Smażalnia ryb Poznań

magazyny do wynajęcia gdańsk  Najczęściej nasze obiady składają się głównie z mięsa wieprzowego, drobiu i rozmaitych warzyw. O...

Więcej

Rosół klasyką niedzieli

Są takie potrawy, które jadamy często. Ba – których jadanie jest wręcz tradycją. Jednym z takich je...

Więcej

Owoce morza na naszych stołach

Owoce morza są charakterystyczne dla dań kuchni śródziemnomorskiej, chińskiej oraz indyjskiej. Jesz...

Więcej

kuchnie na wymiar rybnik

 Najczęściej nasze obiady składają się głównie z mięsa wieprzowego, drobiu i rozmaitych warzyw. O...

Więcej

Czym ozdobić nasze potrawy

Przepisy kuchenne Uwielbiamy rozkoszować się wyśmienitym jedzeniem. Sprawia nam ono naprawdę dużo przyjemności, gdyż oddziałuje w pożądany sposób na zamysł naszego smaku i węchu. Czasami nie zdajemy sobie sprawy z tego, że ogromny wpływ na to czy dana potrawa nam smakuje ma sposób jej podania i udekorowania. Jeśli coś wygląda naprawdę dobrze i zachęcająco mamy większą ochotę, aby tego spróbować. Gotując na co dzień nie zwracamy szczególnej uwagi na to jak układamy jedzenie na talerzu, a także nie ozdabiamy go w żaden sposób. Zależy nam tylko i wyłącznie na tym, aby dana potrawa dobrze smakowała i dostarczyła nam odpowiedniej ilości energii. Jednak przygotowując coś na specjalne okazje, kiedy to gościmy w naszym domu rodzinę czy znajomych, powinniśmy zadbać o odpowiednie ozdobienie i udekorowanie wszystkiego co będziemy podawać na nasz stół. Nie jest to niczym trudnym i nie wymaga od nas specjalnych zdolności, ani posiadania jakiś określonych produktów. Nasze dania możemy udekorować tym, co akurat mamy w naszej kuchni i czego zwykle używamy do gotowania. Przydadzą nam się w szczególności różnego rodzaju warzywa, owoce i przyprawy oraz zioła. Aby na naszych przyjęciach podawane były dania wyglądające naprawdę dobrze i zachęcające do ich spróbowania to niestety, ale musimy je odpowiednio udekorować. Zauważmy, że wszelkie potrawy czy sałatki podawane w restauracjach, na przyjęciach firmowych, weselach i z powodu innych okazji zawsze są ozdobione. Profesjonalni kucharze potrafią z różnego rodzaju warzyw i owoców stworzyć prawdziwe dzieła sztuki będące ozdobą nie tylko dań, ale także stołów. Szczególną popularnością cieszą się różnorodne figury stworzone z arbuzów bądź melonów. Stają się ona niezwykłą ozdobą i naprawdę nas zachwycają. Jednak do przygotowania tak wymyślnych dekoracji potrzebna jest nie tylko odpowiednia wiedza i posiadanie pewnych umiejętności, ale także specjalnie do tego przeznaczony sprzęt taki jak na przykład nożyki. Niestety, nie jesteśmy w stanie sami przygotować takich dekoracji, ale możemy w łatwy i niewymagający sposób nadać naszym potrawą lepszy wygląd. Nie musimy tworzyć wymyślnych wzorów z warzyw i owoców, aby dodały one naszym daniom uroku. Ważne byśmy stosowali te, które charakteryzują się wyrazistymi barwami. Rzodkiewka, kolorowa papryka, marchew, por, ziarna kukurydzy i grochu, czarne oliwki oraz nać pietruszki są tymi roślinami, które zwykle zawsze mamy pod ręką. Wystarczy pokroić je w kostkę, paseczki czy krążki o odpowiednio ułożyć na półmisku, talerzu czy powierzchni dania. Wspaniałą dekorację mogą stanowić różnego rodzaju zioła i przyprawy, zwłaszcza takie jak kurkuma, czerwona papryka czy bazylia i koperek. Nie bójmy się przyozdabiać naszych specjałów różnego rodzaju warzywami, owocami, ziołami i przyprawami. Niech sztuka dekoracji stanie się jednym z elementów naszego gotowania. Dzięki temu nasze potrawy będą wyglądały naprawdę smakowicie. Jesteśmy wzrokowcami i zanim czegoś spróbujemy oceniamy sposób podania. Już sam liść sałaty dołożony do obiadu sprawia, że danie wygląda o wiele lepiej.

Tagi: potrawa, dekoracja, warzywa | Struktura strony