Kulinarne specjały z różnych stron świata

Wszystkie zakątki świata mogą pochwalić się różnymi niesamowitymi potrawami. Są one charakterystycz...

Więcej

Owoce morza na naszych stołach

Owoce morza są charakterystyczne dla dań kuchni śródziemnomorskiej, chińskiej oraz indyjskiej. Jesz...

Więcej

Czasopisma drukują wiele przepisów

Chcesz się nauczyć gotować? Nic trudnego. Świat mediów jest tutaj wielce pomocny. Niemalże każde cz...

Więcej

Żywność ekologiczna Warszawa

Wszystkie zakątki świata mogą pochwalić się różnymi niesamowitymi potrawami. Są one charakterystycz...

Więcej

Lecznicze działanie przypraw

Przepisy kuchenne Używamy ich właściwie każdego dnia podczas gotowania obiadów. Często także dodajemy je do różnego rodzaju dipów, kanapek, zapiekanek, sałatek, mięs czy nawet deserów. Zioła i przyprawy – nie wyobrażamy sobie, aby mogło zabraknąć ich w naszej kuchni, gdyż to one nadają niesamowity smak i aromat naszemu jedzeniu. Pobudzają nasze zmysły i często stosowane są jako afrodyzjaki. Dzięki nim nasze dania zyskują niepowtarzalny zapach i pieszczą nasze podniebienie. Jest ich całe mnóstwo i właściwie wszystkie kuchnie świata mogą pochwalić się charakterystycznymi dla każdej z nich przyprawami i ziołami. Najczęściej nie zdajemy sobie jednak sprawy z tego, że mają one także zbawienny wpływ na nasz organizm i stan zdrowia. Dlatego warto wiedzieć, które z nich mogą pomóc nam w leczeniu różnego rodzaju dolegliwości. Często zdarza się tak, że mamy problemy z trawieniem różnego rodzaju potraw. Aby uniknąć takich sytuacji wystarczy, że dodamy do nich odpowiednie przyprawy. Takie właściwości ma na przykład oregano, bazylia, kminek, jałowiec i zawsze obecny w naszej kuchni majeranek. Przyprawy te wspomagają i przyspieszają nasze trawienie i wydzielanie soków żołądkowych, dzięki czemu lepiej będziemy przyswajali pokarmy i pozbędziemy się problemów z żołądkiem. Wspomniane już oregano jest także dobrym sposobem na pozbycie się wzdęć i przyspieszenie pracy nerek. Pracę tych narządów poprawi również inna przyprawa – estragon. Jeśli mamy problem z zawrotami głowy pomocny może okazać się pieprz. Jest on także doskonałym, choć nie jedynym sposobem na poprawę krążenia krwi. W tym wypadku pomogą nam wszelkie pikantne czy naprawdę ostre przyprawy. Chili, różne rodzaje pieprzu czy też ostra papryka pomogą nam przyspieszyć metabolizm i wzmocnić odporność naszego organizmu. Zioła i przyprawy nie muszą być używane tylko podczas gotowania i nie powinniśmy jedynie z tym ich kojarzyć. Dzięki właściwościom leczniczym, które wykazują, stosowane są szeroko w medycynie i kosmetyce. Oprócz pomocy w leczeniu wcześniej wspomnianych dolegliwości, odpowiednie zioła przyspieszają gojenie się ran, działają przeciwzapalnie czy przeciwskurczowo. Są pomocne w leczeniu kataru, kaszlu i dezynfekcji. Są również takie, które ukoją nasze nerwy i poprawią samopoczucie. Najczęściej występują jako składnik różnego rodzaju suplementów diety, herbatek ziołowych, syropów i odżywek. Możemy także sami przygotować różnego rodzaju okłady, maseczki i napary z zastosowaniem ziół i przypraw. Jak widać mają one szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni podczas gotowania, ale także w medycynie i produkcji różnego rodzaju kosmetyków. Nie wiążmy ziół i przypraw jedynie z nadawaniem smaku i aromatu naszym potrawom. Pamiętajmy, że na całym świecie stosuje się je także w walce z różnego rodzaju chorobami i dolegliwościami. Pomagają one również zadbać o nasz wygląd i urodę, więc nie zapominajmy o ich dobroczynnym wpływie na nasz organizm. Niech nie będą one już tylko niezbędnych elementem gotowania, ale także dbania o nasze zdrowie, urodę, figurę i samopoczucie.

Tagi: gorczyca, cannelloni, indie | Struktura strony