restauracja stare miasto lublin

 Tagi:...

Więcej

Podstawy kuchni włoskiej

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kuchni świata. Najczęściej ...

Więcej

błonnik witalny cena

 Abyśmy mogli cieszyć się dobrą kondycją zdrowia i prawidłowym funkcjonowaniem organizmu powinniś...

Więcej

Twaróg jako pyszny dodatek do kanapek

 Tagi:...

Więcej

jajecznica

Co należy wiedzieć na temat jajek
Ludzie jedzą jajka właściwie od zawsze. Są one bogatym źródłem wielu substancji odżywczych. W naszym kraju spożywa się je bardzo często, choć nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego jak wielu odżywczych wartości nam ona dostarczają. Najpopularniejsze są chyba jaja kurze, ale wielu ludzi preferuje także gęsie, kacze, przepiórcze czy nawet strusie. Nie zapominajmy, że do jajek zaliczamy także rybią ikrę. Jajka składają się z głównie wody, białka, węglowodanów i tłuszczu. Możemy z nich przyrządzić rozmaite potrawy, dodawać do nich różnorodne przyprawy. Są składnikiem wielu sałatek, często podajemy je na obiad czy śniadanie. Zwykle kupujemy je w sklepie, choć jak wiadomo najlepsze są jaja prosto ze wsi, a nie z różnych ferm. Podzielone są one na rozmaite klasy w zależności od ich rozmiarów, świeżości oraz wagi. Możemy je spożywać często, ale w niewielkich ilościach, gdyż zawierają one w sobie choresterol. Najpopularniejszym daniem z jajek jest chyba jajecznica. Każdy przyrządza ją na swój sposób. Jedni przygotowują ją tylko i wyłącznie z samych jajek i ewentualnie dodają jakieś przyprawy. Inni z kolei dodają do niej różnorodne warzywa i wędliny. Jajecznica jest przepysznym daniem i chyba nie ma osób, które by jej nie lubiły. Jednak pamiętajmy o tym, że nasz organizm potrzebuje sporo czasu, aby je strawić, więc raczej nie jedzmy ich na kolację. Na obiad najczęściej podajemy jajka sadzone. Wystarczy rozbić skorupkę i usmażyć jajko na rozgrzanym tłuszczu. Ewentualnie ...

Polscy rolnicy stanowią o smaku dań
Jaki wpływ ma rolnictwo na jakość potraw? Z pozoru niewielka, bo przecież teraz i tak najczęściej używamy gotowych "komponentów". Zupki i sosy w proszku, kostki bulionowe, mrożone warzywa, etc. Nie mniej wszyscy musimy mieć świadomość faktu, że to nie chemia świadczy o jakości potraw, ale to wszystko, co wyhodują nam rolnicy. Wbrew opinii nie jest tego mało i mimo że media głoszą upadek polskiego rolnictwa, to ona ma się całkiem dobrze i na pewno nieprędko tak naprawdę będzie przeżywało kłopoty. Oczywiście - wieś wciąż jest biedna, ale to wyniki tego, ze wielu mieszkańców małych miejscowości nie ma pracy, a ziemi uprawiać im się nie chciało zaraz po upadku PGR-ów. Samo rolnictwo, to nasza kuchnia. Trudno wszak wyobrazić sobie jakąkolwiek potrawę bez użycia mięsa lub warzyw. Jadamy tego wiele i zapewne wiele jaszcze jadać będziemy. Czy to mowa o ziemniakach, marchwi, pietruszce, pomidorach, kapuście, czy ogórkach - bez warzyw nie ma naszego menu. Nasza kuchnia nie miałaby racji bytu. Pamiętajmy też, że rolnicy to także mięso. My jesteśmy tylko odbiorami wędlin i mięsa, nie zastanawiamy się, skąd to wszystko, co na sklepowych półkach, pochodzi. A pochodzi od rolników, którzy sprzedają wyhodowane przez siebie zwierzęta ubojowe. To co odróżnia nas od wielu innych krajów Europy, to że nasi rolnicy nie karmią chemikaliami swoich zwierząt, ale prawdziwymi paszami, to sprawia z dalszej kolejności, że mięso jest smaczniejsze. Wielu z nas ...

Struktura strony