Czy soja może nam zaszkodzić?

Od jakiegoś czasu soja stała się niezwykle popularna. Na rynku pojawiło się całe mnóstwo produktów ...

Więcej

Modzi nie potrafią gotować

To żadna tajemnica – w kuchni młodzi ludzie przebywają coraz rzadziej. Efekt? Wiele młodych osób ie...

Więcej

Jak samodzielnie przygotować pizzę?

Słoneczne Włoch kochamy przede wszystkim za ich kuchnię. Na całym świecie jest ona popularna zwłasz...

Więcej

Nie tylko ładna, ale i funkcjonalna

Od jakiegoś czasu soja stała się niezwykle popularna. Na rynku pojawiło się całe mnóstwo produktów ...

Więcej

chili

Papryka - warzywo, które kochamy
Papryka jest tym warzywem, które niezwykle często gości na naszych stołach pod różnymi postaciami. Jest ona częstym składnikiem różnego rodzaju sałatek, sosów i surówek. Używamy jej także jako przyprawy w postaci mielonej papryki słodkiej bądź ostrej do różnorodnych potraw. Niestety zwykle ograniczamy się tylko i wyłącznie do takiej jej postaci, a przecież jest ona składnikiem wielu innych przypraw, które urozmaicą nasz jadłospis. Papryka ma wiele odmian, a każda z nich jest niepowtarzalna i ma inne właściwości. Świeżą paprykę w kolorze czerwonym, żółtym czy zielonym możemy sami wyhodować lub po prostu kupić. Podobnie jak na przykład paprykę chili czy piri-piri. Dzięki temu, że występuje ona w różnego rodzaju kolorach wspaniale komponuje się w różnego rodzaju sałatkach czy też w potrawach takich jak leczo. Możemy ozdabiać nią także dania przed podaniem, nie musimy tworzyć z niej specjalnych kwiatków lub czegoś podobnego. Wystarczy, że pokroimy ją w paseczki i ładnie ułożymy na talerzu obok potrawy ...

Podstawy kuchni włoskiej
Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kuchni świata. Najczęściej kojarzymy ją z pizzą, spaghetti i owocami morza, chociaż oferuje nam ona o wiele więcej. Właściwie każdy rejon tego słonecznego kraju może pochwalić się kulinarnymi specjałami. Podstawą tej kuchni są warzywa, owoce morza, produkty mączne i oczywiście różnego rodzaju przyprawy, bez których potrawy straciłyby swój niepowtarzalny smak. Charakterystycznym dodatkiem włoskich dań jest oczywiście parmezan. Niestety prawdą jest to, że nigdy sami nie zdołamy przygotować tych potraw tak jak Włosi, ale możemy postarać się chociaż zbliżyć do ideału. Najważniejsze to wiedzieć czego używają oni najczęściej do gotowania. A są to zwykle powszechnie dostępne produkty i nie ma najmniejszego problemu z ich nabyciem. Stwórzmy sobie choć raz na jakiś czas włoską ucztę we własnej kuchni. I nie zapominajmy, że włoskie specjały to nie tylko potrawy takie jak risotto czy lasagne, ale także wyśmienite desery. Jak na śródziemnomorski kraj przystało Włosi w swojej ...

Zioła i przyprawy, które pomogą nam pozbyć się zbędnych kilogramów
Aby utrzymać nieskazitelną figurę, bądź pozbyć się kilku zbędnych kilogramów jesteśmy w stanie zrobić naprawdę wiele. Uciekamy się do stosowania różnorodnych diet, wykonywania męczących ćwiczeń i spożywania odpowiednich suplementów. Zapominamy o tym, że w spalaniu kalorii i utrzymaniu pożądanej wagi mogą pomóc nam niektóre zioła i przyprawy. Gotujemy właściwie codziennie i używamy do tego różnego rodzaju przypraw, jednak czasami akurat takich, które nam nie pomagają. Warto wiedzieć co i w jakich ilościach stosować, aby stały się one naszymi sprzymierzeńcami w walce z niechcianym ciałkiem. Przyprawy i zioła pomogą nam przyspieszyć trawienie, a co za tym idzie, zmniejszyć ilość przyswajanych kalorii i tłuszczów. Wystarczy tylko wiedzieć, które z nich mają takie działanie. Musimy pamiętać o tym, że aby stracić na wadze powinniśmy ograniczyć spożywanie soli. Oczywiście jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale w naprawdę niewielkich ilościach. Jeśli spożywamy jej zbyt dużo, a zwykle tak jest, może ona wywołać u nas ...

Struktura strony