Naleśniki – sposób na pyszną kolację
Naleśniki są daniem, które potrafimy wszyscy przygotować. Nie wymagają one od nas długotrwałego gotowania, ani poświęcania zbyt dużej ilości czasu. Wystarczy nam kilka lub kilkanaście minut i możemy zabierać się do ich jedzenia. Do ich przygotowania wystarczy nam kilka produktów, które właściwie zawsze mamy w swojej kuchni. Mąka, jajka, mleko, woda i sól zmiksowane ze sobą dają nam najprostsze ciasto, z którego smażymy naleśniki. Oczywiście możemy urozmaicać ich smak także niektórymi przyprawami. W zależności od tego czy będziemy podawać je na słodko czy na ostro musimy dobrać odpowiednie składniki. Dzięki temu, że naleśniki są niezwykle proste i szybkie w wykonaniu możemy przygotować sobie z nich pyszną kolację. Ogromnym plusem jest to, że możemy jeść je naprawdę często i mieć pewność, że nam się nie znudzą, gdyż podawać je możemy z różnorodnymi dodatkami. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego zwykle smarujemy naleśniki dżemem, konfiturami, powidłami czy marmoladą. Jednak zanim je usmażymy warto dodać do cista szczyptę przyprawy jaką jest cynamon. Dzięki niemu nabiorą one kuszącego aromatu. Dobrym pomysłem jest także podawanie ich z twarogiem, bądź serkami homogenizowanymi. Zawijać możemy je w tradycyjne ruloniki, układać warstwami, bądź składać w trójkąty. Jeśli jesteśmy amatorami czekolady, możemy rozpuścić w małym garnuszku kilka kostek i polać nią nasze naleśniki. Popularnym dodatkiem jest także syrop klonowy. Najlepszym napojem do kolacji z naleśnikami na słodko jest oczywiście kakao. Jeżeli jednak mamy ochotę na zjedzenie czegoś pikantnego dodajmy do naleśnikowego ciasta przypraw, które zaostrzą jego smak. Ostra papryczka chili, czarny pieprz, curry czy kilka kropel tabasco wspaniale się do tego nadają. Pamiętajmy tylko, aby nie przesadzić z ich ilością. Jako nadzienia możemy użyć dosłownie wszystkiego. Mogą to być różnego rodzaju warzywa, sery, mięsa, ryby czy pasztety wymieszane z gotowanym jajkiem. Nadziane farszem naleśniki możemy jeszcze raz podsmażyć na patelni, aby móc zjeść je na ciepło. Podobnie jak naleśniki na słodko, te także możemy czymś polać po wierzchu. Najlepszym pomysłem będą różne sosy i dipy, które możemy stworzyć na bazie śmietany, jogurtu naturalnego, ketchupu i przypraw. Wieczorami nie mamy czasu na gotowanie wymyślnych dań i stanie godzinami przy kuchence. Jednak naleśniki są tą potrawą, którą możemy przyrządzić na różne sposoby i z rozmaitymi dodatkami oraz przyprawami zapiekać w żaroodpornych naczyniach. Jednak takie ich przyrządzenie wymaga od nas poświęcenia większej ilości czasu. Dlatego jeśli chcemy przygotować je w bardziej urozmaicony sposób, to niech będą one daniem obiadowym. Na przygotowanie kolacji zwykle nie chcemy tracić naszego wolnego czasu i prawie każdego wieczora jemy kanapki. Jednak warto urozmaicać nasze menu, tym bardziej, że do przygotowania naleśników wystarczy nam naprawdę kilka minut, a są one przepyszne. Jeśli mamy dzieci to dla nich będzie to wspaniałym daniem, zwłaszcza podane na słodko z kubkiem ciepłego kakao.Tagi: cukier, kakao, deser | Struktura strony