Gotowanie to świetna zabawa

zalety diety wegańskiej Kuchnia często kojarzy nam się z czymś bardzo negatywnym. Dzieje się tak zwłaszcza w przypadku kobi...

Więcej

Wiosenna kuchnia jest niezwykła

niezdrowe chipsy Mamy cztery pory roku, każda z nich cechuje się pewną specyfiką jeśli chodzi o konstruowanie naszeg...

Więcej

Soja może pomóc w leczeniu kobiecych dolegliwości

Soja jest rośliną bogata w białko i inne rozmaite składniki mineralne, które mogą nam pomóc w utrzy...

Więcej

Lecznicze działanie przypraw

Kuchnia często kojarzy nam się z czymś bardzo negatywnym. Dzieje się tak zwłaszcza w przypadku kobi...

Więcej


odżywki białkowe

Przepisy kuchenne Każdego dnia spożywamy przynajmniej trzy podstawowe posiłki i zwykle jeszcze coś między nimi. Rzadko zwracamy uwagę na to, czy gotujemy potrawy zawierające odpowiednią ilość substancji odżywczych, jakich potrzebuje nasz organizm. Najczęściej jest tak, że zależy nam tylko i wyłącznie na tym, żeby dana potrawa dobrze smakowała. W tym celu dodajemy rozmaite zioła i przyprawy. A przecież nie to jest najważniejsze. Powinniśmy starać się dostarczać naszemu organizmowi wszystkiego czego tylko potrzebuje. Nie wymaga to od nas żadnego poświęcenia, wystarczy po prostu zwracać uwagę na to co spożywamy. Aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo i, abyśmy nie cierpieli na różnego rodzaju dolegliwości powinniśmy zadbać o to, by nie brakowało nam białka. Z jego dostarczeniem nie powinniśmy mieć żadnego problemu, gdyż wiele produktów je zawiera. Możemy gotować najrozmaitsze potrawy i nadawać im smak różnorodnymi przyprawami, a przy tym zadbać o odpowiedni poziom białka w naszym organizmie. Białko możemy podzielić na dwie grupy: białka pochodzenia zwierzęcego i białka pochodzenia roślinnego. Oczywiście najlepsze jest to pochodzenia zwierzęcego, gdyż jest ono pełnowartościowe, ale nie oznacza to, że białko roślinne nie jest nam potrzebne. Jest ono tak samo niezbędne jak białko pochodzenia zwierzęcego. Pełnowartościowego białka dostarczy nam różnego rodzaju mięso, dlatego starajmy się je jeść jak najczęściej. Wybierajmy jednak chude, gdyż wszelkie rodzaje tłuszczu nie są naszymi sprzymierzeńcami. Nasze dzienne zapotrzebowanie na nie jest naprawdę niewielkie, więc nie dodawajmy sobie zbędnych kilogramów i nie podwyższajmy poziomu cholesterolu. Oprócz mięsa białko zawierają także ryby i jajka. W okresie letnim starajmy się jeść ryby grillowane. Wystarczy posypać je odpowiednimi przyprawami a będą naprawdę przepyszne. Cenne białko zawierają także wszelkie produkty mleczne. Sięgajmy po jogurty owocowe czy naturalne, śmietany, kefiry oraz maślanki. Spożywajmy sery, zarówno te żółte, jak i białe. Pamiętajmy także o piciu mleka. Starajmy się zachęcać do tego nasze dzieci, gdyż one szczególnie potrzebują białka. Starajmy się dbać o nasze zdrowie na rozmaite sposoby, a w szczególności dostarczając mu wraz z jedzeniem odpowiednich składników odżywczych, witamin i minerałów. Białka są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Jeśli będzie nam ich brakowało, to niestety, ale możemy cierpieć na różnego rodzaju dolegliwości. Jak wiemy białka są głównym składnikiem naszej krwi, biorą udział w procesach trawiennych i pomagają w odtruwaniu organizmu. Starajmy się gotować potrawy bogate w białko, gdyż to ono jest jednym z najważniejszych elementów, z których zbudowane są nasze tkanki. Wszelkie niedobory odbiją się niekorzystnie na naszym zdrowiu. A przecież jest tak mnóstwo produktów, które pomogą nam dostarczyć odpowiednich ilości, że nie powinniśmy mieć z tym żadnych problemów. Sięgajmy po mięso, ryby, jajka i wszelkie produkty mleczne, a utrzymamy odpowiedni poziom białka w naszym organizmie.

Tagi: organizm, białko, zapotrzebowanie | Struktura strony