Suszone warzywa i owoce urozmaicą nasze potrawy

W naszej kuchni codziennie goszczą różnego rodzaju owoce i warzywa. Stanowią one zawsze podstawę na...

Więcej

Czy soja może nam zaszkodzić?

Od jakiegoś czasu soja stała się niezwykle popularna. Na rynku pojawiło się całe mnóstwo produktów ...

Więcej

Gotowanie na ognisku

Kiedy pada hasło „kuchnia”, to mamy na myśli nasze cztery ściany pomieszczenia, w którym gotujemy. ...

Więcej

kuchnie nowoczesne warszawa

W naszej kuchni codziennie goszczą różnego rodzaju owoce i warzywa. Stanowią one zawsze podstawę na...

Więcej

ryby

Jedzmy ryby jak najczęściej
Najczęściej nasze obiady składają się głównie z mięsa wieprzowego, drobiu i rozmaitych warzyw. Oczywiście dostarczają nam one wielu niezbędnych substancji odżywczych i witamin, ale nie powinniśmy zapominać o spożywaniu ryb. W Polsce nie były one zbyt popularne i tak naprawdę jedzono je tylko w czasie jakiś ważnych okazji. Nie chodziło o to, że nie były one ogólnie dostępne, ale raczej o to, że były drogie. Dziś na kupno ryb możemy pozwolić sobie wszyscy. Ich przyrządzenie nie wymaga od nas zbyt dużych zdolności kulinarnych i właściwie przy użyciu kilku przypraw, patelni i oleju w kilka minut możemy cieszyć się z gotowego dania. Ryby warto jeść dlatego, że są one cennym źródłem białka, bez którego nasz organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować. Jedząc ryby dostarczamy naszemu organizmowi niewielkich ilości tłuszczu przez co dbamy o utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Jeśli zaś chodzi o ryby morskie to dodatkowo otrzymujemy od nich także jod. Starajmy się, aby nasz jadłospis był wzbogacony o potrawy z ryb, abyśmy mogli cieszyć się dobrym zdrowiem. Nie dość, że dostarczają nam ona wielu składników odżywczych i niezbędnych pierwiastków, to jeszcze są niezwykle smaczne i możemy przygotować z nich rozmaite potrawy. Najprościej jest oczywiście natrzeć rybę ulubionymi przyprawami, obtoczyć w mące i usmażyć, ale czasami warto włożyć trochę wysiłku w ich przyrządzenie i podać na stół coś naprawdę wyśmienitego. A mogą być to najrozmaitsze dania i możemy do nich ...

Kulinarne specjały z różnych stron świata
Wszystkie zakątki świata mogą pochwalić się różnymi niesamowitymi potrawami. Są one charakterystyczne tylko i wyłącznie dla niektórych krajów i kultur. Przyrządzane są na rozmaite, czasem naprawdę dziwne i niezwykłe sposoby. Jedne przygotowywane są błyskawicznie, inne wymagają sporej ilości czasu. Do ich składników należą najrozmaitsze rodzaje mięsa, warzyw, owoców, przypraw, ziół, sosów oraz tłuszczy. Bywa tak, że stosowane są produkty, o których nigdy w życiu nie słyszeliśmy. Z takich właśnie powodów interesują nas takie nieznane nam potrawy jeszcze bardziej. Jesteśmy ciekawi świata i wszystkiego chcielibyśmy spróbować. Jednak nie zawsze stać nas na to by odwiedzać różne zakątki naszego ogromnego świata. Istnieją jednak możliwości skosztowania najrozmaitszych dań bez opuszczania naszego kraju. Bez problemu w Internecie, prasie czy książkach kucharskich znajdziemy mnóstwo informacji na temat niemalże wszystkich kuchni świata. Oprócz ich ogólnej charakterystyki możemy się dowiedzieć niemal wszystkiego na temat gotowania. Miliony najrozmaitszych przepisów podpowiedzą nam jak krok po kroku przygotowywać każdą potrawę. Możemy zgłębiać tajniki kuchni chińskiej, tajskiej, indyjskiej, greckiej, włoskiej, węgierskiej i dosłownie każdej innej bez opuszczania własnej kuchni. Różnego rodzaju źródła informacji dostarczą nam niezbędnych wiadomości na temat potrzebnych produktów, a przy okazji możemy sprawdzić ile takie specjały będą kosztować i czy w ogóle dostępne są w naszym kraju. Możemy mieć problem ze zdobyciem różnych owoców, warzyw i mięs, gdyż niektóre nie są na tyle popularne by opłacalny był ich import. Wtedy niestety, albo całkowicie zrezygnujemy z ...

Struktura strony