Gotować dzieciom obiady

Tagi:...

Więcej

Jedzmy zdrowe przekąski

W ciągu całego dnia jemy trzy podstawowe posiłki – śniadanie, obiad i kolację. Jednak najczęściej n...

Więcej

Dlaczego warto jeść soję?

Słyszymy o niej od pewnego czasu coraz więcej. Pojawiło się mnóstwo produktów zawierających soję i ...

Więcej

Doceń niezwykłą kuchnię indyjską

Tagi:...

Więcej

Polscy rolnicy stanowią o smaku dań

Przepisy kuchenne Jaki wpływ ma rolnictwo na jakość potraw? Z pozoru niewielka, bo przecież teraz i tak najczęściej używamy gotowych „komponentów”. Zupki i sosy w proszku, kostki bulionowe, mrożone warzywa, etc. Nie mniej wszyscy musimy mieć świadomość faktu, że to nie chemia świadczy o jakości potraw, ale to wszystko, co wyhodują nam rolnicy. Wbrew opinii nie jest tego mało i mimo że media głoszą upadek polskiego rolnictwa, to ona ma się całkiem dobrze i na pewno nieprędko tak naprawdę będzie przeżywało kłopoty. Oczywiście – wieś wciąż jest biedna, ale to wyniki tego, ze wielu mieszkańców małych miejscowości nie ma pracy, a ziemi uprawiać im się nie chciało zaraz po upadku PGR-ów. Samo rolnictwo, to nasza kuchnia. Trudno wszak wyobrazić sobie jakąkolwiek potrawę bez użycia mięsa lub warzyw. Jadamy tego wiele i zapewne wiele jaszcze jadać będziemy. Czy to mowa o ziemniakach, marchwi, pietruszce, pomidorach, kapuście, czy ogórkach – bez warzyw nie ma naszego menu. Nasza kuchnia nie miałaby racji bytu. Pamiętajmy też, że rolnicy to także mięso. My jesteśmy tylko odbiorami wędlin i mięsa, nie zastanawiamy się, skąd to wszystko, co na sklepowych półkach, pochodzi. A pochodzi od rolników, którzy sprzedają wyhodowane przez siebie zwierzęta ubojowe. To co odróżnia nas od wielu innych krajów Europy, to że nasi rolnicy nie karmią chemikaliami swoich zwierząt, ale prawdziwymi paszami, to sprawia z dalszej kolejności, że mięso jest smaczniejsze. Wielu z nas docenia ciężką prace rolników. Coraz mniej kupujemy warzyw i mięsa w sklepach. Wiadomo – niekiedy nie mamy wyboru, bo nie mamy i czas, żeby wybyć z miasta w poszukiwaniu bezpośrednich dostawców we wsi. Ale jeśli tylko nadarza się okazja, to nie omieszkujemy kupować bezpośrednio od rolników płodów rolnych. Co nas takiego korci w tych produktach? Głównie fakt, że wyhodowane naturalnie marchew i inne warzywa smakuje zupełnie inaczej, niźli te oferowane nam w sklepach wielkopowierzchniowych. Tutaj nie ma żadnych wątpliwości. Naturalne nawozy nie psują smaku, wręcz przeciwnie, sprawiają, że jest on intensywny, zyskujemy w takich momentach także i na samym aromacie. Gotowanie jakiekolwiek potrawy z użyciem takich produktów to czysta rozkosz. A jedzenie? Można wpaść w zachwyt. Nasza kuchnia zyskuje bardzo za sprawą naturalnie hodowanych warzyw. Zapewne tez wciąż tak bardzo cenimy niewielkie działki ogrodowe za miastem. Kiedy sami coś hodujemy – nawet w niewielkich ilościach – to mamy satysfakcję. Raz, że wiemy co jemy, a dwa: smakuje nam to szalenie mocno. Chciałoby się, by taka kuchnia pozostała z nami na zawsze. Niestety chińskie produkty są tak tanie, że wypierają z rynku nieatrakcyjnych cenowo polskich rolników. Niestety – nasi hodowcy są zdrowsi. Niekiedy warto wydać więcej na wysokiej jakości produkty, ale też nie ukrywajmy: żyjemy w takim kraju, w którym wydanie nieco więcej graniczy niekiedy z cudem. Ale wierzyć trzeba, że jakość smaku przetrwa i na nowo docenimy naturalność w produktach, uszanujemy wysoka jakość, która buduje naszą kuchnię.

Tagi: mięso, warzywa, jajecznica | Struktura strony