Wykorzystajmy w naszej kuchni anyż
Anyż jest rośliną pochodzącą z południowo-wschodnich stron Azji. Jego specjalistyczna nazwa to badian właściwy. Z tego niezbyt okazałego drzewa pozyskiwane są owoce, które mają kształt gwiazdy. To właśnie one są wykorzystywane do przyprawiania różnego rodzaju dań. Stosuje się go także do zapobiegania i leczenia pewnych dolegliwości związanych najczęściej z przewodem pokarmowym. Możemy go stosować jako zmieloną przyprawę, bądź używać całych suszonych owoców. W kuchni ma on niezwykle szerokie zastosowanie, chociaż niestety najczęściej o nim zapominamy. Dzięki swoim właściwościom aromatycznym możemy używać go do gotowania rozmaitych potraw, wypieków, przetworów, sosów i sałatek. Importujemy go najczęściej z Meksyku, Chin, Argentyny i oczywiście z Indii. Anyż zawiera w sobie olejki eteryczne oraz organiczne związki chemiczne takie jak na przykład kumaryny i flawonoidy. Jeśli anyż zagości w naszej kuchni będzie on niezwykle pomocną przyprawą, której możemy dodawać do gotowania różnego rodzaju potraw. Przede wszystkim jest on polecany do dań mięsnych, a w szczególności tych zawierających dziczyznę. Pomocny jest do przyrządzania przede wszystkim potraw słodko-kwaśnych i tych o dużej zawartości różnych gatunków jarzyn. Dlatego też ta przyprawa stosowana jest szeroko w kuchni chińskiej. Dzięki swoim aromatycznym właściwościom wzmacnia smak słodkich wypieków takich jak na przykład pierniki. Bez żadnych przeszkód może posłużyć nam także w gotowaniu różnorodnych sosów i przyprawianiu sałatek warzywnych i owocowych. Często stosuje się go jako dodatek do przetworów takich jak kompoty, a także do dań zawierających owoce morza. Wspólnie z miodem tworzy kompozycję o niepowtarzalnym smaku i w takiej postaci możemy go dodawać do deserów i lodów, a nawet napojów. Znane są także jego właściwości lecznicze i może on pomóc nam utrzymać dobrą kondycję naszego zdrowia. Polecany jest on osobom mającym problemy z dolegliwościami dotykającymi przewód pokarmowy. Anyż działa rozkurczowo i pomaga nam w trawieniu i przyswajaniu pokarmów. Działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie i moczopędnie. U kobiet, które karmią piersią swoje pociechy anyż może przyspieszyć wydzielanie mleka. Może być także pomocny w walce z grzybicą i różnymi bakteriami. Sięgać po niego powinny także osoby mające problemy z przemianą materii. Dzięki specyficznemu aromatowi używa się go do pozbywania się pasożytów takich jak wszy czy pchły, a także do odpędzania szczególnie dokuczliwych owadów jakimi są między innymi komary dręczące nas kiedy tylko nadejdą cieplejsze dni. Zastosowanie anyżu jest naprawdę szerokie. Dzięki swojemu niepowtarzalnemu kształtowi może on stanowić także ciekawą dekorację i ozdobę naszych potraw. Pomoże nam on w gotowaniu naszych ulubionych dań, którym nada nowy smak i aromat. Dodatkowo pozytywnie wpłynie na stan naszego zdrowia i organizmu. Bez przeszkód możemy stosować go właściwie codziennie i do różnorodnych specjałów kulinarnych. Pamiętajmy o nim szczególnie, gdy chcemy przygotować potrawy kuchni chińskiej czy indyjskiej.Tagi: anyż, potrawa, zastosowanie | Struktura strony