Dlaczego warto jeść soję?

czytaj tutaj Słyszymy o niej od pewnego czasu coraz więcej. Pojawiło się mnóstwo produktów zawierających soję i ...

Więcej

Surówki i sałatki

kosze bożonarodzeniowe Trudno sobie dziś wyobrazić solidny obiad bez surówki. Warzywa posiekane na drobno z dodatkami dob...

Więcej

Czym ozdobić nasze potrawy

Uwielbiamy rozkoszować się wyśmienitym jedzeniem. Sprawia nam ono naprawdę dużo przyjemności, gdyż ...

Więcej

Jak najczęściej jedzmy surówki i sałatki

Słyszymy o niej od pewnego czasu coraz więcej. Pojawiło się mnóstwo produktów zawierających soję i ...

Więcej

Na co zwracać uwagę przy nabywaniu ziół i przypraw

Przepisy kuchenne Zioła i przyprawy są nieodłącznym składnikiem wszelkiego rodzaju potraw jakie przygotowujemy zarówno na co dzień, jak i od święta. Bez nich gotowanie byłoby o wiele trudniejszym zajęciem i nie mielibyśmy, aż tak ogromnej przyjemności z jedzenia rozmaitych dań. Nadają one im nie tylko niepowtarzalny smak i aromat, ale niekiedy także specyficzną barwę. Istnieje naprawdę ogromna ilość przypraw i ziół różnego pochodzenia. Właściwie wszystkie kuchnie świata mają swoje ulubione, które niekiedy stają się cechą wyróżniającą jakiś kraj bądź region. Każdy z nas w swojej kuchni także posiada ulubione przyprawy. Jednak, aby te jakże cudowne specyfiki służyły nam jak najdłużej i jak najlepiej, musimy przy ich zakupie zwracać szczególną uwagę na kilka istotnych rzeczy. Zwykle bywa tak, że w sklepach mamy całą gamę przypraw produkowanych przez najrozmaitszych producentów. Niekoniecznie wybierajmy najdroższe firmy, gdyż cena wcale nie jest gwarantem jakości. Po pierwsze szczególną uwagę zwracajmy na termin przydatności. Im krótszy tym lepiej dla nas, gdyż możemy mieć pewność, że dana przyprawa nie zawiera substancji chemicznych, bądź ma ich w sobie naprawdę niewiele. Im termin przydatności do spożycia jest dłuższy, tym większa była ingerencja producenta w zakonserwowanie danej przyprawy, bądź mieszanki rozmaitych ziół. Po drugie ważne jest także to, w co dany specyfik jest zapakowany. Unikajmy wszelkich foliowych woreczków i tym podobnych. Działają one w niekorzystny sposób na wszelkie przyprawy i mogą doprowadzić do szybszego psucia się delikatnych ziół. Najlepiej wybierajmy te dostępne w szklanych słoiczkach. Mamy pewność, że po każdym ich użyciu możemy na powrót zamknąć w nich szczelnie naszą przyprawę, by nie wywietrzała oraz aby nie działały na nią żadne szkodliwe czynniki zewnętrzne takie jak wilgotność, temperatura czy zbyt duża ilość światła. Jeśli lubimy świeże zioła unikajmy kupowania ich w supermarketach. Lepiej udajmy się do odpowiedniego sklepu zielarskiego, a tam nabędziemy naprawdę świrze zioła, które będą nam służyły o wiele dłużej niż te zakupione w ogromnych marketach. O ile to tylko możliwe starajmy się zaopatrywać w przyprawy ziarniste. Zamiast kupić pieprz mielony, zdecydujmy się na ten w ziarnach. Zmielony bezpośrednio przed gotowaniem nada naszym potrawom intensywniejszy smak i zapach. Poza tym nie zmielone przyprawy dłużej zachowują świeżość i nie tracą tak szybko swojego aromatu. Podobnie jest z wanilią. Pomimo, iż jest to jedna z najdroższych przypraw świata to jednak warto staracie kilka groszy więcej i nabyć laski wanilii. Dzięki temu dodamy naszym ciastom, wypiekom i deserom niezwykłego zapachu i rozpieścimy nasze podniebienie. Pamiętajmy o tych kilku prostych zasadach kiedy kolejny raz wybierzemy się na zakupy. Nie traćmy niepotrzebnie pieniędzy na dodatki, które nie będą nam służyły tak jak powinny. Prze nie możemy nie tylko nie uzyskać oczekiwanych efektów, ale nawet zepsuć smak potrawy.

Tagi: przyprawy, zioła, ulubione | Struktura strony