Naleśniki – sposób na pyszną kolację

Naleśniki są daniem, które potrafimy wszyscy przygotować. Nie wymagają one od nas długotrwałego got...

Więcej

Wykorzystanie ziół w różnych gałęziach przemyśle

W każdym domu codziennie gotowane są różnego rodzaju potrawy. Jeśli nawet zdarzy nam się nie zrobić...

Więcej

Curry to nie tylko mieszanka przypraw

Mianem curry określamy pewną gałąź potraw kuchni indyjskiej. Najczęściej takie miano noszą potrawy ...

Więcej

Kulinarne specjały z różnych stron świata

Naleśniki są daniem, które potrafimy wszyscy przygotować. Nie wymagają one od nas długotrwałego got...

Więcej

Papryka – warzywo, które kochamy

Przepisy kuchenne Papryka jest tym warzywem, które niezwykle często gości na naszych stołach pod różnymi postaciami. Jest ona częstym składnikiem różnego rodzaju sałatek, sosów i surówek. Używamy jej także jako przyprawy w postaci mielonej papryki słodkiej bądź ostrej do różnorodnych potraw. Niestety zwykle ograniczamy się tylko i wyłącznie do takiej jej postaci, a przecież jest ona składnikiem wielu innych przypraw, które urozmaicą nasz jadłospis. Papryka ma wiele odmian, a każda z nich jest niepowtarzalna i ma inne właściwości. Świeżą paprykę w kolorze czerwonym, żółtym czy zielonym możemy sami wyhodować lub po prostu kupić. Podobnie jak na przykład paprykę chili czy piri-piri. Dzięki temu, że występuje ona w różnego rodzaju kolorach wspaniale komponuje się w różnego rodzaju sałatkach czy też w potrawach takich jak leczo. Możemy ozdabiać nią także dania przed podaniem, nie musimy tworzyć z niej specjalnych kwiatków lub czegoś podobnego. Wystarczy, że pokroimy ją w paseczki i ładnie ułożymy na talerzu obok potrawy lub na niej a będzie stanowiła wspaniałą ozdobę. Bez papryki mielonej wiele naszych dań straciłoby swoje walory smakowe. Nie chodzi tylko o potrawy, które występują w naszym codziennym menu. Trudno nam wyobrazić sobie letnie grillowanie mięs bez uprzedniego posypania ich tą przyprawą. Jeśli lubimy łagodne jedzenie wtedy używamy papryki łagodnej. Z kolei w wypadku kiedy mamy ochotę na coś pikantnego niezastąpiona jest papryka ostra, zarówno ta w proszku, jak i surowa bądź marynowana papryczka chili. Ta ostatnia jest najczęściej składnikiem wielu pizz oraz sosów takich jak tabasco. Paprykę możemy też zakupić jako suszone płatki i także używać je jako przyprawy podczas gotowania. Stosują ją chyba wszystkie kuchnie świata. Jej wspaniałe właściwości nie ograniczają się tylko i wyłącznie do walorów smakowych. Ma ona pozytywny wpływ na kondycję naszego zdrowia, gdyż zawiera w sobie witaminę C oraz witaminę B a także beta-karoten. Papryka pobudza pracę naszego żołądka i przyspiesza procesy trawienne. Jednak nie powinny jej jeść osoby mające problem z wrzodami bądź dwunastnicą. Zwolennicy chińskiej medycyny uważają, że ostra papryka pomaga ludziom w leczeniu depresji. Jak widać papryka ma w naszej kuchni niezwykle szerokie zastosowanie i właściwie można bez przeszkód stwierdzić, że bez niej nie istniałby niektóre rodzaje potraw, a inne z kolei nie byłby tak smaczne. Powinniśmy często wzbogacać nią nasze codzienne menu, aby dostarczyć swojemu organizmowi witamin i mikroelementów, które ona w sobie zawiera. Istnieje tak wiele odmian tego warzywa, że właściwie każdy z nas może wybrać dla siebie tę, której smak nam najbardziej odpowiada. Używajmy jej jako podstawy naszych dań, jako dodatku, ozdoby, bądź przyprawy a nasze jedzenie zyska nowe walory zarówno smakowe jak i aromatyczne. Jeśli lubimy papryczkę chili możemy mieć ją w naszym domu zawsze świeżą, gdyż sami taki mały krzaczek możemy wyhodować i sięgać po jego owoce, kiedy tylko mamy na to ochotę.

Tagi: papryka, kanapka, chili | Struktura strony