy zawsze mogły z nich skorzystać i będziemy mieć pewność, że dzięki nim nasze potrawy zyskają pyszny smak i aromat, lub że po prostu zawsze będziemy miały czym je ozdobić. Takie roślinki możemy wyhodować sami, bądź kupić w sklepie. Zależy to od tego, jakie zioła chcemy posiadać. Musimy jednak pamiętać o ich odpowiednim pielęgnowaniu. Miejsce, w którym będą stały powinno być dobrze oświetlone, dlatego najbardziej odpowiedni będzie parapet. To, na co się zdecydujemy zależy tylko i wyłącznie od nas. W naszej kuchni mogą zagościć zioła i przyprawy, których używamy na co dzień: pietruszka, szczypiorek, majeranek, mięta. Jeśli jednak chcemy czegoś bardziej egzotycznego zdecydujmy się na przykład na bazylię, oregano czy kolendrę. Wybór jest naprawdę ogromny. Oprócz wcześniej wymienionych możemy hodować także tymianek, rozmaryn, szałwię, melisę, estragon i koper włoski. Poza ziołami i przyprawami w naszej kuchni możemy trzymać małe drzewka z pomidorami koktajlowymi, bądź papryczkami chili. Nie tylko będą one kolorowymi ozdobami, ale także przydadzą nam się przy gotowaniu. Niestety pamiętać musimy o ich regularnym podlewaniu i zapewnieniu im odpowiedniej ilości światła. Jeśli o to nie zadbamy, to niestety, ale nie utrzymają się one zbyt długo. Poza tym, nie wymagają one od nas większej uwagi, więc ich pielęgnacja nie będzie nas kosztowała zbyt wiele wysiłku, a będziemy mogli cieszyć się ze świeżych ziół i przypraw, które zawsze będą pod ręką podczas gotowania naszych ulubionych potraw. Warto też sadzić kilka odmian ziół w jednej doniczce, ponieważ wtedy nie tylko ładniej wyglądają, ale także lepiej rosną. Jeśli zdecydujemy się stworzyć sobie taki mały ogródek z ziołami w zaciszu naszego domku to, albo kupmy już gotowe roślinki, albo wyhodujmy je same z nasion, bądź cebulek. Wiosną i latem możemy trzymać je na balkonie, lub tarasie. Kiedy jednak nadejdą chłodniejsze jesienne i zimowe dni, zabierzmy nasze roślinki do kuchni. Kupmy ładne, ozdobne doniczki, by wyglądały w nich jeszcze lepiej i by nasza kuchnia zyskała więcej uroku. Zamiast używać przypraw i ziół suszonych, cieszmy się przez cały rok świeżymi. Mamy pewność, że podczas gotowania nie okaże się, że w naszej szufladzie kuchennej nie ma już na przykład oregano i musimy udać się do sklepu. Mając je żywe unikniemy takich sytuacji, a nasze potrawy będą jeszcze smaczniejsze.

Tagi: kawa, grzyby, dekoracja | Struktura strony