Papryka – warzywo, które kochamy

Papryka jest tym warzywem, które niezwykle często gości na naszych stołach pod różnymi postaciami. Jest ona częstym składnikiem różnego rodzaju sałatek, sosów i surówek. Używamy jej także jako przyprawy w postaci mielonej papryki słodkiej bądź ostrej do różnorodnych potraw. Niestety zwykle ograniczamy się tylko i wyłącznie do takiej jej postaci, a przecież jest ona składnikiem wielu innych przypraw, które urozmaicą nasz jadłospis. Papryka ma wiele odmian, a każda z nich jest niepowtarzalna i ma inne właściwości. Świeżą paprykę w kolorze czerwonym, żółtym czy zielonym możemy sami wyhodować lub po prostu kupić. Podobnie jak na przykład paprykę chili czy piri-piri.
Dzięki temu, że występuje ona w różnego rodzaju kolorach wspaniale komponuje się w różnego rodzaju sałatkach czy też w potrawach takich jak leczo. Możemy ozdabiać nią także dania przed podaniem, nie musimy tworzyć z niej specjalnych kwiatków lub czegoś podobnego. Wystarczy, że pokroimy ją w paseczki i ładnie ułożymy na talerzu obok potrawy lub na niej a będzie stanowiła wspaniałą ozdobę. Bez papryki mielonej wiele naszych dań straciłoby swoje walory smakowe. Nie chodzi tylko o potrawy, które występują w naszym codziennym menu. Trudno nam wyobrazić sobie letnie grillowanie mięs bez uprzedniego posypania ich tą przyprawą. Jeśli lubimy łagodne jedzenie wtedy używamy papryki łagodnej. Z kolei w wypadku kiedy mamy ochotę na coś pikantnego niezastąpiona jest papryka ostra, zarówno ta w proszku, jak i surowa bądź marynowana papryczka chili. Ta ostatnia jest najczęściej składnikiem wielu pizz oraz sosów takich jak tabasco. Paprykę możemy też zakupić jako suszone płatki i także używać je jako przyprawy podczas gotowania. Stosują ją chyba wszystkie kuchnie świata. Jej wspaniałe właściwości nie ograniczają się tylko i wyłącznie do walorów smakowych. Ma ona pozytywny wpływ na kondycję naszego zdrowia, gdyż zawiera w sobie witaminę C oraz witaminę B a także beta-karoten. Papryka pobudza pracę naszego żołądka i przyspiesza procesy trawienne. Jednak nie powinny jej jeść osoby mające problem z wrzodami bądź dwunastnicą. Zwolennicy chińskiej medycyny uważają, że ostra papryka pomaga ludziom w leczeniu depresji.
Jak widać papryka ma w naszej kuchni niezwykle szerokie zastosowanie i właściwie można bez przeszkód stwierdzić, że bez niej nie istniałby niektóre rodzaje potraw, a inne z kolei nie byłby tak smaczne. Powinniśmy często wzbogacać nią nasze codzienne menu, aby dostarczyć swojemu organizmowi witamin i mikroelementów, które ona w sobie zawiera. Istnieje tak wiele odmian tego warzywa, że właściwie każdy z nas może wybrać dla siebie tę, której smak nam najbardziej odpowiada. Używajmy jej jako podstawy naszych dań, jako dodatku, ozdoby, bądź przyprawy a nasze jedzenie zyska nowe walory zarówno smakowe jak i aromatyczne. Jeśli lubimy papryczkę chili możemy mieć ją w naszym domu zawsze świeżą, gdyż sami taki mały krzaczek możemy wyhodować i sięgać po jego owoce, kiedy tylko mamy na to ochotę.
Tagi: papryka, kanapka, chili |
Struktura strony