Naleśniki – sposób na pyszną kolację

Naleśniki są daniem, które potrafimy wszyscy przygotować. Nie wymagają one od nas długotrwałego got...

Więcej

Curry to nie tylko mieszanka przypraw

Mianem curry określamy pewną gałąź potraw kuchni indyjskiej. Najczęściej takie miano noszą potrawy ...

Więcej

Wiosenna kuchnia jest niezwykła

Mamy cztery pory roku, każda z nich cechuje się pewną specyfiką jeśli chodzi o konstruowanie naszeg...

Więcej

Wykorzystanie ziół w różnych gałęziach przemyśle

Naleśniki są daniem, które potrafimy wszyscy przygotować. Nie wymagają one od nas długotrwałego got...

Więcej

Namiastka ogrodu w Twojej kuchni

Przepisy kuchenne W kuchni zawsze staramy się używać jak najświeższych produktów. Właśnie z tego powodu kochamy lato, kiedy to możemy jeść warzywa i owoce prosto z naszego ogródka. Mamy pewność, że są zdrowe i naturalnie uprawiane. Teraz mamy możliwość stworzenia sobie namiastki takiego ogródka we własnej kuchni. Oczywiście nie jesteśmy w stanie hodować wszystkich warzyw, ale zawsze możemy mieć pod ręką świeże zioła, które są dla nas niezastąpionymi przyprawami i ozdobami potraw. Dzięki nim dodamy naszej kuchni uroku, a gotowanie stanie się przyjemniejsze. Rosnące w doniczkach na parapecie zioła staną się ozdobą, a my będziemy zawsze mogły z nich skorzystać i będziemy mieć pewność, że dzięki nim nasze potrawy zyskają pyszny smak i aromat, lub że po prostu zawsze będziemy miały czym je ozdobić. Takie roślinki możemy wyhodować sami, bądź kupić w sklepie. Zależy to od tego, jakie zioła chcemy posiadać. Musimy jednak pamiętać o ich odpowiednim pielęgnowaniu. Miejsce, w którym będą stały powinno być dobrze oświetlone, dlatego najbardziej odpowiedni będzie parapet. To, na co się zdecydujemy zależy tylko i wyłącznie od nas. W naszej kuchni mogą zagościć zioła i przyprawy, których używamy na co dzień: pietruszka, szczypiorek, majeranek, mięta. Jeśli jednak chcemy czegoś bardziej egzotycznego zdecydujmy się na przykład na bazylię, oregano czy kolendrę. Wybór jest naprawdę ogromny. Oprócz wcześniej wymienionych możemy hodować także tymianek, rozmaryn, szałwię, melisę, estragon i koper włoski. Poza ziołami i przyprawami w naszej kuchni możemy trzymać małe drzewka z pomidorami koktajlowymi, bądź papryczkami chili. Nie tylko będą one kolorowymi ozdobami, ale także przydadzą nam się przy gotowaniu. Niestety pamiętać musimy o ich regularnym podlewaniu i zapewnieniu im odpowiedniej ilości światła. Jeśli o to nie zadbamy, to niestety, ale nie utrzymają się one zbyt długo. Poza tym, nie wymagają one od nas większej uwagi, więc ich pielęgnacja nie będzie nas kosztowała zbyt wiele wysiłku, a będziemy mogli cieszyć się ze świeżych ziół i przypraw, które zawsze będą pod ręką podczas gotowania naszych ulubionych potraw. Warto też sadzić kilka odmian ziół w jednej doniczce, ponieważ wtedy nie tylko ładniej wyglądają, ale także lepiej rosną. Jeśli zdecydujemy się stworzyć sobie taki mały ogródek z ziołami w zaciszu naszego domku to, albo kupmy już gotowe roślinki, albo wyhodujmy je same z nasion, bądź cebulek. Wiosną i latem możemy trzymać je na balkonie, lub tarasie. Kiedy jednak nadejdą chłodniejsze jesienne i zimowe dni, zabierzmy nasze roślinki do kuchni. Kupmy ładne, ozdobne doniczki, by wyglądały w nich jeszcze lepiej i by nasza kuchnia zyskała więcej uroku. Zamiast używać przypraw i ziół suszonych, cieszmy się przez cały rok świeżymi. Mamy pewność, że podczas gotowania nie okaże się, że w naszej szufladzie kuchennej nie ma już na przykład oregano i musimy udać się do sklepu. Mając je żywe unikniemy takich sytuacji, a nasze potrawy będą jeszcze smaczniejsze.

Tagi: kawa, grzyby, dekoracja | Struktura strony