W sieci kulinariów wiele

http://www.kaweo.pl/pl/c/kawa-La-Brasiliana/35 W polskich zasobach internetowych odnajdziemy wiele rozmaitych stron internetowych o tematyce kulin...

Więcej

Czym są zioła prowansalskie i do jakich potraw możemy je dodawać

Zioła prowansalskie, czyli Herbes the Provence, są mieszanką kilku różnych przypraw. W ich skład w...

Więcej

Doceń niezwykłą kuchnię indyjską

Kulinarna sztuka Indii obejmuje przede wszystkim kuchnię bombajską, madraską, muzułmańską i hindusk...

Więcej

Książki w każdej kuchni

W polskich zasobach internetowych odnajdziemy wiele rozmaitych stron internetowych o tematyce kulin...

Więcej

Czym ozdobić nasze potrawy

Przepisy kuchenne Uwielbiamy rozkoszować się wyśmienitym jedzeniem. Sprawia nam ono naprawdę dużo przyjemności, gdyż oddziałuje w pożądany sposób na zamysł naszego smaku i węchu. Czasami nie zdajemy sobie sprawy z tego, że ogromny wpływ na to czy dana potrawa nam smakuje ma sposób jej podania i udekorowania. Jeśli coś wygląda naprawdę dobrze i zachęcająco mamy większą ochotę, aby tego spróbować. Gotując na co dzień nie zwracamy szczególnej uwagi na to jak układamy jedzenie na talerzu, a także nie ozdabiamy go w żaden sposób. Zależy nam tylko i wyłącznie na tym, aby dana potrawa dobrze smakowała i dostarczyła nam odpowiedniej ilości energii. Jednak przygotowując coś na specjalne okazje, kiedy to gościmy w naszym domu rodzinę czy znajomych, powinniśmy zadbać o odpowiednie ozdobienie i udekorowanie wszystkiego co będziemy podawać na nasz stół. Nie jest to niczym trudnym i nie wymaga od nas specjalnych zdolności, ani posiadania jakiś określonych produktów. Nasze dania możemy udekorować tym, co akurat mamy w naszej kuchni i czego zwykle używamy do gotowania. Przydadzą nam się w szczególności różnego rodzaju warzywa, owoce i przyprawy oraz zioła. Aby na naszych przyjęciach podawane były dania wyglądające naprawdę dobrze i zachęcające do ich spróbowania to niestety, ale musimy je odpowiednio udekorować. Zauważmy, że wszelkie potrawy czy sałatki podawane w restauracjach, na przyjęciach firmowych, weselach i z powodu innych okazji zawsze są ozdobione. Profesjonalni kucharze potrafią z różnego rodzaju warzyw i owoców stworzyć prawdziwe dzieła sztuki będące ozdobą nie tylko dań, ale także stołów. Szczególną popularnością cieszą się różnorodne figury stworzone z arbuzów bądź melonów. Stają się ona niezwykłą ozdobą i naprawdę nas zachwycają. Jednak do przygotowania tak wymyślnych dekoracji potrzebna jest nie tylko odpowiednia wiedza i posiadanie pewnych umiejętności, ale także specjalnie do tego przeznaczony sprzęt taki jak na przykład nożyki. Niestety, nie jesteśmy w stanie sami przygotować takich dekoracji, ale możemy w łatwy i niewymagający sposób nadać naszym potrawą lepszy wygląd. Nie musimy tworzyć wymyślnych wzorów z warzyw i owoców, aby dodały one naszym daniom uroku. Ważne byśmy stosowali te, które charakteryzują się wyrazistymi barwami. Rzodkiewka, kolorowa papryka, marchew, por, ziarna kukurydzy i grochu, czarne oliwki oraz nać pietruszki są tymi roślinami, które zwykle zawsze mamy pod ręką. Wystarczy pokroić je w kostkę, paseczki czy krążki o odpowiednio ułożyć na półmisku, talerzu czy powierzchni dania. Wspaniałą dekorację mogą stanowić różnego rodzaju zioła i przyprawy, zwłaszcza takie jak kurkuma, czerwona papryka czy bazylia i koperek. Nie bójmy się przyozdabiać naszych specjałów różnego rodzaju warzywami, owocami, ziołami i przyprawami. Niech sztuka dekoracji stanie się jednym z elementów naszego gotowania. Dzięki temu nasze potrawy będą wyglądały naprawdę smakowicie. Jesteśmy wzrokowcami i zanim czegoś spróbujemy oceniamy sposób podania. Już sam liść sałaty dołożony do obiadu sprawia, że danie wygląda o wiele lepiej.

Tagi: potrawa, dekoracja, warzywa | Struktura strony