restauracje w Rzeszowie

polkars noże  Wraz z rozwojem multimediów i oczywiście wszechpotężnej telewizji, okazało się, że także gotowan...

Więcej

Smażalnia ryb Poznań

 Najczęściej nasze obiady składają się głównie z mięsa wieprzowego, drobiu i rozmaitych warzyw. O...

Więcej

restauracje świeradów zdrój

 Restauracje to dla nas wielu wielka kulinarna zagadka. Kiedy siadamy przy stoliku i oglądamy men...

Więcej

Internet pomoże każdemu

 Wraz z rozwojem multimediów i oczywiście wszechpotężnej telewizji, okazało się, że także gotowan...

Więcej

Curry to nie tylko mieszanka przypraw

Przepisy kuchenne Mianem curry określamy pewną gałąź potraw kuchni indyjskiej. Najczęściej takie miano noszą potrawy z ryb, warzyw, kurczaka i ryżu podawane w pikantnym sosie. Ma on zwykle pomarańczową, bądź czerwoną barwę, jednak istnieje także jego zielona odmiana. Curry to także nazwa mieszanki różnego rodzaju przypraw. Najczęściej w jej skład wchodzi najczęściej kurkuma, chili, imbir, kolendra, kminek, pieprz i gorczyca. Możemy spotkać także takie z dodatkiem cynamonu, soli, gałki muszkatołowej, goździków, czosnku czy nawet kardamonu. Proporcje w jakich dobierane są zioła i przyprawy nie są ściśle określone. Warto wiedzieć, że ta mieszanka przypraw jest niezwykle delikatna i przechowując ją w nieodpowiedni sposób stracimy jej wszelkie wartości. Nie jest ona domeną tylko i wyłącznie kuchni indyjskiej. Możemy używać jej podczas gotowania naszych ulubionych potraw. Curry polecana jest osobą chcącym pozbyć się zbędnych kilogramów, gdyż wykazuje ono pewne właściwości, które sprawiają, że nie przybieramy na wadze. Przyprawa ta znana jest od wieków, a jej skład niejednokrotnie się zmieniał. Choć do niedawna używana była tylko w kuchni indyjskiej i chińskiej dziś jest popularna niemal na całym świecie. Najlepiej nadaje się do przyrządzania potraw z ryb, mięs i drobiu oraz warzyw. A chyba najbardziej znaną potrawą, której ta mieszanka jest nieodzownym składnikiem jest kurczak curry. Charakterystyczną żółtą bądź pomarańczową barwę nadaje ona potrawom dzięki zawartości kurkumy. Warto wiedzieć, że curry to nie tylko nazwa potraw i wspaniałej mieszanki przypraw. Tym mianem określa się suszone liście pochodzące z drzewa Murraja Koeniga. W Indiach wykorzystywane są one do gotowania potraw curry. Nabyć można je w postaci całych wysuszonych liści, bądź uprzednio sproszkowanych. Wbrew zbieżności nazwy liście te nie są koniecznym składnikiem mieszanki przypraw noszące takie same miano. Panuje opinia, że dzięki tej roślinie możemy obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Niestety w naszym kraju są one rzadko spotykane i możemy mieć naprawdę spore trudności z ich nabyciem. Jak widzimy samo słowo curry może odnosić się do kilku różnych rzeczy. Aczkolwiek etymologia tego słowa jest inna zarówno gdy chodzi o przyprawy i inna w wypadku określenia liści. Przyprawa curry powinna znaleźć się w naszej kuchni, byśmy mogli nadać naszym daniom nowy smak, aromat i barwę. Będzie ona niezbędna także jeśli zdecydujemy się na przygotowanie potraw zaliczanych do kuchni hinduskiej czy chińskiej. Gotowanie z jej zastosowaniem będzie dla nas nowym doświadczeniem i zapewne pokochamy tę niezwykłą przyprawę. Możemy dodawać ją do dań mięsnych, rybnych oraz warzywnych. Nada wspaniały smak także naszym sosom. Pamiętajmy o jej odpowiednim przechowywaniu. Zadbajmy o to by nie była narażana na wilgoć oraz na zbyt duże ilości światła. Nie trzymajmy jej w woreczkach papierowych, ani foliowych torebkach. Najlepiej zaraz po jej kupieniu przesypmy ją do słoiczka i szczelnie zamknijmy, by służyła nam ona w oczekiwany sposób jak najdłużej.

Tagi: curry, przyprawa, potrawy | Struktura strony