Kuchnia symbolem Polski

Chwielibyśmy, by świat nas postrzegał w samych superlatywach. Niestety póki co niewiele jest dziedz...

Więcej

Czego nie może nam zabraknąć przy robieniu przetworów

Latem i jesienią w naszych kuchniach trwa sezon przygotowywania różnego rodzaju przetworów. Pomimo,...

Więcej

Czasopisma drukują wiele przepisów

Chcesz się nauczyć gotować? Nic trudnego. Świat mediów jest tutaj wielce pomocny. Niemalże każde cz...

Więcej

Najlepsze potraw z piekarnika

Chwielibyśmy, by świat nas postrzegał w samych superlatywach. Niestety póki co niewiele jest dziedz...

Więcej

masowo

Gotujemy dania na kilka obiadów
Nie jesteśmy leniwi, ale na gotowanie nie mamy czasu. W wielu domach, zwłaszcza w takich, w których oboje rodzice pracują obiady gotuje się nawet z kilkudniowym wyprzedzeniem. To nie jest lekceważenie zagadnienia posiłków, ale na pewno sprawa praktyczności. Chętnie byśmy zostawali w domu i gotowali codziennie, ale niestety sytuacja finansowa naszych rodzin nie pozwala nam na to. Dlatego tez przy okazji gotowania zupy mamy do czynienia z wielkim garem, gotujemy tyle, żeby starczyło nawet na dwa, trzy obiady. Podobnie sprawa wygląda z innymi potrawami. Przepisy kuchenne umożliwiają nam zrobienie wielu dań takich, które można zamrozić i z powodzeniem odgrzewać po kilku dniach. Jakie to dania? To różnego rodzaju kotlety, bigosy, nawet niektóre sosy. Możliwości jest wiele, najważniejsze, by odpowiednio te wszystkie dania przygotować. Nie każdy bowiem produkt da się zamrozić, nie każdy rozmrożony dobrze smakuje. Ale nasza kuchnia nie powinna mieć przed nami tajemnic w tej materii. ...

Obiad z witaminami
Propozycji na smaczny i pożywny obiad jest wiele. Propozycji na obiad zdrowy i pełny witamin zdecydowanie mniej. Nie ma co ukrywać - musimy się nieźle przygotować, jeśli zamierzamy wprowadzić z nasze życie jadanie zdrowych potraw. Nie mamy tez żadnych wątpliwości, że przepisy kuchenne propagujące zdrowe żywienie cieszą się w ostatnich latach szalenie wielkim zainteresowaniem. Obiad powinno się podawać z witaminami. Samo mięso ok, tłusty sos? Też może się być. Ważne, by pamiętać o dodatkach typu sok do picia i surówka ze świeżych warzyw. Jeśli będziemy sobie zapewniać to minimum, to aż tak bardzo nie musimy się martwić zdrowym żywieniem. Dietetycy potwierdzają, że lepiej jest majonez klasyczny, niż dietetyczny, bo ten drugi to sama chemia i bardziej szkodzi niż ten z domieszką tłuszczu. Wszystko to kwestia podejścia i naszych oczekiwań. Nasza kuchnia wyglądała będzie tak, jak ja zaprojektujemy i nasze men będzie takie, jakim je stworzymy. Najważniejsze, by znać dobre przepisy kuchenne na smakowite kąski. ...

Struktura strony