Czym są zioła prowansalskie i do jakich potraw możemy je dodawać

papier bibuła z nadrukiem Zioła prowansalskie, czyli Herbes the Provence, są mieszanką kilku różnych przypraw. W ich skład w...

Więcej

Najlepsze potraw z piekarnika

world food Przygotowując rozmaite dania i potrawy zwykle ograniczamy się do gotowania, smażenia i duszenia. Za...

Więcej

Uczyć się z telewizji

Nauka gotowania jest jest zagadnieniem prostym. Mało tego – uczyć się jednak trzeba. Ten, kto nie p...

Więcej

Trochę informacji na temat wegetarianizmu

Zioła prowansalskie, czyli Herbes the Provence, są mieszanką kilku różnych przypraw. W ich skład w...

Więcej

Wiosenna kuchnia jest niezwykła

Przepisy kuchenne Mamy cztery pory roku, każda z nich cechuje się pewną specyfiką jeśli chodzi o konstruowanie naszego menu. Wiadomo, że w sezonie ogórkowym często jadamy mizerie jako dodatek do obiadu, wiosną truskawki ze śmietaną, sezonie fasolowym... no właśnie. Każdy okres warunkuje niemal to wszystko, co przyrządzamy sobie do jedzenia. Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem zimą trudno o smakowitą fasolkę, czy truskawki. A jeśli już się nadarzy okazja kupienia takiej, to zazwyczaj ceny są horrendalnie wysokie i nie bardzo nas na to stać. Jaka kuchnia, jakie potrawy smakują nam najlepiej? Oczywiście wszystko ma swój megasmaczek wiosna, kiedy top do naszych potraw trafiają młode warzywa. Te wyhodowane na własnych działkach, te kupione bezpośrednio od rolników. Klasycznie wyhodowane sałata, ogórki, pomidory, marchew, pietruszka, szczypior, koper... wymieniać można w nieskończoność. W zależności od naszych kulinarnych upodobań gotujemy różne potrawy w miarę możliwości używając młodych warzyw. Zyskujemy wtedy niebanalny smak i wspaniały aromat. Niekiedy nie chce się aż wychodzić z kuchni. Co najczęściej wiosną gotujemy? To czas, kiedy na planie pierwszym znajdują się różnego rodzaju zupy. Tego typu potrawy smakują nam najlepiej, bowiem łatwo jest uzyskać niepowtarzalny smak zamknięty w młodych warzywach. Nasza kuchnia zna wiele pomysłów na to, by to w zupach wykorzystać. Jeśli mówimy o obiadach dwudaniowych, typowo tradycyjnych polskich, to warzyw młodych używamy także do wszelkiego rodzaju surówek. I takie dodatki w naszym menu są ważne, bowiem dla nas to niejako symbol zdrowego jedzenia. Bardziej wytrawni kucharze wykorzystują moda kapustę do dwóch – jakże ciągnionych w naszej kuchni potraw. Gołąbki owinięte w liście młodej kapusty to prawdziwy rarytas miłośnicy bigosów gotowanych ze słodkiej kapusty także nie mają wiosną powodów do narzekań, świeże główki i do tego miękkie nadają charakterystycznego smaku, którego spodziewać się nie można w innych porach roku. Wiosenna kuchnia jest dość specyficzna. Nie da się jej nie lubić przy tym to taka pora roku, kiedy my wyraźnie się ożywiamy i mamy ochotę robić wiele rozmaitych rzeczy. Z jednej strony umiera ta zimowa nostalgia i depresja związana z chłodnymi dniami, z drugiej zaczyna w nas rosnąc energia. Jaka? Ta, która pozwala pozwala na przesiadywanie w kuchni i eksperymenty kucharskie. Szukamy przepisów na potrawy jakich wcześniej nie gotowaliśmy. Próbujemy nowych smaków i mamy szalenie ogromną satysfakcję, kiedy takie się nam udają. Często nawet nie zwracamy na to uwagi, ale potwierdzają to socjolodzy i badacze ludzkich zachować. Wiosna budzi w nas kucharzy i daje mnóstwo pozytywnych energii, które pomagają nam w przygotowaniu smacznych dań. Wiosna sprzyja w tym wszystkim i świeżymi dodatkami w postaci świeżych warzyw. Dzięki nim i naszym umiejętnościom kucharskim powstają prawdziwe kucharskie dzieła, jakich nie powstydziliby się najwięksi mistrzowie w tej dziedzinie sztuki.

Tagi: kapusta, owoce, wiosna | Struktura strony