Sami przygotowujmy obiady
W dzisiejszych czasach istnieje niezliczona ilość restauracji, pizzerii, barów szybkiej obsługi i jadłodajni, które oferują nam mnóstwo różnorodnych potraw, zwykle w atrakcyjnych cenach. Często wolimy udać się na obiad w jedno z takich miejsc, niż przygotować coś samemu w domu. tłumaczymy się najczęściej brakiem czasu na gotowanie czegokolwiek, a nie zastanawiamy się nad wpływem takiego niezdrowego jedzenia na nasze zdrowie i zdrowie najbliższych nam osób. Potraw serwowane w takich miejscach zwykle ubogie są w witaminy, składniki odżywcze i mikroelementy, które są naszemu organizmowi niezwykle potrzebne, aby mógł on prawidłowo funkcjonować i abyśmy mogli cieszyć się dobrym, niezachwianym zdrowiem i urodą. Poza tym takie dania są niezwykle kaloryczne i dostarczają nam spore ilości niezdrowego tłuszczu. Dlatego jeśli dbamy o naszą figurę powinniśmy kategorycznie odmówić sobie spożywania jakichkolwiek posiłków serwowanych w takich miejscach. Starajmy się gotować obiady w naszym domu. Zajmie nam to niewiele więcej czasu niż udanie się do restauracji i tam oczekiwanie na podanie zamówionego posiłku. Gotując samodzielnie mamy pewność, że używamy najwyższej jakości produktów, świeżych warzyw i ulubionych przypraw. Wiemy, co podajemy naszemu partnerowi i dzieciom, i że na pewno nie wpłynie to negatywnie na ich zdrowie. Nasz obiad powinien składać się z dwóch dań i ewentualnie jeszcze możemy zaserwować jakiś deser. Na pierwsze danie zawsze starajmy się przygotować zupę, zaś danie drugie powinno być bardziej obfitym posiłkiem składającym się z jakiejś mięsnej potrawy, ziemniaków, ryżu, kaszy bądź makaronu i sałatki, bądź surówki. Możemy przyrządzać naprawdę rozmaite dania i na pewno nie braknie nam pomysłów. Jeśli wcześniej naprawdę rzadko gotowaliśmy cokolwiek, to powinniśmy zadbać o to, by teraz w naszej kuchni nie zabrakło warzyw, owoców, różnego rodzaju mięs i ryb, a także najrozmaitszych ziół i przypraw. Jeśli chodzi o te ostatnie to jest ich całe mnóstwo i nie ograniczajmy się jedynie do soli i pieprzu. Pamiętajmy, że istnieje cała gama rozmaitych przypraw pochodzących z różnych stron świata i dodawanych właściwie do wszystkich potraw. Dzięki nim to co gotujemy zyskuje jeszcze wspanialszy smak i aromat, a dodatkowo mogą one przyspieszyć przemianę materii i wspomóc nasze trawienie. Starajmy się każdego dnia znajdować czas na gotowanie obiadów. Jeśli nie chcemy robić tego dla siebie, to róbmy to dla naszych bliskich, a w szczególności dla naszych dzieci. To właśnie one potrzebują jak najwięcej zdrowego odżywiania i powinniśmy zadbać o to, by ich organizmowi niczego nie brakowało. Jeśli będziemy pozwalać im na częste jedzenie niezdrowych posiłków mogą one mieć kłopoty ze zdrowiem i prawidłowym rozwojem. Gotowanie nie musi być dla nas ciężką pracą, traktujmy je raczej jako chwilę relaksu i dobrą zabawę. Starajmy się urozmaicać nasz jadłospis o rozmaite dania i potrawy. Często stosujmy nowe przepisy i rozwijajmy naszą wiedzę z zakresu żywienia i gotowania. Warto wiedzieć co i w czym może nam pomóc, ponieważ jeśli dobierzemy odpowiednie produkty, mogą nas one wspomóc w walce z rozmaitymi dolegliwościami.Tagi: obiad, zdrowo, mrożonki | Struktura strony