Lody robimy sami

Jak wszystko to wszystko – nasza kuchnia zmienia się z roku na rok. Kiedyś żeby zjeść pyszne lody ...

Więcej

Sosy ważne w menu

Pisaliśmy już o zupach, ale jak dotąd nie wspominaliśmy o sosach. A te przecież są równie ważne w n...

Więcej

odżywki białkowe

 Każdego dnia spożywamy przynajmniej trzy podstawowe posiłki i zwykle jeszcze coś między nimi. Rz...

Więcej

Jak samodzielnie przygotować przepyszne dipy

Jak wszystko to wszystko – nasza kuchnia zmienia się z roku na rok. Kiedyś żeby zjeść pyszne lody ...

Więcej

Najpopularniejsze przyprawy w kuchni

Przepisy kuchenne Czym byłaby nasza kuchnia bez przypraw? Na pewno wiele potraw dałoby się przygotować, ale niewątpliwie smakowałyby one inaczej. Przyprawy to nieodłączny element naszej kuchni i chcąc nie chcąc – musimy je podsiadać. Bez tego ani rusz. Jakich przypraw używamy w kuchnie najczęściej? Na pewno wszystko co związane z ziołami,. A więc bazylia, oregano, tymianek, majeranek, etc. Cenimy także przyprawy korzenne, czyli kurkumę, itp. Każda z tych przypraw nadaje potrawie charakterystycznego smaku i zapachu. Na pewno jeśli potrafimy umiejętnie z nich korzystać, to nasze menu prezentuje się fantastycznie. Do czego dodajemy przyprawy? Do wszystkiego. Do zup najchętniej dodajemy bazylię, oregano, zioła prowansalskie, majeranek, niekiedy tymianek. Są takie potrawy zupne, do których warto dorzucić szczyptę gałki muszkatołowej. Tutaj jedna rada – jeśli możemy, niech to będzie gałka niesproszkowana, nadaje smaku intensywniejszego, a i aromat jest w tym przypadku zdecydowanie okazalszy. Nieco innych ziół przypraw używamy do sosów. Tutaj przez wzgląd na charakter tej potrawy dochodzą przede wszystkim przyprawy korzenne, takie jak tymianek, szafran, kurkuma. Przyprawy korzenne nadają specyficznego smaku, lekko gorzkawe, ale... wciąż jednak bardzo smaczne. To co szalenie ważne w kuchni, to umiejętność stosowania takich przypraw. Bowie jeśli źle dobierzemy proporcje, lub źle wybierzemy dany smak do konkretnej potrawy, to skutki mogą być opłakane. Nie możemy się jednak lękać, zazwyczaj dobrzy producenci na opakowaniach przypraw wymieniają rodzaje potraw, do których daną przyprawę można użyć. Jakby osobnym problemem jest stosowanie przypraw podczas pieczenia mięs. Tutaj także odpowiedni dobór gwarantuje niepowtarzalny smak i aromat. Jeśli jednak do naszych karkówek, schabów, kurczaków, indyków, boczków i innych mięsnych specjałów źle dobierzemy przyprawy, to skutki mogą być opłakane, a smak... cóż... jedną z ciekawszych kompozycji jest bouquet garni, przyprawa używana przez francuskich kucharzy. To połączenie trzech ziół: pietruszki, liścia laurowego i tymianku. W Polsce ten bukiet przypraw jest mało popularny, a to dlatego, że żaden z producentów ziół nie ma tego w swojej ofercie sprzedażowej. Wszystkie te przyprawy sprzedaje się osobno, ale nigdy w idealnie stworzonej kompozycji. Nie ma w tym jednak nic skomplikowanego, sami możemy taka mieszankę stworzyć. Wystarczy zaczerpnąć nieco fachowej wiedzy. Informację o proporcjach znajdziemy na wielu rozmaitych forach tematycznych. Nie mamy za to żadnych wątpliwości, dzięki tej kompozycji nasza kuchnia będzie niezwykle atrakcyjna. Gotowanie to prawdziwa magia, duże umiejętności w tej materii to ogromnie cenny talent. Ale nie musimy wszyscy być mistrzami kuchni. Przyprawy przychodzą nam z pomocą i wielce radują nasze podniebienie. Niekiedy za pomocą przypraw udaje się uratować niejeden posiłek. Najważniejsze, to by poznać wszystkie sekrety związane z przyprawami, poznać ich zapach i smak, wiedzieć, kiedy jakich można użyć.

Tagi: hobby, chiny, egzotyka | Struktura strony