Dlaczego niektórzy z nas nie lubią gotować

anita mazur Każdego dnia gotujemy różnego rodzaju potrawy. Czasami są to naprawdę wykwintne dania, czasami najp...

Więcej

Modzi nie potrafią gotować

To żadna tajemnica – w kuchni młodzi ludzie przebywają coraz rzadziej. Efekt? Wiele młodych osób ie...

Więcej

Nie tylko ładna, ale i funkcjonalna

Przywiązujemy coraz większą wagę do wyglądu naszych mieszkań. Nie ma się co dziwić, współczesne met...

Więcej

Rosół klasyką niedzieli

Każdego dnia gotujemy różnego rodzaju potrawy. Czasami są to naprawdę wykwintne dania, czasami najp...

Więcej

kapusta

Jak zrobić bigos
Zrobienie dobrej potrawy nie jest sztuką prostą. Żeby nauczyć się gotować, trzeba wiele lat poświęcić kuchni, przepisom, przyprawom i samym eksperymentom kulinarnym. Nawet jeśli mówimy o tradycyjnej kuchni, takiej, do jakiej przyzwyczaiły nas nasze mamy i babcie, to mamy do czynienia z nie lada sztuką. Przepisy kuchenne są różne. Sam bigos daje nam przynajmniej kilka różnych opcji. Najważniejsze, by mieć świadomość, jakiego smaku od naszego bigosu będziemy oczekiwali. Najbardziej klasyczny to połączenie kapusty słodkiej z odrobiną kapusty kwaszonej, grzyby do smaku i aromatu, do tego kilka gatunków mięsa. Takie przepisy kuchenne znajdziemy w wielu książkach kucharskich lub dedykowanych serwisach internetowych. Tradycyjna polska kuchnia wciąż nas pasjonuje i wielu z nas dzieli się swoimi doświadczeniami w tej materii na różnego forach tematycznych. Wystarczy "odpalić" komputer i skorzystać z wyszukiwarki internetowej. Zrobienie dobrego bigosu nigdy nie było łatwiejsze. ...

Trochę informacji na temat wegetarianizmu
Wegetarianizm jest pewnego rodzaju dietą, a właściwie mianem tym określa się kilka odmian diety. Polega on przede wszystkim na wyeliminowaniu ze swojego jadłospisu mięsa, a czasami także jaj lub produktów mlecznych i wszelkiego rodzaju nabiału. Wszystkie te produkty wegetarianie zastępują różnego rodzaju warzywami, owocami, przyprawami, zbożami czy innymi roślinami. Ta dieta jest niezwykle popularna na całym świecie i ludzie decydują się na nią z różnych powodów. Najczęściej wpływ na to ma religia, poglądy czy chęć zadbania o swoje zdrowie. Wegetarianami są także przede wszystkim osoby walczące o prawa zwierząt. Gotują oni różnego rodzaju potrawy, które nie zawierają wcześniej wspomnianych produktów. Jak wiemy mięso, jaja i nabiał mają w sobie wiele składników i wartości odżywczych potrzebnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Wegetarianie starają się spożywać inne produkty zawierające takie witaminy, pierwiastki i mikroelementy, aby móc normalnie i prawidłowo się rozwijać. Znane jest sześć najpopularniejszych odmian wegetarianizmu, jedne są bardziej radykalne inne mniej. Warto ...

Wiosenna kuchnia jest niezwykła
Mamy cztery pory roku, każda z nich cechuje się pewną specyfiką jeśli chodzi o konstruowanie naszego menu. Wiadomo, że w sezonie ogórkowym często jadamy mizerie jako dodatek do obiadu, wiosną truskawki ze śmietaną, sezonie fasolowym... no właśnie. Każdy okres warunkuje niemal to wszystko, co przyrządzamy sobie do jedzenia. Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem zimą trudno o smakowitą fasolkę, czy truskawki. A jeśli już się nadarzy okazja kupienia takiej, to zazwyczaj ceny są horrendalnie wysokie i nie bardzo nas na to stać. Jaka kuchnia, jakie potrawy smakują nam najlepiej? Oczywiście wszystko ma swój megasmaczek wiosna, kiedy top do naszych potraw trafiają młode warzywa. Te wyhodowane na własnych działkach, te kupione bezpośrednio od rolników. Klasycznie wyhodowane sałata, ogórki, pomidory, marchew, pietruszka, szczypior, koper... wymieniać można w nieskończoność. W zależności od naszych kulinarnych upodobań gotujemy różne potrawy w miarę możliwości używając młodych warzyw. Zyskujemy wtedy niebanalny smak i wspaniały aromat. Niekiedy nie chce ...

Struktura strony