Owoce morza na naszych stołach

browar w restauracji Owoce morza są charakterystyczne dla dań kuchni śródziemnomorskiej, chińskiej oraz indyjskiej. Jesz...

Więcej

Sprzedaj swój przepis

Kamila Porczyk Lubimy gotować, znamy też wiele ciekawych przepisów. Niektóre z nich są tak wyjątkowe, że warto się...

Więcej

karczma białka tatrzańska

 Żyjemy coraz szybciej. Współczesny świat od nas tego wymaga. Mamy coraz więcej obowiązków zawodo...

Więcej

Jakie zupy lubimy

Owoce morza są charakterystyczne dla dań kuchni śródziemnomorskiej, chińskiej oraz indyjskiej. Jesz...

Więcej


mieszanki przyprawowe do wędlin

Przepisy kuchenne Jak powszechnie wiadomo afrodyzjaki są substancjami, które rzekomo zwiększają popęd płciowy i potencję lub mają spowodować, że dana osoba się w nas zakocha. Afrodyzjakami są najczęściej różnego rodzaju napoje, potrawy czy inne produkty nadające się do spożycia. Możemy je podzielić na wiele kategorii, w zależności od ich składu i działania. I tak wyróżniamy afrodyzjaki magiczne, ludowe, lekarstwa naturalne i kosmetyki czy perfumy zawierające feromony. W ich magiczne działanie raczej nie wierzymy, gdyż nie ma ku temu żadnych podstaw. Jednak jeśli koniecznie chcemy spróbować tych substancji ograniczmy się do naturalnych i bezpiecznych sposobów. Jak już wcześniej było wspomniane, afrodyzjakami mogą być różnego rodzaju napoje i pokarmy, więc udajmy się do kuchni i ugotujmy pyszną, pobudzającą obiad bądź kolację dla nas i dla naszego partnera. To, co przygotujemy nie jest szczególnie istotną sprawą. Ważne, aby nam smakowało i aby zawierało pokarmy i zioła zaliczane do afrodyzjaków. A jest ich naprawdę sporo i często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak często je spożywamy. Owoce, warzywa, mięsa, nabiał, zioła i przyprawy – wśród nich jest naprawdę ogromna ilość takich pobudzających substancji. Zawierają je także niektóre słodycze i alkohole. Awokado, truskawki, cebula, seler, chrzan, czosnek, orzechy włoskie, trufle, smardze, suszone morele i figi zaliczają się do afrodyzjaków. Możemy z nich przygotować sałatki, desery bądź mogą posłużyć jako zwykle przekąski. Nie ważne jak zostaną podane, ich działanie nie ulegnie zmianie. Także różnorodne przyprawy są uważane za wspaniałe afrodyzjaki. Zaliczamy do nich między innymi imbir, cynamon, wanilię, gałkę muszkatołową, pieprz i chili. Jeśli chodzi o nabiał to tu też mamy spore pole do popisu. Przede wszystkim powinniśmy używać do gotowania potraw różnego rodzaju jaj (szczególnie jaja przepiórek), koziego mleka, serów kozich oraz sera roquefort. Ogromną ilość afrodyzjaków dostarcza nam także morze. Sardynki, pstrągi, małże, ostrygi czy kawior są dzięki swoim właściwością znane niemal na całym świecie. Pamiętajmy, aby w naszej kuchni nie zabrakło odpowiednich napojów, takich jak kawa, kakao, czekolada. Na wieczór przy świecach najodpowiedniejszy będzie szampan, bądź koktajle zawierające alkohol, lub ewentualnie mleko. Już w średniowieczu wierzono w magiczne działanie afrodyzjaków, dlatego też tworzono rozmaite magiczne mikstury, znane nam z wielu legend i baśni. Dzisiejsze afrodyzjaki różnią się radykalnie od tych sprzed wieków. W ich pobudzające działanie możemy wierzyć lub nie, jednak nie zaszkodzi spróbować. Gotowanie nie zajmuje nam zbyt wiele czasu, a możemy przygotować coś naprawdę pysznego. Owoce morza z dodatkiem przypraw, podane z sałatką bądź surówką i szampanem będą świetnym pomysłem na spędzenie miłego wieczoru przy świecach z partnerem. Dopełnieniem tej kolacji może być deser składający się z truskawek i czekolady. Warto raz na jakiś czas spróbować czegoś nowego, gdyż będzie to dla nas miłą odmianą.

Tagi: afrodyzjak, kuchnia, magia | Struktura strony