Najlepsze potraw z piekarnika

Przygotowując rozmaite dania i potrawy zwykle ograniczamy się do gotowania, smażenia i duszenia. Za...

Więcej

Zioła i przyprawy, które pomogą nam pozbyć się zbędnych kilogramów

Aby utrzymać nieskazitelną figurę, bądź pozbyć się kilku zbędnych kilogramów jesteśmy w stanie zrob...

Więcej

Suszone warzywa i owoce urozmaicą nasze potrawy

W naszej kuchni codziennie goszczą różnego rodzaju owoce i warzywa. Stanowią one zawsze podstawę na...

Więcej

Sprzedaj swój przepis

Przygotowując rozmaite dania i potrawy zwykle ograniczamy się do gotowania, smażenia i duszenia. Za...

Więcej

Kulinarne specjały z różnych stron świata

Przepisy kuchenne Wszystkie zakątki świata mogą pochwalić się różnymi niesamowitymi potrawami. Są one charakterystyczne tylko i wyłącznie dla niektórych krajów i kultur. Przyrządzane są na rozmaite, czasem naprawdę dziwne i niezwykłe sposoby. Jedne przygotowywane są błyskawicznie, inne wymagają sporej ilości czasu. Do ich składników należą najrozmaitsze rodzaje mięsa, warzyw, owoców, przypraw, ziół, sosów oraz tłuszczy. Bywa tak, że stosowane są produkty, o których nigdy w życiu nie słyszeliśmy. Z takich właśnie powodów interesują nas takie nieznane nam potrawy jeszcze bardziej. Jesteśmy ciekawi świata i wszystkiego chcielibyśmy spróbować. Jednak nie zawsze stać nas na to by odwiedzać różne zakątki naszego ogromnego świata. Istnieją jednak możliwości skosztowania najrozmaitszych dań bez opuszczania naszego kraju. Bez problemu w Internecie, prasie czy książkach kucharskich znajdziemy mnóstwo informacji na temat niemalże wszystkich kuchni świata. Oprócz ich ogólnej charakterystyki możemy się dowiedzieć niemal wszystkiego na temat gotowania. Miliony najrozmaitszych przepisów podpowiedzą nam jak krok po kroku przygotowywać każdą potrawę. Możemy zgłębiać tajniki kuchni chińskiej, tajskiej, indyjskiej, greckiej, włoskiej, węgierskiej i dosłownie każdej innej bez opuszczania własnej kuchni. Różnego rodzaju źródła informacji dostarczą nam niezbędnych wiadomości na temat potrzebnych produktów, a przy okazji możemy sprawdzić ile takie specjały będą kosztować i czy w ogóle dostępne są w naszym kraju. Możemy mieć problem ze zdobyciem różnych owoców, warzyw i mięs, gdyż niektóre nie są na tyle popularne by opłacalny był ich import. Wtedy niestety, albo całkowicie zrezygnujemy z gotowania danej potrawy, albo niedostępny składnik zastąpimy jakimś jego odpowiednikiem. Nie zapominajmy, że niesamowicie ogromną rolę we wszystkich kuchniach świata i w przygotowaniu niemal wszystkich potraw, odgrywają specjalne zioła i przyprawy. Z nimi akurat nie powinniśmy mieć najmniejszych problemów, gdyż większości używamy do gotowania każdego dnia. Jeśli jednak jesteśmy zbyt leniwi, albo nie mamy czasu na uczenie się przyrządzania egzotycznych potraw, to wybierzmy się do odpowiedniej restauracji i tam spróbujmy tego co nas najbardziej ciekawi. W każdym większym mieście zajdziemy miejsca, w których serwowane są nieznane nam specjały mające swoje korzenie w najdalszych krańcach świata. Jednak musimy być świadomi tego, że potrawy przyrządzone przez nas samych oraz te serwowane w restauracjach nigdy nie będą idealnym odpowiednikiem swoich pierwowzorów. Gotowanie w niektórych kulturach podniesione jest do rangi rytuału i towarzyszom temu specjalne składniki oraz przedmioty, których my nie jesteśmy w stanie po prostu zdobyć. Jednak warto chociaż próbować tworzyć rozmaite specjały na podstawie przepisów pochodzących z tajemniczych i dalekich zakątków oraz krain naszej Ziemi. Wzbogaci nas to o sporą ilość nowej wiedzy, umiejętności i doświadczenia z zakresu sztuki kulinarnej.

Tagi: ryby, mięso, jajka | Struktura strony